HomeMeteorologiaEls Ports registren la major acumulació de pluja de la dècada durant...

Els Ports registren la major acumulació de pluja de la dècada durant la primavera

La primavera del 2020 serà recordada pels registres inèdits de precipitació al litoral i al prelitoral. El Servei Meteorològic de Catalunya l’ha catalogat com una estació càlida a tot el territori, i amb abundants precipitacions, sobretot, a punts del litoral i de les Terres de l’Ebre. I és que segons les seues dades, esta primavera, a més d’un 80% de la superfície de Catalunya ha plogut freqüentment, però a un 10% de territoris la qualifiquen de “molt plujosa”. En este últim percentatge, els sectors on la precipitació ha estat més remarcable en comparació amb la mitjana es troben les Terres de l’Ebre, que ha recollit registres excepcionals al massís del Port. I, segons les dades que recull l’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes, esta estació se situa en segon lloc al rànquing de les primaveres més plujoses dels últims deu anys.

A l’Estació Meteorològica Automàtica (EMA) del Parc Natural dels Ports, durant la primavera -març, abril i maig- s’han recollit un total de 954 mm, dels quals la meitat -489,1 mm- es van enregistrar només durant el mes de març. L’última xifra alta, tot i que continua sent inferior als registres d’enguany és del 2015, any en què es van acumular fins a 740,7 litres per metre quadrat. Però si observem els registres de precipitació acumulada des de l’inici d’este 2020, als Ports s’han acumulat, des del gener fins al que portem de mes de juny, 1370,3 mm, xifra que supera àmpliament la precipitació mitjana actual.

L’Observatori de l’Ebre disposa de més de 100 anys de dades, i analitzant l’última dècada, la primavera del 2020 ha acumulat 239,6 mm de març a maig, per darrere de l’any 2011, en què es van acumular 261,3 litres per metre quadrat. Això significa que dels últims deu anys, la primavera d’enguany ha estat la segona amb més precipitacions al territori.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, al llarg de l’estació s’han donat diversos patrons de precipitació que han marcat la diferència entre zones: al març les pluges van destacar al sector occidental català; a l’abril, al litoral i prelitoral, mentre que al maig les precipitacions van ser graduals del sud-oest fins al nord-est, deixant les precipitacions més abundants als primers. Així doncs, les Terres de l’Ebre no se n’han deslliurat per cap banda esta primavera.

Però més enllà dels registres històrics i inèdits, les precipitacions han afectat produccions agrícoles, ja que els últims episodis han anat acompanyats de pedregades, i han tingut un impacte ambiental. I és que els temporals d’esta primavera van causar un nou trencament a la barra litoral de l’illa de Buda, malgrat ser reparada després del Glòria, així com diversos trencaments de la barra del Trabucador, que continua, a hores d’ara, en estat crític.

Les pluges han malmès les produccions de fruita dolça, i han deixat una campanya “catastròfica”

Les abundants pluges al territori han malmès les produccions de fruita dolça de les Terres de l’Ebre. El responsable comarcal de la fruita dolça d’Unió de Pagesos a la Ribera d’Ebre, Jaume Miquel Aleu, ha catalogat la campanya com a “molt dolenta”. Tal com explica, les afectacions a la producció de cireres, que es cultiven a totes les comarques ebrenques, són “del 100%, ja que no hi ha hagut cap varietat que s’haja collit perfectament. Ha plogut prou per a afectar-ne la producció, i s’ha collit un 90% menys del previst. La campanya d’enguany ha estat una autèntica catàstrofe”.

Tot i que els preus eren “altíssims”, Aleu afirma que “els pagesos no han guanyat gaire perquè han perdut gran part de la producció”. El mateix ha passat amb l’albercoc, que també s’ha vist malmès per les abundants precipitacions, ja que es tracta d’una fruita molt sensible a les malalties, la humitat li n’ha ocasionat moltes i l’ha badat. Els préssecs també han patit malalties, però el que més l’ha afectat ha estat el ràpid creixement per les precipitacions, que han fet que es trenqués el pinyol i s’obrissen pel punxó. Segons Aleu, la visió del pagès de la campanya es contraposa a la dels comerços que els venen, perquè la fruita dolça que ha arribat a comercialitzar-se eren “grossos, de gran qualitat, i molt bons, però no saben que la major part de la producció s’ha quedat al terra dels camps de cultiu”.

Unió de Pagesos també calcula que un 20% d’olivera s’ha vist afectada per les últimes pedregades, sobretot a Mas de Barberans, a la franja del massís del Port.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 16

Últimes notícies