HomeTerres de l'EbreEls canals de l’Ebre dixaran de portar aigua a la plana deltaica...

Els canals de l’Ebre dixaran de portar aigua a la plana deltaica este mes novembre

El canals de regadiu de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre dixaran de portar aigua a la plana deltaica este mes de novembre, i no hi ha previst que es recupere la circulació d’aigua pels canals fins a l’inici del cultiu de l’arròs, al mes d’abril.

En el cas de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, el canal principal es va tancar el dimarts 1 de novembre, tal com es va aprovar a la junta general extraordinària del passat mes d’agost amb l’objectiu d’evitar els sobrecostos derivats de l’elevat cost de l’energia. Els regants han decidit prendre esta mesura un cop s’ha tancat ja la campanya de l’arròs al Delta i tenint en compte que ja no s’ha de complir els compromisos de les mesures agroambientals, que obligaven a mantenir els camps inundats a l’hivern, i un cop tancat el Grup Ad Hoc de lluita contra el caragol maçana este mes d’octubre.

“El que fem és donar compliment a l’acord de la junta general”, ha recordat Javier Casanova, el president de la Junta de Govern, que ha explicat que malgrat que hi ha hagut converses amb el Departament d’Acció Climàtica i també altres sectors implicats, de moment no hi ha hagut cap acord sobre com gestionar l’aigua dels regants durant els mesos de l’hivern al Delta per a garantir la seua funció ambiental, quan ja no n’hi ha necessitat per al cultiu de l’arròs.

En el cas del Canal de l’Esquerra, el tancament es va fer efectiu l’1 de novembre i s’allargarà fins a la solta de les aigües al mes d’abril. A les hortes de Tivenys i l’Aldea, el servei de reg es prestarà d’acord amb les necessitats dels comuners, però aigües avall de l’Aldea, es restringirà el regadiu i només es donarà reg dos dies a la setmana a les hortes de Jesús i Maria, la Cava i Camarles i fins a finals d’any.

El canal de la Dreta tancarà a partir del 13 de novembre La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre aprovava esta setmana el calendari de tancament del Canal, que es farà efectiu el pròxim dia 13 de novembre. A partir d’este dia, l’aigua del Canal només circularà fins a la zona de la Torre de la Carrova d’Amposta i per a cobrir les necessitats de cultiu d’horta i de cítrics fins a finals de mes, quan es tancarà ja definitivament el Canal des de l’Assut per a dur a terme les obres de la segona i la tercera fases de l’avantcanal al punt de captació a l’assut de Xerta.

L’execució de les obres obligarà a mantenir el canal de la Dreta sec fins a l’inici de la campanya de l’arròs. Durant este hivern, des de la Comunitat hi ha previst dur a terme les fases II i III de l’avantcanal, que consistiran a revestir este tram amb formigó. Es tracta d’una obra pendent des que es va canviar el punt de captació del canal amb la construcció de la hidroelèctrica de Xerta.

A la primera fase, executada el passat hivern, es va treballar en la instal·lació d’una nova comporta de tipus resclosa i es va instal·lar una nova descàrrega de fons. Ara hi ha previst adequar este tram de canal d’uns 200 metres de llargada i que es troba molt deteriorat.

 

La CHE convoca els regants davant la sequera

Davant la situació de sequera a tota la conca de l’Ebre i amb les reserves d’aigua sota mínims, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha convocat la Comissió de Desembassaments per al pròxim dia 11 de novembre i ha demanat a les Comunitats de regants que facen una previsió de les necessitats d’aigua dels pròxims mesos.

“Fins ara no ens han informat de restriccions al regadiu”, explica Manel Ferré, president de la Comunitat de Regants de la Dreta, si bé admet que el tancament dels dos canals del delta de l’Ebre durant l’hivern permet a la CHE afrontar amb més garanties les necessitats d’aigua del tram final, sobretot en el compliment del cabal ambiental.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies