HomeEconomiaEls apicultors de Tarragona i l'Ebre calculen pèrdues del 95% de la...

Els apicultors de Tarragona i l’Ebre calculen pèrdues del 95% de la mel de romer

Els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina calculen que en la campanya d’enguany es perdrà el 95% de mel de romer, respecte a l’any passat. Segons el president de la cooperativa, Nèstor Casanova, el canvi climàtic és la causa principal del retard de la floració del romaní i les abelles no han fet mel. “Cada any passen coses més estranyes al temps i perjudica molt al nostre sector”, ha lamentat Casanova.

La sequera dels darrers mesos i les gelades han afectat les flors d’esta planta silvestre. L’esperança, però es troba en la flor del taronger, un fruiter de regadiu. Casanova s’ha mostrat prudent i no s’ha aventurat a quantificar la producció de mel de taronger, davant la possibilitat que el mal temps també afecte aquests arbres.

A diferència d’enguany, l’anterior campanya de mel de romer va ser “molt bona”, amb 300.000 quilos de mel d’aquesta varietat. Enguany només s’ha pogut salvar un 5% de la producció d’este tipus de mel per l’escassetat de pluja i per les glaçades. “L’any passat va ploure bé i a temps, el romaní va poder florir quan tocava” ha assegurat Casanova. Davant la manca d’oferta, els productors creuen que el preu d’este producte s’encarirà, una “bona notícia” en un context general complicat.

Pel que fa a la població d’abelles, s’ha recuperat el nombre d’estos insectes gràcies a la presència al camp d’altres flors, com les d’ametller. Depredadors naturals com l’abellerol o la vespa velutina no tenen una gran afectació a les comarques de Tarragona i l’Ebre, encara que se n’han localitzat a la zona de Prades. Casanova ha assenyalat que els socis de la cooperativa ja s’han preparat amb trampes per a fer front a estos depredadors si s’expandeixen pel territori de forma generalitzada.

El sector apícola reclama ajudes

A la davallada de producció de mel de romaní, els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina hi sumen altres dificultats, com l’encariment del combustible. “Entre el 80 i el 90% de les caixes d’abelles són de transhumància i traslladar-les té un cost”, ha apuntat a l’ACN el president de la cooperativa, Néstor Casanova. És per això que des del sector insisteixen en la necessitat que les administracions també posen facilitats i ajudes per assegurar aquest negoci.

D’altra banda, els productors alerten que la importació de mel de l’estranger que es ven com a nacional s’ha incrementat en els últims anys, tot i que no en tenen dades concretes i no és una pràctica que estesa al territori.

Més de 200 socis i 40.000 caixes d’abelles

Actualment, la Cooperativa Apícola Tarragonina té més de 200 socis que gestionen unes 40.000 caixes d’abelles. Es tracta d’una xifra que s’ha mantingut en els darrers anys i en el cas dels animals, s’ha incrementat lleugerament. Este passat cap de setmana, el Perelló, un dels principals municipis productors de mel, ha celebrat la Firabril, un esdeveniment en què este producte és el protagonista.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies