HomeCulturaEl tortosí Joan Cladelles mostra prop de 500 postals del territori al...

El tortosí Joan Cladelles mostra prop de 500 postals del territori al Museu Terres de l’Ebre

Des del passat divendres, 3 de febrer, i fins el 2 d’abril, el Museu Terres de l’Ebre acull l’exposició Col·leccionar Passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre. Al llarg de la mostra es poden veure fins a 500 postals, principalment d’Amposta i Tortosa, però també de la Ràpita, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, el Perelló, Roquetes, Tivenys o Xerta, a més de cartes de visita, sèries de postals, panoràmiques i postals comercials.

Joan Cladelles Daufí va nàixer a Tortosa i ben aviat va conèixer el món de la fotografia, gràcies al seu iaio Pepe i al seu oncle Josep Daufí Monfort, que tenien una botiga de fotografia als baixos de la casa pairal, a la plaça d’Agustí Querol. Hi tenien un estudi fotogràfic, on realitzaven tot tipus de reportatges i també feien postals en blanc i negre de Tortosa i de poblacions del Baix Ebre i el Montsià.

Cladelles, de menut, com molts altres infants, va aficionar-se a col·leccionar cromos i altres objectes, però va ser mentre estava estudiant Veterinària a Saragossa que va comprar un lot de postals de Tortosa al col·leccionista Luís Baulenas Llasat. A partir d’allí va iniciar la seua col·lecció i es va especialitzar sobretot en les postals de la capital del Baix Ebre, de l’Ampolla i d’Amposta, tot i que també n’hi ha d’altres indrets del territori. Actualment té prop de 4.000 postals; malgrat això, diu, les té totes al cap, perquè fa anys que les ordena, les investiga i les documenta: “Soc molt meticulós, m’agrada tindre les coses molt ben cuidades. En tinc unes fitxes petites, però ho tinc tot al cap”. Més enllà del temps que li ha costat formar la seua col·lecció, assenyala que li ha costat diners, perquè a partir dels vuitanta el col·leccionisme de postals estava en auge.

Els orígens de la postal il·lustrada se situen a Àustria, el 1869, mentre que a Espanya comencen a circular el 1871. La seua expansió data de la primera dècada del s. XX, tot i que l’època daurada al territori va arribar amb la generalització de la fototípia, entre 1910-1930, amb les produccions d’Àngel Tolra Viazo, Fototípia Thomás i Lucien Roisin. A la mostra també hi apareixen sèries locals editades per Buenaventura Masdeu, Ramon Borrell i Lluís Barceló, que sovint les feien imprimir en comerços locals.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 39

Últimes notícies