Amposta ha inaugurat este dimecres al matí la 61a edició de la Fira de Mostres. Fins al dissabte, al recinte firal del pavelló s’hi podrà veure una mostra de productes de comerç local, maquinària agrícola, automòbils i serveis, entre altres, a més de celebrar-se diferents reconeixements i activitats relacionades amb el comerç o la gastronomia.
En l’edició d’enguany d’esta fira multisectorial, hi participen més d’una setantena d’expositors que s’han instal·lat dintre una carpa a la zona del pavelló a causa de les obres del pavelló que encara seguixen el seu curs. La Fira va començar dimecres al matí amb la inauguració oficial a càrrec de Jacinto Romaní, que enguany ha estat l’empresari escollit per a la presentació de l’edició. Segons explica Inés Martí, d’esta manera s’ha volgut reconèixer una personalitat que s’ha dedicat durant més de 40 anys al món de les grues i que participat en projectes tant d’àmbit català com estatal.
“Romaní és una persona constant i pionera. Destacaria també que ha estat una persona capaç de fer allò que gairebé ningú ha sigut capaç, perquè tu quan penses que no podràs fer una cosa, Jacinto troba la manera d’executar-ho. També va ser qui va portar l’embarcació Santa Susanna a Amposta i ens ha ajudat a traslladar el nou vaixell”, destaca Inés Martí, regidora de Fires a l’Ajuntament d’Amposta.
Un cop inaugurada la Fira, que es manté com a gratuïta, es podran visitar els diferents estands i també participar en les activitats que tindran lloc a l’exterior de la Fira o a l’Auditori Municipal. Presentacions, demostracions de cuina en directe, el tradicional concurs de paelles, enguany amb el patrocini especial de la Càmera Arrossera o desfilades de moda entre altres, en són alguns exemples. Gran part dels actes que es fan paral·lelament tindran lloc a l’Ebre Events, que enguany, com a novetat, es farà en un recinte a part, a les pistes blaves. Des de l’Ajuntament destaquen l’aposta que s’ha fet per este espai.
“Vam iniciar Ebre Events el 2019 i després de la parada per la pandèmia vam retornar amb més expositors. Enguany fem un creixement dedicant-li este espai diferenciat”, destaca l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. Per la seua banda, la regidora de fires apunta que la voluntat ha estat sempre la de “donar a conèixer el producte de les empreses o comerços que treballen des del món dels esdeveniments. Tindrem empreses que presenten el seu producte, que oferiran degustacions o una desfilada de moda de vestits de cerimònia. Avui en dia hi ha molts esdeveniments i, d’alguna manera, este comerç i la demanda ha anat creixent. Per tant, la Fira vol reivindicar totes aquelles empreses que treballen dintre este món”.
Cal destacar que durant cada dia de Fira, la franja de 17 h a 18 h, tant l’interior com l’exterior funcionaran sense so ni llums fortes per fomentar la inclusió i la visita de persones amb sensibilitat lumínica i de so.
Gran pes de la sostenibilitat
La Fira té origen en un mercat ramader i conserva les seues arrels dels anys seixanta com a fira de ramaderia i maquinària agrícola. Amb els anys ha anat adaptant el model multisectorial que té en l’actualitat, però encara manté l’essència.
“Tenim una part ramadera, una molt important del que és el sector boví i després també l’eqüestre. Mantenim tota la part d’agricultura, sobretot esta maquinària”, explica Martí. En este sentit, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha apuntat en diferents ocasions que la Fira, “és una mostra del creixement que ha tingut la ciutat al llarg de tots estos anys”. Un creixement que l’equip de govern manté com els seus objectius per aquest mandat, tenint els factors de sostenibilitat i tecnològics alineats amb l’agenda 2030.
“Penso que l’evolució fa anys que s’ha anat veient. Ara tenim present a la Fira tota la part de noves tecnologies i sobretot, tota la part d’eficiència energètica, és a dir, ens anem adaptant a la societat i justament esta part és una en la qual des de l’Ajuntament ja estem alienats”, explica Martí, destacant les noves tecnologies, molt presents en la Fira, no només en eines i aparells electrònics, sinó també en forma de simulació, com és el cas d’una iniciativa que permet veure amb realitat virtual com serà l’habitació d’una casa a partir d’un plànol. “Anem evolucionant i adaptant estos elements i estands nous que són importants de cara a una modernització”. A tot això, a la regidora afegeix que “és important una transformació verda, però esta no s’entendria sense un món digital, perquè este avança tan de pressa que gairebé som incapaços d’arribar-hi. Crec que hem de jugar i apostar pels dos factors i anar pel mateix camí. Això ens ha de permetre arribar a este tipus de fires o, en este cas, un altre tipus de ciutat”.
Nit de la cultura i l’educació
Paral·lelament a la Fira, Amposta acull també estos dies altres esdeveniments que evidencien el creixement de la ciutat i premien personalitats del món de la cultura i l’educació amb vinculació a la ciutat.
D’una banda, la Nit de la Cultura es va celebrar ahir i va reconèixer els treballs d’una entitat, en este cas de la Coral Aquae de la Unió Filharmònica, que enguany fa 25 anys. Durant esta gala també es va premiar l’escriptor Jesús Serrano, creador de personatges com Miquelet Setencàrrecs i la granota Teresina, i autor d’obres com Llavis Molsuts i altres mentides, Perdedors i Esquerdes als ulls. En esta categoria es va homenatjar també l’escultor Manel Margalef, que actualment és el director del Museu d’Art Modern de Tarragona i ha creat obres que es poden veure per la via pública d’Amposta. Finalment, un altre reconeixement, en este cas per a una empresa o establiment que faça divulgació cultural. Es va premiar el Llar, el mític pub ampostí fundat per Mari Chordà a finals dels anys seixanta, i tot i que en l’actualitat es manté actiu en altres mans, encara és un important pol cultural amb una sòlida programació d’exposicions, presentacions i música en directe, entre altres, com és el cas de les trobades mensuals de cantautors.
Pel que fa a la Nit de l’educació, se celebrarà avui dia 7 i reconeixerà sis estudiants de Formació Professional, Grau i Màster d’Amposta pels seus excel·lents resultats acadèmics, els que tenen les tres millors notes mitjanes, així com aquells tres expedients amb més matrícules d’honor. Com a novetat, en el marc de la Gala de l’Educació es donaran a conèixer els guanyadors i accèssits dels Premis de Recerca a Batxillerat “Ciutat d’Amposta”.
La gala, en la qual també s’homenatjarà a sis professors jubilats, tindrà com a convidada especial a l’economista i dissenyadora de moda Lara Serrano, qui oferirà una conferència que narrarà en la seua experiència en este sector de la moda.