HomeAgriculturaEl canal Xerta-Sènia regarà 186 ha de camps de cultiu l'any 2023

El canal Xerta-Sènia regarà 186 ha de camps de cultiu l’any 2023

El projecte constructiu de la primera fase del reg Xerta-Sénia ja està acabat i les obres, en esta zona, que inclou una superfície de reg de 186 ha dels termes municipals d’Aldover i Xerta, començaran a finals de 2021. La previsió és que puga disposar del reg durant la campanya de 2023. Així ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la presentació del projecte als representants de la Comunitat de Regants i els alcaldes dels municipis de Xerta i Aldover.

Amb este acte de presentació, la consellera ha volgut oficialitzar el compromís i l’execució del projecte dins d’aquest any 2021. I ha recordat un cop més que “el reg és una estructura de país i l’hem de considerar igual d’important que l’L9 del metro”.

En aquest sentit, Teresa Jordà ha fet referència a la modernització del regadiu com allò que ha de “permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. El regadiu és un element essencial de desenvolupament econòmic i social del territori. El sector primari ha de ser competitiu i sostenible, i això és el que l’ha de fer fort. I per això són tan importants les polítiques de modernització del reg”.

Quant a la segona (889 ha) i la tercera fase de les obres (2.447 ha), els projectes constructius finalitzaran durant este any 2021 i es preveu que durant l’any 2022 ja se’n liciten les obres. L’objectiu comú, fixat entre el Departament mateix, la Comunitat de Regants i les cooperatives, és que en estes dos fases s’hi puga començar a regar, parcialment, l’any 2024.

Per tirar endavant estes obres, el Pla econòmic financer (PEF) d’Infraestructures.cat aprovat pel Govern inclou un import de 50,5 M€ per posar en funcionament aquestes tres zones esmentades.

Les tres zones amb més adhesió 

En este regadiu, des de fa quatre anys, es va establir un grup de treball entre la Comunitat de Regants, la Federació de Cooperatives de Catalunya i el Departament d’Agricultura per impulsar les adhesions al regadiu. Fruit d’este treball, s’ha aconseguit que 1.025 propietaris amb una superfície de 4.731 ha s’adherisquen al regadiu del total de les 16.480 ha que conformen la zona regable del canal de Xerta-Sénia.

S’han analitzat les àrees amb major densitat d’adhesió i s’han seleccionat 3 zones per iniciar el regadiu. En la zona 1, hi ha incloses superfícies dels termes municipals d’Aldover i Xerta; la zona 2 beneficia el terme municipal de Roquetes, i la zona 3, els termes municipals de Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans. El total d’aquestes 3 zones esmentades és de 3.522 ha.

Aquest regadiu és una actuació llargament reclamada pels regants i les cooperatives. Les actuacions previstes tenen com a finalitat implantar el regadiu d’alta eficiència en zones amb forts dèficits hídrics, amb l’aplicació també de noves tecnologies de reg i cercant l’ús d’energies alternatives que el facen més sostenible. L’objectiu final és que les explotacions agrícoles incrementen la rendibilitat, amb unes produccions més estables i de major qualitat, per garantir-ne la continuïtat.

Els cultius que se’n beneficiaran són bàsicament l’olivera, l’ametller i els cítrics, en reg de suport o ple. Cal recordar, per exemple, que la producció d’una olivera en secà en aquestes terres és entre 1.500-2.000 kg/ha, mentre que en regadiu pot produir entre 6.000-10.000 kg/ha.

Esta és una infraestructura clau per al desenvolupament econòmic de les Terres de l’Ebre, ja que garantirà el manteniment i la creació de llocs de treball vinculats tant al sector primari com a l’agroindústria, generarà riquesa i fixarà la gent al territori.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 19

Últimes notícies