HomeSocietatEls productors de musclos del Delta busquen alternatives als episodis de mortalitat...

Els productors de musclos del Delta busquen alternatives als episodis de mortalitat que viuen pel canvi climàtic

Els productors de mol·luscos del delta de l’Ebre fa anys que encadenen episodis de mortalitat de la cria musclo, però també en la recta final de recollida d’esta espècie comercial durant l’estiu. Això és degut a les altes temperatures de l’aigua perllongades durant els mesos de juliol fins a setembre, un fet que cada cop és més habitual, i també a la falta de regeneració de l’aigua. I és que, segons expliquen els musclaires, quan la temperatura de l’aigua del mar supera els 26 graus, el musclo ja no menja i comença a aprimar-se, fins que, finalment, mor. En el cas de les cries, a partir dels 28 graus, es moren.

Fent retrospectiva, en els darrers anys -exceptuant el 2021, en què va salvar-se tota la producció-, els productors han vist com se’ls moria part de la producció comercial -com en el cas de l’estiu passat, en què van perdre’s 150.000 kg de musclo al Fangar, i el de 2018, en què la calor va matar entre 400.000 i 500.000 kg entre les dos badies-, però també han hagut de fer front a la compra de cria de musclo als mercats internacionals, després que se’ls morís la que tenien sembrada aquí.

Així, el 2016 va ser el segon any consecutiu en què els musclaires van haver d’invertir 500.000 € per a reposar la cria, després que es perdés el 100 % de la llavor als Alfacs i un 50 % al Fangar. Una situació similar a la del 2017, en què va tornar a morir-se’n el 100 % als Alfacs i va salvar-se la collita al Fangar, ja que la primera, en ser quatre o cinc cops més gran, la renovació de l’aigua és molt més lenta. Va tornar a passar el 2018, i este cop va afectar la producció d’ambdós badies.

El 2020, any del Gloria i de la pandèmia de la covid, la campanya de musclo va començar dos mesos abans del que és habitual -a finals de març-, ja que el trencament de la barra del Trabucador va afavorir el creixement del musclo, que aquell any tenia una qualitat “excepcional”. Tanmateix, amb la restauració i el sector turístic tancat, part de la collita va quedar-se a les muscleres per recol·lectar, i va acabar morint -tant el comercial, com part de la cria del Fangar- a conseqüència de la calor.

Davant d’això, els productors de mol·luscos han començat a buscar alternatives per a poder seguir amb esta activitat aqüícola, tot i els embats del canvi climàtic. Una és la prova pilot que han endegat esta setmana -sembrant cria de musclo procedent de piscifactories situades a mar obert per veure si evolucionen bé dins la badia dels Alfacs-; l’altra, ja la van posar en pràctica en la collita passada, amb l’avançament de la recol·lecció.

“L’any passat, vam arrancar la campanya a principis d’abril, quan el musclo ja estava bé, per tal d’arribar a finals de juny o principis de juliol amb la collita retirada als Alfacs, i acabant-la al Fangar. Tanmateix, part de la del Fangar no va poder evitar les onades de calor”, diu el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

Una altra alternativa és posar menys quantitat de musclo, ja que “com menys musclo, menys risc. I la tercera és produir un altre cultiu més resistent com és l’ostra, que aguanta molt més les altes temperatures”. Això és el que poden fer els musclaires.

D’altra banda, es demana a les administracions que adopten mesures com l’obertura de la bocana del Fangar, una reivindicació de fa anys. Ara, amb l’Estratègia Delta, el Govern s’ha compromès que la primera sorra que en trauran serà la que s’acumula en esta bocana; i a més, diu Bonet, “també estem dins del Pla Integral de Gestió de les Aigües del Delta (PIGADE), creat per part de l’administració perquè, juntament amb les comunitats de regants, puguem fer més aportació d’aigua dolça a les badies”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies