HomeSocietatEl tivissà Marc Castellnou, inspector i analista d’incendis dels GRAF, protagonitza el...

El tivissà Marc Castellnou, inspector i analista d’incendis dels GRAF, protagonitza el documental ‘L’amenaça incandescent’, produït per TV3

 “Deu anys després de l’incendi mortal d’Horta de Sant Joan, els incendis forestals han evolucionat en dimensió i virulència arreu del món, estimulats pels efectes de canvi climàtic”. Amb este rètol sobre fons negre comença L’amenaça incandescent, el documental de TV3, dirigit per Carles Caparrós, i que es va emetre al Sense Ficció del passat dimarts 30 de juny a la nit.

El documental seguix el tivissà Marc Castellnou, inspector i analista d’incendis del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, durant els últims anys en l’anàlisi i estudi dels grans incendis dels últims anys arreu del món. En grans focs com els de Portugal, Canadà, Austràlia o Indonèsia. 

“Deu anys després, hem constatat que els grans incendis d’arreu del món seguixen el mateix patró que el d’Horta de Sant Joan”, explica Castellnou. Les condicions climatològiques canviants, amb vents sobtats i amb una acumulació de sotabosc abundant, tot a causa del canvi climàtic, ha donat origen als coneguts incendis de sisena generació, capaços de recórrer desenes de quilòmetres en pocs minuts i de modificar les condicions meteorològiques del seu entorn.

Des del parc de bombers de Tivissa, Castellnou analitza els incendis d’Amèrica Llatina amb els comandaments que el combaten a l’altra banda de l’Atlàntic, i viatja arreu del món per a estudiar i difondre la nova realitat dels focs i l’amenaça que suposen per als ecosistemes i, cada cop més, per a la població civil.

De punta a punta del món per a conèixer el foc. Per a prevenir-lo, esperar-lo i combatre’l. “Hem de saber què deixem de tenir, què sacrifiquem, per a garantir el que tindrem després del foc”, subratlla en diverses ocaions. Una lluita que mai s’acaba. “El meu avi apagava foc, el meu pare també i si ets de les Terres de l’Ebre has crescut veient que els incendis forestals són freqüents”, explica.

La lluita, però, és condicionada pel canvi climàtic, i la nova realitat dels boscos, que canviaran per adaptar-se a les noves condicions. “El canvi climàtic és una realitat i als boscos ja no el podem frenar, hem de veure com evoluciona” i estar previnguts “per a minimitzar el risc” de nous grans incendis.

Primer de tot, però, el documental planteja els efectes devastadors que tindria un hipotètic incendi a la serra de Collserola que podria afectar urbanitzacions senceres i plantar-se a escassos metres de la Diagonal. Per si algú encara creu que l’Ebre o el Pirineu són terres remotes.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + = 11

Últimes notícies