HomeSuccessosEls alcaldes afectats pels aiguats del Montsià reclamen ajuts directes i a...

Els alcaldes afectats pels aiguats del Montsià reclamen ajuts directes i a fons perdut per recuperar els municipis

Ajuts econ√≤mics directes a fons perdut de les administracions superiors, que es vehiculin de forma r√†pida, sobre unes bases clares i acordades. Aquesta √©s la demanda que els alcaldes del Montsi√† afectats pels aiguats han posat aquest dijous sobre la taula del president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, per poder comen√ßar a recuperar els seus municipis dels danys causats per les pluges d’aquest dimecres. Un plantejament, han recordat, que vol evitar que es repeteixi el cas de les pluges de 2018. Llavors els ajuntaments ebrencs no van poder accedir a la major part dels vuit milions d’euros que els va assignar el govern espanyol per la disparitat de criteris amb les bases publicades per la Generalitat.

Necessitem ajuts finalistes, a fons perdut i que arribin al m√©s aviat possible“, ha subratllat l’alcalde de Sant Carles de la R√†pita, Josep Caparr√≥s (ERC). Recorda que els municipis de la comarca ara afectats, com el seu, ja van haver de viure l’embat del Gloria, al 2019, i les pluges de l’octubre de 2018. Una situaci√≥ que s’est√† convertint en “ordin√†ria“. Caparr√≥s ha insistit en el concepte d’ajuts, diferenciat de “subvencions” per confinan√ßar projectes, per poder “restablir la normalitat“.

Amb tot, reclama que consistoris i Generalitat es coordinin “jur√≠dicament i administrativament” a l’hora d’aprovar les bases que regulin perqu√® “siguin coincidents i donin resposta” a les necessitats municipals. “No volem trobar-nos difer√®ncies d’interpretaci√≥ que acaben ocasionant que ajuts que haurien d’arribar no arriben“.

En una l√≠nia similar s’ha pronunciat l’alcaldessa d’Ulldecona, N√ļria Ventura (PSC), per qui resulta urgent invertir en la reparaci√≥ dels camins, “molt afectats“, del seu terme municipal. Recorda que al 2018 el mecanisme d’ajuts habilitat no va funcionar com ho havia de fer. “Reclamem que els diners arribin als ajuntaments per fer les inversions necess√†ries, garantir l’entrada dels pagesos a les finques i evitar que torni a passar en un futur“, ha apuntat.

Que no es repeteixin aquestes imatges, “dif√≠cils de digerir” i d’un “impacte emocional molt gran“, √©s el que demana tamb√© l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig (ERC). Ha estat el municipi m√©s afectat per les pluges torrencials. “La causa d’aix√≤ √©s el context clim√†tic en qu√® ens trobem i una deficient ordenaci√≥ urban√≠stica que ve dels plans urbs antics, que s’han d’estudiar. Estem situats al mig canals, lleres i barrancs, fet que s’ha d’estudiar i valorar perqu√® no torni a passar“, ha apuntat, Roig. “No hem de caure en la desesperaci√≥ i el des√†nim. Ens hem de mantenir ferms i lluitar. Per√≤ no ho podem fer tots sols“, ha insistit, tot demanant ajuts directes i r√†pids de les administracions superior sense caure en els erros de 2018.

Reforçar els bombers

A aquestes demandes, l’alcalde d’Amposta, Adam Tom√†s (ERC), ha recordat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la necessitat de millorar les dotacions d’equips d’emerg√®ncies i bombers de la zona. “Ahir es va demostrar que si alguna cosa positiva va haver va ser la r√†pida resposta dels bombers i cossos de seguretat. Si tenim recursos i els tenim ben dotats, garantim una bona resposta davant d’aquest situacions“, ha apuntat Tom√†s, tot recordant que ja van reclamar a l’anterior govern la millora de les dotacions i els parcs d’Ulldecona i Amposta.

Per la seva banda, des d’Amposta i abans de visitar la zona amb el president Aragon√®s, presidenta de la Diputaci√≥ de Tarragona ha anunciat als alcaldes que l’ens provincial disposa d’una l√≠nia d’ajuts de 3,5 milions d’euros per als municipis per a casos d’afectacions per cat√†strofes naturals. Segons Llaurad√≥, l’ens provincial pot atendre les afectacions urgents “de forma √†gil i r√†pida”. L’ens estudiar√† amb els serveis t√®cnics municipals com incloure en les bases d‚Äôaquests ajuts, a m√©s de la reparaci√≥, la millora de les infraestructures municipals per evitar que es tornin a produir aquests danys, com √©s el cas dels camins municipals que donen acc√©s a finques o propietats agr√≠coles.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu√Įu el vostre comentari.
Introdu√Įu aqu√≠ el vostre nom

19 + = 27

Últimes notícies