HomeSocietatEls ebrencs podran menjar als restaurants i banyar-se a la platja amb...

Els ebrencs podran menjar als restaurants i banyar-se a la platja amb l’entrada de les Terres de l’Ebre en la fase 2

Les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran són les tres regions sanitàries catalanes que la Generalitat ha proposat al govern espanyol per passar a la fase 2 de la desescalada el pròxim dilluns 25 de maig, un cop passats els quinze dies que havia de durar la fase 1. El govern de Pedro Sánchez, qui ha donat el vistiplau, va fer públic al Butlletí Oficial de l’Estat la nova ordre que regula les restriccions de l’estat d’alarma amb l’entrada de la fase 2 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. Les flexibilitzacions de les restriccions, però, es faran seguint una sèrie de normatives i mesures estrictes, tant per a garantir la seguretat, la higiene i la prevenció de contagis.

Els establiments d’hostaleria i restauració reobriran al públic per al consum en el local, amb un 40% de la capacitat del local, a excepció dels bars d’oci nocturn i les discoteques. Els hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comunes sempre que no se supere el terç de capacitat. Els centres i parcs comercials podran aixecar les persianes, prohibint la permanència a les zones comunes o àrees recreatives, i limitant la capacitat al 40%, una cabuda que també s’aplica als comerços al detall. Així com els ajuntaments podran ampliar a un terç dels llocs habituals en els mercats de carrer, seguint la preferència a les parades de productes alimentaris i primera necessitat.

Quant a la mobilitat, es podrà circular per la província, l’illa o unitat territorial de referència, o en el cas català, per la regió sanitària amb llibertat, sense perjudicar aquells que per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, hagen d’anar a altres regions. Les persones de fins a 70 anys podran realitzar activitat física a l’aire lliure en qualsevol franja horària, a excepció de la compresa entre les 10 i les 12 h, i les 19 i les 20 h, que seguirà estant reservada per als majors de 70 anys o persones del col·lectiu de risc. Les trobades socials tant a l’exterior com dins de domicilis podrà ser en grups de fins a 15 persones. Les comunitats autònomes permetran també les visites a residents d’habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i les residències de gent gran, sempre que en el centre no s’haja diagnosticat cap cas de coronavirus o hi haja algun resident en quarantena. Fins ara, s’han autoritzat algunes visites en els territoris en fase 1 als malalts crònics que han patit descompensacions. Les visites es fan un cop per setmana i sempre l’ha de fer la mateixa persona.

La fase 2 també amplia la capacitat al 50% en els llocs de culte, però seguiran presents les restriccions que hi havia en la fase 1 -no hi haurà aigua beneïda a les piques, no es donarà la pau, la comunió es farà en silenci, i el mossèn portarà mascareta-, es podran fer casaments o altres tipus de celebracions religioses en tota mena d’instal·lacions, sempre que no se supere la meitat de capacitat i amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure o 50 en espais tancats, i els enterraments s’amplien a 25 assistents.

Els locals destinats a actes i espectacles culturals, com per exemple cinemes, teatres, sales d’exposicions, equipaments culturals, monuments, i també les biblioteques, podran reobrir les portes, sense superar un terç de la capacitat del local, ni reunir més de 400 persones a l’aire lliure, ni més de 50 en espais tancats, en què l’espectador haurà de tenir preassignada una butaca.

Les piscines recreatives podran obrir fins a un 30% de cabuda, s’hauran d’establir torns i horaris, no es podran utilitzar les dutxes dels vestidors ni les fonts d’aigua, així com s’haurà de demanar cita prèvia. Este tipus d’instal·lacions hauran de tenir especial atenció en la neteja dels espais tancats com banys i vestidors, així com dels equips i dels materials. L’ús de les platges per a prendre el sol i banyar-se s’haurà de sotmetre a certes consideracions en què el Govern espanyol hi està treballant. De moment, però, al BOE s’indica que s’hauran de mantenir les distàncies, tant personals com de les tovalloles i es podrà anar en grups de fins a 15 persones.

Pel que fa a les activitats de turisme actiu i de naturalesa, l’entrada en la fase 2 de la desescalada amplia a 20 persones els grups que les poden realitzar. I també està permesa la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències, sense superar la cinquantena d’assistents.

Canvis en la fase 0, 1 i en els municipis de menys de 10.000 habitants

El Ministeri ha anunciat este divendres canvis en la fase 1 i 0 per als municipis de menys de 10.000 habitants. En este sentit, les franges horàries s’han suprimit i no serà obligatori només un acompanyament en el cas dels nens. La pràctica esportiva es podrà realitzar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, inclosos els municipis del costat sempre que també siguen de menys de 10.000 habitants.

Els bars i restaurants podran obrir per al consum al seu interior sempre que no superen el 40% de cabuda, es faça preferentment en taules i amb reserva prèvia. Quant als serveis a les terrasses, es mantindrà com estava previst en la fase 1.

Els ajuntaments podran ordenar l’ús de l’espai públic amb mesures com l’ampliació de zones per a vianants, la recuperació i adaptació de zones verdes i altres espais lliures, la definició de vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars o la zonificació de les zones de bany públic a les platges, rius i llacs. Quan creguen que hi haja risc d’aglomeracions, els consistoris podran adoptar mesures restrictives en l’accés als espais naturals.

També s’han modificat algunes restriccions de la fase 1 per a permetre la caça i la pesca esportiva i recreativa, així com els comerços i establiments de més de 400 m2 podran obrir sempre que delimiten l’espai d’obertura al públic.

Els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguen un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o que la suma de les dos localitats siga superior a les 10.000 persones, queden fora d’estes modificacions.

Ús obligatori de mascaretes

El Govern espanyol ha fet pública l’ordre sobre l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes, que s’hauran de portar, a partir d’este dijous 21 de maig i fins que dure l’estat d’alarma, a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic sempre que no es puga mantenir la distància de seguretat de dos metres entre les persones. Esta obligatorietat es fixa a partir dels sis anys, tot i que és recomanable l’ús en infants d’entre tres i cinc anys; i en queden exemptes les persones que tinguen alguna dificultat respiratòria o que es puga veure agreujada pel seu ús, així com les que en tinguen contraindicat l’ús per motius de salut, de discapacitat o dependència.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies