HomeMedi AmbientEls embassaments de les conques internes segueixen acumulant aigua i freguen el...

Els embassaments de les conques internes segueixen acumulant aigua i freguen el 28% de la seva capacitat

Els pantans que es nodreixen de les conques internes acumulen 194 hm3 d’aigua i estan al 27,9% de la seva capacitat, segons les darreres dades de l’ACA corresponents a dijous. Les pluges i el primer desgel han fet que aquesta setmana les reserves d’aigua s’hagin situat per sobre de les que hi havia ara fa un any tamb茅 a les portes de l’estiu. En el cas particular dels sistema Ter-Llobregat el nivell mitj脿 茅s superior, del 29,2% (179 hm3), quinze dies despr茅s que el Govern n’aixequ茅s l’emerg猫ncia per tornar a l’escenari d’excepcionalitat amb el 24,8% de reserves. En alguns pantans la remuntada 茅s m茅s visible, com al Pant脿 de Sau, avui al 24,3% quan fa dos mesos estava a l’1% perqu猫 la poca aigua que hi arribava 茅s transferia a Susqueda.

Amb gaireb茅 un 28% de les reserves totals, les conques internes superen des de fa uns dies el nivell d’aigua embassada que hi havia l’any passat per aquestes dates (al voltant del 25%). Aix貌 no obstant, el principi de juny de 2023 va ser pluj贸s i aix貌 va permetre escalar fins al 30%, un llindar que encara no s’ha tornat a assolir.

Els pantans que s’alimenten dels rius que neixen i moren en territori catal脿, en conjunt, s’han recuperat ostensiblement en dos mesos, despr茅s de tocar fons a principis de mar莽 amb un percentatge d’aigua acumulada de poc m茅s del 14%. Avui aquest percentatge 茅s gaireb茅 el doble, un 27,9%.

L’augment de reserves d’aigua tamb茅 es nota als cinc pantans del sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Pon莽), que estan ara al 29,2%; un important increment respecte aquell 16,2% que, al febrer, va comportar l’entrada en fase d’emerg猫ncia en aquesta unitat, i tamb茅 m茅s aigua que ara fa tot just un any (25%). De fet, amb els 179 hm3 acumulats a dia d’ahir, la unitat supera el llindar del pla de sequera del Govern a partir del qual es pot sortir de la situaci贸 d’excepcionalitat (m茅s de 165hm3).

La recuperaci贸 m茅s visible 茅s la del pant脿 de Sau, que ha passat en dos mesos d’estar gaireb茅 sec amb un 1%, a remuntar fins el 24,3% (lluny del 10% que presentava fa exactament un any), amb l’aigua arribant ja al peu de l’esgl茅sia de l’antic municipi de Vilanova de Sau.聽Sau estava excepcionalment buit per la decisi贸 de l’ACA de transferir la poca aigua que hi arribava fins al pant脿 ve铆 de Susqueda聽amb l’objectiu d’evitar que es malmet茅s.

Amb tot, la pujada m茅s significativa en relaci贸 a un any enrere correspon a la Baells, que ara est脿 al 42,8% de la seva capacitat amb 46,8hm3 mentre que a finals de maig del 2023 estava al 25%. La Baells 茅s el segon pant脿 m茅s gran de les conques internes, amb 109,43 hm3 de capacitat m脿xima.

Susqueda, el pant脿 m茅s gran, tamb茅 creix per貌 segueix encara per sota de les reserves de fa un any (36%), amb 63,1 hm3 que representen el 27,1% de la seva capacitat. La Llosa del Cavall, el quart pant脿 en capacitat total, s铆 que supera els nivells de fa tot just un any i se situa al 25,9%.

Els pantans de les conques internes menys agraciats pels episodis plujosos d’aquesta primavera s贸n els de Riudecanyes (al 2,5%) i el de Siurana (al 2,5%).

Abund脿ncia als embassaments de la CHE

Pel que fa als embassaments de la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l’Ebre (CHE), nom茅s el petit embassament de Guiamets retrocedeix per sota del ja baix 7,5% que registrava al maig del 2023, fins al 3,2% actual. La resta, han fet augments espectaculars de les seves reserves al llarg del darrer any, particularment l’immens pant脿 de Rialb, el m茅s gran de Catalunya amb 403,6 hm3 de capacitat, i que en un any ha passat del 7,6% de reserves a superar el 52%. S贸n diversos els pantans que han superat el 50% de la seva capacitat, com el d’Oliana (65%), Cavallers (83,5%), Camarasa (80,2%), i tres m茅s freguen o arriben a la plena capacitat: Baserca (90,4%), Riba-roja d’Ebre (94%) i Talarn (100%).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

3 + 3 =

脷ltimes not铆cies