HomeSense categoriaEls pagesos alerten que si s'intensifica el fred els danys a les...

Els pagesos alerten que si s’intensifica el fred els danys a les oliveres seran similars al 2001

TERRES DE L’EBRE //  Els pagesos alerten que si els fred s’intensifica com ho ha fet aquesta passada matinada, els danys a les oliveres que s’han vist afectades per les nevades del temporal Filomena a les Garrigues, sud del Segrià, l’Urgell, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre podrien ser similars als de les gelades del 2001. Ramon Bonet, d’Unió de Pagesos, ha assenyalat que els arbres no suporten gaires dies seguits amb temperatures de més de 6 sota zero, ja que l’olivera és mediterrània i el fred li acaba provocant la mort. Per això, ha demanat al Govern que “es posi les piles” davant una situació “greu” i ha apostat per treballar conjuntament amb els sindicats una vegada s’hagi fet una avaluació més precisa dels danys.

“La neu que va caure dissabte i diumenge era molt humida, pesava molt, i es va acumular amb grans quantitats de les rames, que en el cas dels arbres més joves, no han pogut suportar el pes. Moltes s’han trencat o doblegat, i això provocarà que al fina també s’hagin d’acabar tallant”. Segons Bonet, l’abast dels danys és ara incalculable, perquè els pagesos només han pogut revisar aquelles finques de fàcil accés, prop de les carreteres que estan netes de neu i gel. Hi ha molts terrenys on encara caldrà esperar uns quants dies per poder comprovar l’estat dels arbres, ja que en alguns punt encara se supera el mig metre de neu i no s’hi pot arribar ni amb el tractor.

Però més enllà de la neu acumulada i les branques caigudes, el que més preocupa ara als pagesos és el fred. El termòmetre ha caigut en picat la passada matinada, per sota dels -5 i -6 graus, i aquesta és una temperatura que les oliveres no suporten massa dies i els pot provocar la mort. Bonet tem que si el fred s’allarga, es pugui repetir una situació similar a la de les gelades de 2001, quan el sector es va veure seriosament afectat amb pèrdues milionàries que es van traduir amb l’arrencada de molts arbres.

Finalment, Bonet a demanat a l’Administració que es facin càrrec de la situació i “s’adonin del mal que hi ha hagut i hi haurà”. Per això, des d’UP s’aposta pel treball conjunt amb sindicats i mirar de trobar una solució als possibles danys. A més a més, Bonet ha lamentat que en el cas de la zona de Vinaixa i l’Albi, a les Garrigues, els danys s’han vist agreujats pel fet que l’octubre de 2019 van partir les conseqüències de les inundacions de la Dana.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que les nevades provocades pel temporal Filomena han afectat unes 35.000 hectàrees de conreus d’olivera. La superfície seria menor que la que es va veure afectada per les gelades de 2001.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 74

Últimes notícies