La jornada de l’1 de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors, que enguany té per lema ‘Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida’ es viurà des de casa. No obstant això, els sindicats de CCOO, UGT i USOC fan una crida per a continuar reivindicant els drets socials i laborals dels treballadors del territori, en una jornada que, segons ha apuntat el secretari general a l’Ebre de Comissions Obreres, Marc March, serà un reconeixement a les persones que treballen “a la zona 0”, a tots aquells professionals que han estat i estan treballant a primera línia en esta crisi sanitària causada pel coronavirus, i que sovint, indica March, tenen sous inferiors als mil euros “tot i merèixer molt més”. Els sindicats han organitzat una manifestació virtual, un concert solidari i engalanaran els seus locals -concentrats en un mateix edifici a Tortosa-, per a fer-ne difusió a les xarxes socials.
Els tres sindicats, a més, reclamen que l’economia ebrenca, que encara arrossega perjudicis de la crisi econòmica del 2008, necessita que s’aplique una discriminació positiva en la desescalada del confinament perquè no quede enfonsada. A més, és un territori que presenta un percentatge d’afectació per habitant menor i, per tant,“hauríem de ser un dels primers a sortir d’este confinament i activar l’economia més ràpidament”, manifesta el secretari general d’USOC a l’Ebre, David Queralt. Els sindicats, però, advertixen que el territori està supeditat a decisions “centralistes”, que no afavoriran el futur de les Terres de l’Ebre.
L’afectació econòmica que es viurà al territori dependrà, segons els sindicats, de tres factors: el temps que es tarde a fer-se el desconfinament, la capacitat del territori per a fer una concertació social per part de les diferents administracions socials i els agents del territori per a posar-se d’acord i tirar endavant l’economia, i de la capacitat de mobilització de la societat per a plantar cara a les futures retallades en cas que es plantegen.
També demanen que els agents socioeconòmics es posen a treballar, i reclamen un lideratge polític fort per a influenciar en les decisions polítiques que es prenguen des de les administracions “perquè les Terres de l’Ebre no es queden enrere”, diu Queralt, en la sortida d’esta crisi del coronavirus. El secretari general d’USOC afegix que “som dels territoris que van sortir més perjudicats de l’anterior crisi econòmica i ara hem de sortir els primers. És per això que cal una discriminació positiva cap a les Terres de l’Ebre; si no, està en perill el seu futur”.
Els sectors que sortiran més perjudicats a l’Ebre per la crisi del coronavirus, segons Valentí Marín, secretari general d’UGT a l’Ebre, seran l’hostaleria i el turisme, i en menor mesura la indústria i els serveis. Des del sindicat, però, també demanen ajuts per als locals que podran obrir amb restriccions d’aforaments i els autònoms. L’afectació laboral a les Terres de l’Ebre causada per l’emergència sanitària ha provocat que 2.283 empreses hagen presentat expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i ja afecta 9.309 persones.
A més, March exigix que ara que “ens hem adonat de la importància que té la sanitat i l’ensenyament públic”, demanem que les administracions facen “un pas endavant per a tenir un sector públic capdavanter i de qualitat, i que es deixen enrere els cants de sirena que prometen abaixar impostos, a canvi de retallar després estos sectors públics”.