HomeSense categoriaEls arrossers inicien la sega amb les millors perspectives dels darrers anys

Els arrossers inicien la sega amb les millors perspectives dels darrers anys

Ha arribat amb retard, però esta setmana ha començat ja el gruix de la campanya de l’arròs al delta de l’Ebre. Les perspectives no poden ser més bones per al sector i tothom espera una de les millors collites dels darrers anys, i això tenint en compte que els pagesos encadenen ja dos campanyes de bons resultats. Enguany, però, s’espera fer un pas més, en qualitat i en quantitat, i assolir una producció de 140 milions de quilos, una xifra que tornaria a situar la collita com a quantitativament excel·lent. “Portàvem dos o tres anys relativament bons, superant les 130.000 tones i enguany la previsió és arribar a les 140.000 tones”, preveu Dani Forcadell, responsable del sector de l’arròs de la Unió de Pagesos en declaracions a l’ACN.

El primer ímput que la campanya pot ser realment excel·lent el trobem en l’arròs bomba, una de les varietats més primerenques, que ja va començar a recollir-se a principis de setembre, i que està donant molt bon rendiment als pagesos. “Després de dos anys molt justos quant a producció, els arrossos que estan entrant auguren que la producció de bomba serà molt alta”, assegura Jordi Casanova, president d’Arrossaires del delta de l’Ebre, que preveu una campanya molt bona en quantitat i qualitat de la varietat bomba.

La previsió per a les varietats d’arròs rodó també és molt bona i se’n preveu, com s’ha dit, una producció igual o superior a la dels darrers anys; però sobretot, insistixen des del sector, que el més destacable d’enguany serà la qualitat “excepcional” de l’arròs, ja que s’hi han sumat diversos condicionants favorables. 

 

 El retard en la campanya de l’arròs s’ha evidenciat enguany en el paissatge del Delta, ja que encara s’hi veuen molts camps d’arrossars de color verd, en lloc de l’habitual color palla del moment de la sega | Núria Caro

 

Retard en la maduració de l’arròs

Un dels fets que ha marcat enguany la campanya de l’arròs ha estat el retard en el creixement i la maduració de la planta. “Al mes de maig, a l’inici de la sembra, va fer fred, i a la planta de l’arròs li va costar arrencar; i això va retardar-ne la collita”, explica Casanova. Al final, este retard en la maduració ha anat bé a l’arròs que, a més, ha superat l’estiu sense l’atac de fongs ni de la temuda Pyricularia. “Tenim un arròs sa i perfecte, sense cap afectació”, destaca Forcadell.  El president d’Arrossaires també coincidix que les condicions meteorològiques de l’agost “sense excés d’humitat i amb temperatures relativament fresques a la nit, farà que tinguem un arròs de qualitat excel·lent”. A més, este retard d’una setmana en l’inici de la sega  “no afecta l’arròs; fins i tot diria que tot el contrari: que l’arròs madure tard és un símptoma que està acabant bé, amb més qualitat”, reitera Forcadell. Tot plegat farà que la campanya de la sega s’acabe allargant enguany fins ben entrat el mes d’octubre. També ha contribuït al retard de la campanya el fet que la varietat cada cop més utilitzada, la JSEndra, tinga un cicle una mica més llarg que la resta de d’arrossos, que es veu compensada també per la seua estabilitat i gran rendiment.

Per arrodonir esta excepcional  campanya, en quantitat i qualitat, també s’ha de tindre en compte la poca incidència que ha tingut la plaga del caragol maçana sobre la collita de l’arròs. La bona adaptació del pagès i l’efectivitat de les mesures empreses, amb tractaments amb saponina o cinanàmida càlcica, abans i després de la collita, estan donant bons resultats, així com l’ús de tècniques com la sembra en sec. “La incidència rau  en el cost per al pagès, però el cargol poma no tindrà afectació en la producció”, insistix Casanova. Cal recordar que el cost estimat dels tractaments amb saponina és de més de 400 euros per hectàrea; amb tot, el departament d’Agricultura obre cada any línies d’ajut per finançar la compra d’este producte. Enguany el departament ha habilitat una partida de 175.000 euros destinada a subvencionar els costos derivats de la compra de productes contra el caragol. El departament es fa càrrec del 33% del cost dels tractaments.

 

L’ajut del cranc blau

L’any passat ja se’n van començar a notar els efectes, però els pagesos han pogut constatar enguany que és el cranc blau, una altra espècie invasora, la que esta contribuint a posar a ratlla la plaga del caragol poma, ja que actua com a depredador. Forcadell, per exemple, explica que en el cas del riu Ebre, que ha estat durant anys el gran reservori del caragol maçana, la quantitat de caragol s’ha vist reduïda visiblement amb l’arribada del cranc blau, que ha arribat aigües amunt fins a Xerta. “N’hi havia molt d’Amposta per avall, i pràcticament no es veu cap posta. El cranc blau se l’està menjant”, ha certificat Forcadell. A més, Jordi Casanova també constata que “les espècies invasores són molt expansives els primers anys, i després tendixen a estabilitzar-se”. És per això que ara, deu anys després de l’arribada de la plaga, els pagesos veuen com la presència del cargol ha començat a estabilitzar-se i les seues conseqüències ja no són tan devastadores sobre el conreu com en els primers anys.

 

Poca variació en el preu

Tot i que a hores d’ara encara no se sap el preu a què es pagarà l’arròs, tant Unió de Pagesos com les cooperatives coincidixen a assenyalar que no es preveu que hi haja grans variacions respecte a les campanyes anteriors. De fet, el preu de l’arròs no es donarà a conèixer fins algunes setmanes després de la finalització de la sega, un hàndicap habitual per als productors. Forcadell confia, però, que el preu es mantindrà estable al voltant dels 290 euros la tona. Amb tots estos condicionats favorables, les expectatives de la campanya de l’arròs d’este 2019 són més que optimistes per al sector. 

 

El tràfec de les màquines segadores ha començat ja a estendre’s esta setmana al delta de l’Ebre | Núria Caro

 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies