HomeSense categoriaEls xiquets i xiquetes ebrencs comencen a gaudir dels casals i els...

Els xiquets i xiquetes ebrencs comencen a gaudir dels casals i els campus d’estiu

EDICIÓ PAPER // Des d’esta setmana alguns casals, colònies d’estiu i activitats de lleure comencen a activar-se als municipis ebrencs perquè tant infants com adolescents puguen gaudir de l’acabat d’estrenar estiu. Ho fan, però, amb les premisses tan repetides els últims mesos arran de la pandèmia del coronavirus: l’ús de la mascareta és obligatori, han de mantenir les distàncies i s’han de rentar freqüentment les mans. És el cas del Centre de Recursos Ideat d’Amposta i del Campus multiesportiu de Roquetes, que des d’este dilluns, han atès una seixantena de xiquets i xiquetes el primer, i al voltant d’uns quarantados el segon.

Així doncs, pocs dies després que el curs acadèmic haja acabat atípicament, gairebé sense la presència d’alumnat i després dels mesos de confinament -i del consegüent distanciament social-, els casals d’estiu oferixen la possibilitat a les famílies perquè els seus fills i filles es relacionen amb gent de la seua edat, aprenguen i gaudisquen dels mesos de vacances. Enguany, però, seran uns casals diferents dels altres anys: s’han reduït els grups a màxim deu infants per monitor pel coronavirus. Tant infants com monitors i monitores hauran d’acostumar-se a mantenir una distància física recomanada d’1,5 metres entre ells, i sempre que no es puga garantir l’espai de 2,5 m2 per persona, hauran de fer servir la mascareta.

El casal Estiu Ideat, a Amposta, proposa una oferta variada d’activitats preferiblement a l’aire lliure, amb jocs tradicionals, gimcanes, rutes pel poble, entre d’altres, per a infants de 3 a 12 anys. Abans d’entrar a les instal·lacions, que es farà de manera esglaonada per edats, s’ha de seguir un protocol: se’ls comprova la temperatura, s’han de desinfectar les mans, i, segons ha detallat el seu director educatiu, Marc Vidal, han de passar per una espècie de moqueta que els desinfecta les sabates. Enguany, però, tal com ha indicat Vidal “no anirem a la piscina o a altres instal·lacions aquàtiques, per tal de garantir el distanciament i no compartir vestidors ni lavabos”. Això no significa que no hi haurà activitats amb aigua, ja que, tal com ha afegit el director d’Ideat, hem organitzat “activitats amb aspersors”.

Esta primera setmana, una seixantena de xiquets i xiquetes s’han apuntat al casal Ideat, tot i que de cara a la setmana vinent, el seu director apunta que assoliran el centenar d’infants. “Arran de la pandèmia, les ràtios d’infants per monitor s’han reduït al 50%. Ara tenim grups de convivència de 10 infants per monitor, que només conviuen amb este grup i amb el seu monitor. En baixar les ràtios, hem hagut d’agafar més espais”. I és que a partir de la setmana que ve, quan tinguen prop de 100 xiquets i xiquetes, el casal es traslladarà a l’Escola Miquel Granell, un espai que els ha cedit l’Ajuntament d’Amposta perquè puguen atendre la demanda d’inscripcions, que funcionarà fins al 10 de setembre.

El casal d’Amposta disposa també de servei de menjador. Més enllà de les normes específiques de seguretat alimentària per a este tipus de serveis, Vidal ha remarcat que es pararà una especial atenció en el moment dels àpats. “El menjar el servim en safates individuals i en cap cas pot ser compartit. No hi ha safates ni cistelles al centre de la taula”, ha explicat. A més, per tal de mantenir la separació dels grups de convivència, “hem distribuït el menjador en dos sales: en una hi mengen tots els xiquets i xiquetes d’infantil, i en l’altra els de primària”.

Voleibol, futbol, futbol sala, tennis, senderisme i jocs d’aigua són alguns dels protagonistes del Campus multiesportiu de Roquetes, que infants i adolescents d’entre 6 i 15 anys podran fer fins al 31 juliol. Esta primera setmana, s’han repartit els 42 infants entre els quatre monitors per a fer grups de 10 participants. “A partir de la setmana que ve, que tenim previsions de tenir més xiquets i xiquetes, augmentarem també el nombre de monitors”, determina Sergi Cid, organitzador del Campus. Cada dia es practiquen dos esports, així no estan tots els infants junts al mateix espai, que canvia depenent de l’activitat esportiva que es realitza. A l’hora de l’esmorzar, cada infant es porta el seu propi menjar i ho fan en taules individualment. Enguany, el campus s’ha proposat integrar activitats per a millorar la gestió de les emocions, acompanyar-los a identificar i posar nom a tot el que senten, així com escoltar les seues inquietuds, i per això es compta amb la participació d’una psicòloga especialitzada en Educació Emocional.
 

Responsable d’higiene i prevenció 
El passat 9 de juny la Direcció General de Joventut i la Secretaria de Salut Pública van iniciar les sessions telemàtiques que formaran, finalment, prop d’uns 7.000 monitors que este estiu assumiran el rol de responsables de prevenció i higiene a les activitats de lleure que s’organitzen. La Generalitat ha quadruplicat les beques per a casals -de poc més d’un milió d’euros a 4 M€-, per tal d’arribar a la majoria d’infants. A les Terres de l’Ebre, de moment, “hi ha 85 activitats de lleure notificades entre casals, campaments i colònies”, indica el coordinador territorial de Joventut a l’Ebre, Joan Lluís Barberà, que afegix que d’esta oferta, “un 80% són casals organitzats pels ajuntaments o per entitats o empreses del sector del lleure”. En totes estes activitats s’ha rebut esta formació en la higiene i la prevenció de la Covid-19, ja siga per mitjà de les sessions que oferia la Generalitat, “com també a través d’una formació en format vídeo que s’ha distribuït com a últim recurs per a aquelles persones que no havien pogut participar en les sessions. Tothom que ha volgut, ha rebut estos continguts formatius”, conclou Barberà.

Tot i les adaptacions de l’educació en lleure a les mesures de prevenció i higiene que cal adoptar per l’aparició de la pandèmia del coronavirus, el coordinador territorial apunta que “la participació no se n’ha vist afectada i serà similar a la dels altres anys”. “Els setze monitors d’Estiu Ideat han realitzat esta formació”, ha afirmat Vidal. Una situació que també es repetix al casal multiesportiu de Roquetes, en què Cid manifesta que tots els monitors que hi treballen també han realitzat la formació en línia.

 

Un grup d’infants del casal Ideat d’Amposta fent un trencaclosques. | CEDIDA

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 59 = 60

Últimes notícies