HomeSalutEls hospitals ebrencs treballen per a reduir i evitar les conseqüències de...

Els hospitals ebrencs treballen per a reduir i evitar les conseqüències de les malalties cardiovasculars

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat als països desenvolupats. Aquí s’hi troben diferents problemàtiques relacionades amb l’estructura del cor i el seu funcionament i la circulació, com la cardiopatia coronària, produïda per l’acumulació de placa a les artèries, la insuficiència cardíaca, l’arrítmia, la hipertensió o la cardiopatia congènita, entre d’altres.

A les Terres de l’Ebre, estes patologies també són una causa de mort important, concretament, la primera, en dones; i, la segona, en hòmens. Segons el Departament de Salut, per cada 100.000 habitants, la taxa de mortalitat per malaltia coronària, com poden ser l’angina de pit o l’infart de miocardi, l’any 2019, era, entre les dones del territori, d’un 17,7, mentre que la mitjana catalana era d’un 14,1. En canvi, pel que fa als hòmens, la xifra és de 37,8, a l’Ebre, i 44,1, a Catalunya.

Investigadors i professionals treballen per a reduir estes malalties relacionades amb el cor i el sistema circulatori, i evitar-ne les conseqüències. L’Hospital Verge de la Cinta va posar en funcionament fa uns mesos el projecte de recerca REMOTE (Registre de Mort Sobtada a les Terres de l’Ebre), amb l’objectiu de prevenir la mort sobtada precoç, aplicar mesures i conèixer-ne tant les causes com la incidència. Belén Beser, resident de Medicina de Familiar i Comunitària de l’ICS Terres de l’Ebre i investigadora principal del projecte, juntament amb l’investigador Carlos López, i Íñigo Lechuga, cap de la Secció de Cardiologia de l’Hospital, han impulsat la iniciativa que vol estudiar les morts sobtades d’origen cardíac produïdes en la població menor de 60 anys, possiblement adquirides de forma hereditària, a l’Ebre, entre el 2012 i el 2021. D’esta manera, la investigació estima que comptarà amb un total d’uns 1.500 registres d’històries de pacients, i es preveu que se n’estudie aproximadament un 10 %, uns 150 en total.

D’altra banda, l’Hospital Comarcal d’Amposta també ha posat en marxa un servei, en este cas, relacionat amb la insuficiència cardíaca. “És una patologia molt prevalent, necessita suport social i no d’un sol metge. Hi treballem diferents professionals per a poder estar pendents de les necessitats del pacient al domicili”, explica la cap de medicina interna de l’hospital Meriem Allali, i indica que és un tema molt delicat, “perquè el pacient es pot descompensar fàcilment, i això pot fer que entre en fallada”. Al servei hi participen tant metges de capçalera com assistents socials i personal d’infermeria. Allali assenyala la importància del servei atesa la prevalença de la insuficiència cardíaca, que entre els usuaris és del 80 %, i que és la causa principal o secundària d’ingrés.

Dins el grup de malalties cardiovasculars es troba també l’ictus, problemàtica produïda per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell a causa d’un taponament o trencament d’artèria. La Generalitat va crear el Codi Ictus amb l’objectiu que l’atenció de la persona afectada es faça amb més rapidesa per a evitar la progressió del dany cerebral i les seues seqüeles, que en els últims tres anys ha crescut en un 32 %, segons dades del Registre del Codi Ictus de Catalunya del Departament de Salut. Des del 2018, el codi ha passat de les 6.324 activacions a les 8.398. A l’Ebre, concretament durant el 2021, es van activar 210 codis d’emergència per esta problemàtica. En el cas de la taxa de mortalitat per Ictus per 100.000 habitants, hi ha hagut un augment de 37,3 casos de dones respecte de la mitjana de Catalunya, que és de 29,3; i, en els hòmens d’un 22,4 respecte del 20,3 de la mitjana catalana.

En estes patologies, per tant, és molt important la prevenció i la detecció ràpida. A banda dels serveis hospitalaris, també és necessari tenir cura d’un mateix portant un estil de vida actiu i saludable.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 40

Últimes notícies