HomeMedi AmbientEls municipis de la Terra Alta decretaran una moratòria als projectes eòlics

Els municipis de la Terra Alta decretaran una moratòria als projectes eòlics

Els municipis de la Terra Alta modificaran la normativa urbanística i suspendran, de forma provisional, qualsevol llicència per a construir nous parcs eòlics o solars. És una iniciativa del Consell Comarcal de la Terra Alta, que treballa amb una empresa d’assessorament energètic i que proposa modificar els plans urbanístics per tal de zonificar els termes municipals i establir els terrenys on es podran construir nous parcs i d’altres on no comptaran amb el vistiplau de l’Ajuntament.

De moment, cinc municipis s’han compromès a col·laborar amb el Consell Comarcal i l’empresa d’assessorament energètic per a iniciar la modificació urbanística i decretar així la moratòria a nous projectes eòlics i solars. S’espera, a més, que en els propers dies altres municipis s’afegisquen a esta mesura, que serà cofinançada entre ajuntaments i Consell Comarcal.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, assegura que “la modificació urbanística serà per a zonificar els termes i establir en quins terrenys els ajuntaments permeten que s’hi puguen construir centrals eòliques i en quines no”. “O potser hi ha municipis que creuen que la quota d’aerogeneradors ja la tenen coberta i no en volen cap més”, ha afegit Sanromà.

Els municipis de la Terra Alta mouran peça, doncs, per tal d’evitar la proliferació de noves centrals. També ho ha fet ja l’Ametlla de Mar amb la voluntat d’aturar el parc eòlic de l’Ametlló. En este cas, el plenari va aprovar per unanimitat iniciar la tramitació per tal de modificar el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) i suspendre així, de forma provisional, la concessió de llicències de construcció als parcs eòlics.

L’Ametlla de Mar modificarà el POUM per a evitar la construcció del parc eòlic de l’Ametlló

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar també pretén zonificar el terme municipal i decidir en quines zones es podran construir parcs solars fotovoltaics. L’alcalde, Jordi Gaseni, va assegurar fa uns dies a este setmanari que, per les característiques i l’impacte visual dels parcs eòlics, considerava que “difícilment els parcs eòlics podran tenir cabuda” al terme de l’Ametlla de Mar, per les possibles afectacions paisatgístiques i els efectes que poden tenir en l’agricultura i el turisme de la localitat. L’objectiu és que s’endarrerisquen els terminis i que la Generalitat acabe aprovant un nou decret d’energies renovables.

En el cas de la Terra Alta, a més, la iniciativa del Consell Comarcal ha arribat arran del pla de recuperació econòmica per a fer front als efectes de la covid. L’estudi de diversos tècnics ha conclòs que una de les principals amenaces per als sectors de la viticultura i el turisme -les dos activitats econòmiques principals a la comarca- és la massificació eòlica i la possible construcció de nous parcs eòlics.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 32

Últimes notícies