HomeEsportsEl vet espanyol convertix Kosovo en la gran absent dels World Sports...

El vet espanyol convertix Kosovo en la gran absent dels World Sports Games

La gran absent dels World Sport Games a Tortosa serà la delegació de Kosovo, un país europeu dels Balcans que va pertànyer a l’extinta Iugoslàvia dins Sèrbia i que, tot i haver declarat la seua independència -de forma unilateral- el 17 de febrer del 2008, no ha estat reconegut com a estat per una vuitantena dels membres de l’ONU, entre ells Espanya, si bé sí que l’han reconegut el Regne Unit, Alemanya, França, els Països Baixos, Suïssa, Austràlia o els Estats Units.

El màxim que ha fet Espanya, l’any passat, ha estat reconèixer l’himne i la bandera kosovars, però l’ambaixada espanyola a Sèrbia, segons revela l’organització dels World Sport Games a l’Ebre, s’ha negat a atorgar el visat a la cinquantena d’esportistes kosovars que pretenien competir a les Terres de l’Ebre sota la bandera de Kosovo. El requisit per a aprovar el visat -per ser als jocs a Catalunya, l’han de demanar totes les delegacions de països que no són membres de la Unió Europea- era que havien de participar-hi com a delegació sèrbia.

Els kosovars s’hi van negar i finalment no prendran part en la cita ebrenca. El comitè organitzador ha pressionat el Consell Superior d’Esports (CSE) espanyol per a demanar flexibilitat, però finalment no se n’ha sortit. Als Jocs del Mediterrani de Tarragona, en canvi, Kosovo sí que va poder participar-hi perquè, tot i que Espanya ja no acceptava el passaport kosovar per entrar a l’Estat, el Comitè Olímpic Internacional (COI) sí que havia reconegut el comitè olímpic de Kosovo i, segons la legislació en l’àmbit esportiu, el COI està per sobre de les lleis estatals.

L’organització també ha hagut d’afrontar altres particularitats geopolítiques i, per exemple, ha ubicat lluny l’una de l’altra les delegacions d’Iran (a Salou) i d’Israel (entre Tortosa i la Ràpita), dos estats en conflicte latent permanent. És més, a l’organització dels jocs li consta que Israel té seguretat privada, tot i que no ho ha comunicat explícitament a l’organtizació de la cita socioesportiva.

També s’evitaran emparellaments entre països geopolíticament confrontats, no tant  pel risc de topada física entre participants sinó per les conseqüències que puga generar al país respectiu una imatge dels seus esportistes competint amigablement amb els del país enemic. Amb este objectiu de no exposar els participants a represàlies, el director dels jocs de Tortosa recorda que ja es va arribar a suspendre un emparellament entre Iran i Israel a Riga, en l’última edició.

En canvi, delegacions de França, Àustria i Holanda compartiran hotels, tot just per alimentar els lligams entre delegacions i participants

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 73

Últimes notícies