TERRES DE L’EBRE // Les societats de caçadors de les Terres de l’Ebre tancaran este mes de març la temporada de caça, que ha vingut marcada, sobretot, per les restriccions de la pandèmia de la covid-19 i també pels efectes del canvi climàtic que es comença a notar ja en el comportament d’algunes espècies. La caça menor va acabar al febrer, este cap de setmana ho farà la caça d’aus aquàtiques al delta de l’Ebre i pel que fa a la caça major, el període hàbil encara s’allargarà fins a l’últim diumenge de març.
Restriccions Els caçadors han patit especialment esta temporada les restriccions per la covid-19, que han marcat tota la temporada. Així, les societats de caçadors s’han hagut d’adaptar reduint el grup de persones que podien participar en les caceres, limitant els seus desplaçaments i respectant el toc de queda. Cal recordar que va caldre una autorització especial per a les tirades de lluna al delta de l’Ebre. De fet els caçadors, tot i poder caçar durant la nit, no podien moure’s del lloc de caça entre les 21.00 h i les 6.00 h. El president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, José Pedro Tomàs, ha insistit que el col·lectiu “ens hem vist molt limitats a l’hora de poder-nos desplaçar” i ha recordat que els confinaments perimetrals han restringit l’activitat cinegètica. De fet, Tomàs ha assegurat que moltes societats no han arribat als cupatges de captures i tem que això es puga traduir en danys a l’agricultura. Per exemple, les restriccions en la mobilitat ha fet que molts caçadors no hagen pogut anar a la cacera del tord o d’altres espècies que causen danys a l’agricultura com el conill.
Tampoc s’ha assolit els cupatges en determinades espècies cinegètiques al delta de l’Ebre. “Esperem que això no es traduïsca en un problema per a la collita de l’arròs”. “La caça al Delta és molt important i si no es regula i estabilitza les colònies de determinades aus pot influir negativament en l’agricultura. Si hi ha més presència d’aus hi ha més possibilitats que puguen atacar la collita”, ha advertit Tomàs.
Efectes del canvi climàtic En el cas del delta de l’Ebre, este no assoliment dels cupatges estaria vinculat també als efectes del canvi climàtic, ja que des de la Federació de Caça advertixen que es comencen a notar ja “seriosament” en l’activitat cinegètica. “El comportament de determinades espècies és estrany. Es comporten diferent”. A més, ha recordat que hi ha hagut molta menys presència d’aus hivernants al Delta, cosa que considera que és el resultat “d’un cúmul de situacions”, però assenyala sobretot l’assecament dels arrossars per a lluitar contra el cargol poma i “la reducció dels espais naturals”. Recorda que a causa de la regressió “cada vegada el Delta es fa més menut” i que amb els anys s’ha patit la pèrdua de zones humides i espais naturals.
Entre els comportaments “estranys” detectats en determinades espècies, Tomàs ha alertat de la presència cada vegada més habitual de porcs senglars a la zona del delta de l’Ebre.