HomeMedi AmbientEls ports de Barcelona i Tarragona consoliden les col貌nies de gavina corsa

Els ports de Barcelona i Tarragona consoliden les col貌nies de gavina corsa

El Departament d鈥Acci贸 Clim脿tica ha registrat aquest any 2024 un total de 4.356 parelles nidificants de gavina corsa a Catalunya. Les dades s鈥檋an recollit a trav茅s del darrer cens, que fa poques setmanes es va tancar. Les dades constaten que, tot i que hi ha hagut una lleugera davallada respecte de les xifres recollides l鈥檃ny 2023, hi ha una consolidaci贸 de la poblaci贸 a l鈥檈ntorn de les 4.000 parelles i s鈥檋a frenat en sec la davallada poblacional registrada deu anys enrere, fins i tot invertint la tend猫ncia poblacional. La gavina corsa 茅s una esp猫cie protegida i catalogada en perill d鈥檈xtinci贸. El 2022 se鈥檔 van detectar 3.060 parelles, el 2023, 4.421, i aquest 2024, 4.356.

Gaireb茅 la meitat (2.523 parelles) es localitzen a la col貌nia del delta de l鈥橢bre, a la punta de la Banya i a les Salines de la Tancada. Aquesta xifra incrementa en 46 parelles les xifres registrades l鈥檃ny passat. La resta es distribueixen en les col貌nies que hi ha al port de Tarragona (694), port de Barcelona (845) i Zona Franca de Barcelona (294).

Les mesures de gesti贸 als ports, pioneres

L鈥檃ny 2015, es va comen莽ar a detectar la pres猫ncia de gavina corsa a espais antropitzats com els ports. Aquestes zones s贸n un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres, i s贸n a prop de les zones d鈥檃limentaci贸 (plataformes continentals de deltes o 脿rees de treball de la flota pesquera).

A poc a poc, la pres猫ncia de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s鈥檋a consolidat i el mateix ha passat a les teulades de la Zona Franca. Actualment, el 42,08% de les parelles nidificants de Catalunya es concentren en aquests espais.

Catalunya 茅s pionera en l鈥檃plicaci贸 de mesures de gesti贸 en els ports. Al port de Barcelona, la col貌nia s鈥檋a incrementat en 521 metres lineals gr脿cies a la col路laboraci贸 de l鈥橝utoritat Portu脿ria. Aix貌 ha perm猫s, entre altres coses, que el 86,98% de les parelles cri茂n 鈥segures鈥 en aquest 脿mbit.

Aix铆 mateix, amb la col路laboraci贸 del Port, s鈥檋an instal路lat refugis com ara pedres, vegetaci贸 o tubs per afavorir la nidificaci贸, que han estat ocupats en el 76,77% dels casos, cosa que ha beneficiat directament un centenar de parelles que d鈥檃ltra manera no haguessin pogut niar en aquest espai.

Tant el port de Barcelona com el port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col路laboren activament en l鈥檈laboraci贸 del cens i faciliten espais segurs per a aquesta esp猫cie delimitant i senyalitzant les 脿rees de cria.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

8 + 1 =

脷ltimes not铆cies