HomeSense categoriaEls regants de la Dreta invertiran 1,2 milions en el nou aqüeducte...

Els regants de la Dreta invertiran 1,2 milions en el nou aqüeducte del barranc de Sant Antoni

EDICIÓ PAPER // Després de gairebé 20 anys de reivindicacions, la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre té previst iniciar al mes de novembre les obres del nou aqüeducte que ha de resoldre l’encreuament entre el canal de la Dreta de l’Ebre i el barranc de Sant Antoni, al terme municipal de Roquetes. Esta infraestructura creua el barranc i en cas de pluges torrencials el pas que hi ha construït actualment es queda menut a l’hora de deixar pas a l’aigua que baixa pel barranc. A més, la gran quantitat de vegetació que arrossega fa que es produïsquen col·lapses i taponaments en cas de grans barrancades. Així, el projecte preveu construir un nou aqüeducte, que permetrà el pas del barranc per sota del Canal per a anar a desembocar al riu Ebre.

“Es farà una aqüeducte més gran, de més llargada i amb ulls més grans per a permetre un millor pas del barranc i evitar col·lapses en cas de barrancades”, ha explicat el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, Manel Ferré. Les obres seran finançades per l’ACA, tindran un cost aproximat d’1,2 milions d’euros i una durada aproximada de dos mesos. A més, les obres permetran construir una nova comporta a la zona per a millorar la regulació del Canal i optimitzar l’ús d’aigua. En l’actualitat, en el tram de Canal comprès entre la comporta de Jesús i la comporta del castell a Amposta, no hi ha ubicada cap comporta, fet que representa una distància massa llarga, tant pel que fa a la bona operativitat del Canal com en el cas de situacions d’emergència. Ara s’aprofitarà les obres per a la construcció d’una nova comporta i per a evitar la construcció d’un nou canal de descàrrega al riu, s’ha trobat adient emplaçar la nova comporta en l’encreuament del barranc de Sant Antoni amb el Canal.

Cinc mesos amb el canal sec al delta Ferré ha insistit que són unes obres llargament reivindicades i a finals del mes d’octubre es tancarà ja el pas d’aigua al canal de la Dreta per a poder iniciar les obres. La Comunitat, a més, aprofitarà el moment per a dur a terme obres de reparació i manteniment a tot el recorregut del Canal, uns treballs que no es van poder realitzar en la campanya anterior a causa de les pluges de finals del 2019 i el pas del temporal Glòria al gener d’enguany.

Això farà que el Canal de la Dreta estiga completament sec al Delta de l’Ebre almenys 5 mesos, entre principis de novembre i finals de març, la qual cosa tindrà conseqüències sobre activitats estretament lligades a la gestió de l’aigua de reg com pot ser la caça o la pesca de l’angula. “Tots els anys soltem l’aigua del Canal al mes de desembre per a rentar els camps que han estat salinitzats per a combatre el cargol poma i de pas donem un  servei molt important a caçadors i pescadors”, ha dit Ferré. Enguany, davant la impossibilitat de poder donar aigua al desembre, no es durà a terme la salinització de camps per al cargol poma i només es farà l’operació als desguassos afectats.

Segons ha explicat Ferré, mentre duren les obres de construcció del nou aqüeducte, la Comunitat de regants aprofitarà per a fer els treballs de manteniment a la part alta del Canal, entre Xerta i el punt de descàrrega del Castell, a Amposta. Un cop acabades les obres, a finals de gener, es començaran els treballs de manteniment a la part baixa, del Canal, fins a finals del mes de març. L’aigua tornarà al Delta a l’abril per a l’inici de la campanya de l’arròs. D

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies