HomeCulturaArranca l’Any del Rector de Vallfogona, amb exposicions, clubs de lectura i...

Arranca l’Any del Rector de Vallfogona, amb exposicions, clubs de lectura i jornades acadèmiques arreu del país

El pròxim setembre farà quatre-cents anys de la mort del poeta Francesc Vicent Garcia -el Rector de Vallfogona-, per la qual cosa el Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha preparat un seguit d’activitats per a atorgar la importància que li correspon al que fou el principal model poètic en català durant gairebé tres segles i per a posar la seua obra a l’abast del públic en general.

Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa curiosa: tothom n’ha sentit a parlar, però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és”, diu la directora de l’ILC, Izaskun Arretxe, que afegix que “per això, l’objectiu de l’Any del Rector de Vallfogona és fer que la gent sàpiga qui és i, en conseqüència, que se’l puga llegir a tots els territoris de parla catalana”. Vicent Garcia és considerat dins la història de la literatura catalana com “el poeta més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer”, tant per la qualitat de la seua obra com per la popularitat que va assolir, diu Arretxe.

Va nàixer a Saragossa el 22 de gener de 1579, però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels hòmens de confiança del bisbe Robuster, una figura rellevant de la facció bandolera dels Cadells. Amb 28 anys va prendre possessió del càrrec de rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seua obra. Va morir el 2 de setembre de 1623, als 44 anys, a causa d’una malaltia.

Per tal de donar a conèixer la seua figura, i amb el poeta Josep Pedrals com a comissari de l’Any del Rector de Vallfogona -que és considerat pels crítics com el seu fill putatiu-, s’han organitzat un seguit d’activitats per a “tornar-lo al pedestal que li correspon”. Així, es publicaran diferents treballs de l’autor, però també es publicarà, per primera vegada, l’edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona, en tres volums que publicarà l’editorial Barcino, a càrrec del doctor Albert Rossich. Els volums apareixeran amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor.

L’acte institucional d’obertura se celebrarà a finals d’este mes al Palau de la Generalitat, amb un programa dissenyat pel comissari, mentre que la cloenda, que es preveu de gran envergadura, tindrà lloc a Tortosa, al novembre, amb un acte dirigit per Albert Roig i Josep Padrals. A més a més, l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb -on va viure el rector del 1607 fins que va morir- està preparant un homenatge popular per al 2 de setembre, amb un espectacle nocturn que omplirà de vida les places i els indrets de la població amb escenes evocadores de l’època, l’obra i la llegenda de l’autor.

Així mateix, es posarà en marxa la ruta literària Rector de Vallfogona i hi haurà tres exposicions itinerants arreu del país que aproximaran la vida i obra de Francesc Vicent Garcia. S’oferiran jornades pedagògiques i material per a docents, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord. L’Institut Ramon Llull, a més, ha preparat una antologia traduïda, accions performatives i iniciatives poètiques, la Universitat Catalana d’Estiu reservarà un espai al rector de Vallfogona i la Universitat de Girona celebrarà el Congrés universitari ‘Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el context barroc: edició, interpretació i recepció de la seua obra literària’.

Altrament, l’autor tindrà un espectacle especial en el marc de la fira Litterarum de Móra d’Ebre. Pili Cugat i Carlos Lupprian estan preparant un concert teatralitzat anomenat Les Minyones del Rector de Vallfogona. Al juliol, l’il·lustrador roquetenc Ignasi Blanch -el dissenyador del logotip oficial de la Commemoració- pintarà un mural en directe, a la plaça Francesc Vicent Garcia de Vallfogona de Riucorb, i el Dia Mundial de la Poesia 2023 també es dedicarà al poeta.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 24

Últimes notícies