HomeSocietatEl veïnat de Benissanet recull firmes per a evitar que una canonada...

El veïnat de Benissanet recull firmes per a evitar que una canonada travesse camps de cultiu

Un grup de veïns de Benissanet ha iniciat una recollida de firmes contra el projecte de construcció d’una canalització d’aigües residuals fins a la depuradora de Móra d’Ebre. La canonada subterrània travessaria finques de cultiu i també preveu la construcció d’una única estació de bombament, al passeig del Riu, un dels llocs més emblemàtics del nucli urbà.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat ja el projecte, conegut com a ‘Cota 25’, entre cinc possibilitat diferents, per tal de tractar les aigües residuals del municipi de Benissanet, que a hores d’ara encara s’aboquen al riu Ebre sense tractament. La nova canalització afectarà unes 85 de parcel·les de cultiu, una seixantena, al terme municipal de Benissanet -amb 45 propietaris diferents- i unes 22, al terme de Móra d’Ebre.

Els veïns de la població s’han organitzat i critiquen, d’una banda, que s’haja optat per un projecte que transcorre per finques privades i no per camins de titularitat municipal i, de l’altra, que tots els projectes preveien la construcció d’una única estació de bombament que se situaria al passeig del Riu de la població, una zona de lleure molt preuada pels habitants.

Joan Mauricio forma part d’una de les famílies afectades pel traçat de la canonada, que partix del passeig del Riu i avança pel carrer Artellets i el camí de les Mitjanes, abans de travessar les parcel·les de les partides de Les Capelletes, Cotxos, Emportells i Ratlla del Terme. Mauricio assegura que el projecte escollit “s’ha fet únicament amb criteris econòmics”, ja que és el més barat dels cinc que s’han plantejat, amb prop d’1,5 milions d’euros de pressupost, “sense tenir en compte els efectes que té per als agricultors i la població”.

Tot i que la canonada afectaria més de vuitanta finques de cultiu, el projecte “no preveu més de 15.000 euros per a expropiacions, servitud de pas i qualsevol desperfecte que es puga donar a les finques”, destaca Mauricio. “A més, altres projectes que podien transcórrer per camins municipals han obtingut una qualificació de zero punts al criteri de viabilitat tècnica, un fet que els n’ha exclòs, tot i que podien ser factibles i amb un impacte menor per a la població i els pagesos”, lamenta.

Tot i això, la canalització de la via pública suposaria aixecar el paviment dels camins per a instal·lar-hi la nova canonada -d’uns 20 centímetres de diàmetre- i tornar a reposar la superfície del camí. “Ens fa pensar que l’opció ja estava triada per endavant, i que la puntuació de criteris tècnics, afectació als veïns i altres s’ha fet quadrar amb el projecte guanyador”, opina Joan Mauricio.

D’altra banda, els veïns de la localitat també s’han oposat a la construcció de l’estació de bombament del projecte al passeig del Riu. Una de les portaveus del veïnat, Laura Farré, ha assegurat en declaracions a este setmanari que “el projecte s’ha conegut fa poques setmanes” i ja s’han organitzat dos reunions i una recollida de firmes. “Creiem que no és un lloc idoni per a una estació de bombament, atès que tindrà un impacte visual greu, en un lloc molt especial del poble, i que es troba només a 55 metres d’un habitatge”, explica.

Tant Laura Ferré com Joan Mauricio reconeixen que “és necessari fer el tractament d’aigües com toca”, però asseguren que “el projecte no té en compte els veïns i els agricultors, i que s’han desestimat opcions millors”.

Tot i això, tots els projectes preveuen situar la casa de bombes a la zona del passeig del Riu, al recorregut de l’actual canonada d’aigües residuals. “Se’n podria modificar una mica el traçat, desplaçant la casa alguns metres i que quedés més desapercebuda i allunyada, amb un sobrecost que no seria gaire elevat”, assegura Mauricio.

Per la seua banda, l’alcalde de Benissanet, Xavier Arbó, ha assegurat a este setmanari que “l’Ajuntament està al costat dels veïns”, i ha assegurat que properament hi haurà una reunió amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a parlar sobre el projecte i la seua execució. “Prendrem posició un cop ens haguem assegut i serà prompte”, diu Arbó.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 70

Últimes notícies