HomeSocietatEls llaguts turístics recuperen la normalitat, però se senten perjudicats per la...

Els llaguts turístics recuperen la normalitat, però se senten perjudicats per la gestió que es va fer de la crescuda de l’Ebre

El llagut Lo Sirgador de Tortosa va tornar a l’activitat després d’haver estat quasi tots els dies, des de Setmana Santa, aturat a l’embarcador de Jesús. La forta crescuda de l’Ebre del passat mes d’abril i les pluges de primavera es van traduir en uns cabals molt alts durant els mesos de maig i sobretot juny, per sobre dels 800 metres cúbics per segon, quan la navegació es fa impossible.

“Hem passat de 1.000 metres cúbics a 300 metres cúbics en una setmana. Entenem que amb un poc de comunicació es podria haver repartit el desembassament i en lloc de fer-lo en tres setmanes, s’hauria pogut fer en sis. Així podríem haver treballat amb tranquil·litat amb cabals de 400 o 500 metres cúbics”, es lamenta Jordi Domingo, gerent de Lo Sirgador.

Esta situació els va provocar cancel·lacions a última hora i pèrdues econòmiques. Per això reclamen estar informats dels criteris de gestió del cabal que depèn d’una taula formada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), els regants i les hidroelèctriques.

Ara la navegació s’ha restablert completament. L’Idecé, l’organisme públic que la gestiona, ha reobert els canals fluvials i ha recuperat els embarcadors que, amb la força del riu, s’havien malmès. Però avisen que sortejar un episodi tan extraordinari de crescuda és difícil. “Des de l’administració donem tot el suport que podem, amb la neteja i el manteniment dels canals navegables. Les empreses han de diversificar l’oferta i adaptar-se a les condicions climatològiques del riu Ebre”, apunta el fins ara director de l’Idecé, Joan Martín Masdéu.

Tot i esta afectació al sector turístic, la crescuda al tram català de l’Ebre ha tingut impactes ambientals positius, com l’aportació extra de sediments o la regeneració del bosc de ribera.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies