HomeEconomiaEls treballadors d’ANAV comencen mobilitzacions davant el calendari de tancament de les...

Els treballadors d’ANAV comencen mobilitzacions davant el calendari de tancament de les nuclears

Els treballadors de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) han començat les mobilitzacions ja amb vista al tancament de les centrals nuclears, previstes per a 2030, 2031, en el cas d’Ascó, i 2035, en el de Vandellòs II. Des del comitè d’empresa es demana que es garantisquen els llocs de treball durant les tasques de desmantellament de les plantes, almenys fins al 2036. Els treballadors han iniciat les protestes a les portes de la central nuclear d’Ascó i han agafat el compromís de no fer hores extra mentre dure la recàrrega a Ascó II.

Els sindicats calculen que, a la central nuclear d’Ascó, el tancament nuclear afectaria uns 200 treballadors directes i més de 500 indirectes, tenint en compte que part de la plantilla hauria de continuar treballant en el desmantellament de la planta. Per això, demanen que es garantisca el lloc de faena per als treballadors d’ANAV fins almenys un any després de la desconnexió de l’últim reactor de l’Estat -el 2036, atenent que Vandellòs II serà l’últim, el 2035- segons el calendari de tancament que planteja l’executiu de Pedro Sánchez.

“No tenim cap reivindicació econòmica, la nostra pretensió és que quan tanque l’últim grup nuclear s’estenga la garantia d’ocupació un any més al canvi de titularitat”, va assegurar el secretari de CCOO d’ANAV, Joaquim Bielsa durant la protesta a les portes de la nuclear.

Els treballadors van fer una acció informativa durant el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre, i també el dia de Tots Sants. Com a mesura de protesta, els treballadors d’ANAV
s’han compromès a no fer hores extraordinàries mentre dure el procés de recàrrega de combustible a la nuclear d’Ascó II, quan s’incrementa la plantilla i s’intensifiquen les tasques de supervisió, manteniment i reparació a la planta. “La situació de parar es pot allargar així durant dies, si no s’asseuen a negociar i complixen”, afegia Bielsa.

A la vegada, els sindicats denuncien que ANAV encara no ha desenvolupat el pacte al qual es va arribar el 2020 en el marc del Pla Nacional Intregrat d’Energia i Clima (PNIEC), que consistia a millorar i reglamentar les condicions de la plantilla actual perquè poguessen treballar durant els desmantellaments com a personal qualificat.

L’horitzó del tancament

El tancament de les centrals nuclears ja és a l’agenda dels treballadors i els sindicats. El calendari que va oficial el Govern de Pedro Sánchez només unes setmanes després d’arribar a la Moncloa s’acosta, i preveu tancar la central nuclear d’Ascó I l’any 2030, Ascó II l’any 2031 i Vandellòs II l’any 2035.

Precisament, el de Vandellòs II, seria l’últim reactor en tancar de tot l’Estat. El calendari ha estat qüestionat obertament, però, per altres formacions polítiques, que ho veuen inviable a causa del retard en la implantació de renovables o bé perquè són partidaris de comptar amb l’energia nuclear per estabilitzar la producció i el preu de l’electricitat. El Partit Popular i Vox ja han anunciat que, si arriben al Govern en els propers anys, allargaran la vida de les centrals nuclears. El PSOE ha reiterat que el calendari de desnuclearització segueix en peu.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies