HomeMedi AmbientERC, Junts, PSC i CUP es posicionen a favor del tancament nuclear...

ERC, Junts, PSC i CUP es posicionen a favor del tancament nuclear de cara al 2030

Els tres grans partits catalans es posicionen a favor del tancament nuclear tal com està plantejat en l’actualitat i rebutgen allargar a vida de les centrals que ja hagen complit els quaranta anys d’operació. Així, es tanca la porta a apostar per l’energia nuclear com una solució transitòria mentre s’efectua el desplegament de les noves centrals d’energia renovable al país i es tanquen les centrals amb emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle, com el carbó o el cicle combinat.

Els grups d’ERC, Junts, PSC i la CUP han votat en contra d’una proposta de resolució a la comissió d’Acció Climàtica en què es demanava allargar la vida de les centrals “fins als 60 o 80 anys d’operació”, i “garantir que siga una energia econòmicament viable” durant els propers anys. A més a més, la seua posició coincidix amb la dels comuns, que no estaven presents a la votació però en nombroses ocasions han mostrat l’animadversió cap a l’energia nuclear. Sobretot les esferes més properes a Podem, socis del govern estatal, i a l’antiga ICV.

La proposta va ser presentada pel grup de Vox i va rebre 13 vots en contra d’ERC (4), Junts (4), PSC (4) i CUP (1), mentre que la representant de Ciutadans es va abstenir i el portaveu de la formació d’ultradreta hi va votar a favor. Durant el debat, la majoria de formacions van defensar la necessitat d’incentivar un model energètic basat completament en centrals d’energia renovable i van posar l’accent en els residus radioactius que genera l’energia nuclear al llarg del seu cicle de producció.

El portaveu d’Esquerra Republicana a la comissió, el senienc Eugeni Villalbí, va assegurar que els republicans “sempre han dit que no” a l’energia nuclear i va defensar “el camí com a un model energètic desnuclearitzat i basat en energies renovables”. A més, Villalbí va criticar el posicionament de Vox, que va titllar la nuclear d’energia “neta”.

“L’energia nuclear genera residus radioactius i, a Catalunya, hi ha zones que assumixen este risc”, ha recordat. En este sentit, el portaveu republicà va destacar que el Govern de la Generalitat “aportarà 24 milions d’euros anuals a les zones d’Ascó i Vandellós perquè hi puga haver noves activitats econòmiques de futur més enllà del tancament nuclear”.

Des del Departament d’Empresa treballen ja en l’elaboració d’un pla d’inversions que puga rebre estos fons i diversificar l’economia de la Ribera d’Ebre i el Baix Camp.

D’altra banda, el portaveu de Junts, Salvador Vergés, va ser més contundent a l’hora de relacionar el futur de les centrals nuclears amb la indústria armamentista i a la producció de bombes atòmiques.

“Que la comissió europea haja proposat que la nuclear es considere com a energia verda respon a la pressió de França i d’altres països, com els Estats Units o el Regne Unit, que tenen la bomba atòmica i volen seguir desenvolupant este armament”, va assegurar. A més, va destacar que els residus nuclears que generen les centrals, com el plutoni 231 “tarden uns 24.100 anys a perdre la meitat de la seua càrrega radioactiva”; per això va assegurar que “èticament no es pot hipotecar el futur del país, i no ja de la propera generació sinó de milers d’anys”.

Per últim, també va destacar que “no cal patir ni pels llocs de treball” de les persones que actualment treballen a les centrals nuclears catalanes. “Per a desmantellar-les, es necessita el mateix nombre de llocs de feina i, per tant, tenim el volum de llocs de treball assegurats fins al 2065”, va argumentar.

Actualment, les tres centrals nuclears catalanes donen faena a més de 25.00 persones de forma directa o indirecta.

Des del PSC, el portaveu Jordi Terradas va destacar que “l’aposta per als propers anys s’ha de basar en l’energia verda”, i va defensar “el calendari de tancament nuclear ordenat” que té previst implementar l’executiu de Pedro Sánchez i que preveu tancar els dos reactors d’Ascó el 2030 i 2031. Per això, Terradas va abordar també “la necessitat de debatre la gestió dels residus” i el futur dels magatzems temporals individuals que hi ha a Ascó i que s’està construint també a Vandellòs.

Per part de la CUP, el portaveu Dani Cornellà va definir com “una aberració” que la Comissió Europea considere l’energia nuclear com a verda. “L’energia nuclear pot produir radiació i desastres que ens afecten a tots”, va argumentar. “Per això, cal dir que de nuclears no n’hi ha d’haver, ni aquí, ni enlloc”, va finalitzar.

L’única abstenció que hi va haver a la sessió va ser la de la portaveu de Ciutadans, Marina Bravo, que va destacar “la necessitat de fer un estudi exhaustiu, rigorós i lliure de dogmatismes i apriorismes” sobre el futur de l’energia nuclear. “S’ha d’impulsar un estudi que tinga en compte que la nuclear genera ara mateix el 20 % de l’energia a l’Estat, que no està afectada per la imprevisibilitat i no emet diòxid de carboni, però que també genera residus, riscos i costos”, va exposar Bravo.

Per això, va avançar que el grup de Ciutadans ja ha presentat al Congrés dels Diputats una proposta perquè es tire endavant un estudi acadèmic sobre la viabilitat de l’energia nuclear més enllà del calendari de tancament amb el qual treballa l’executiu.

Amb la proposta de resolució s’ha pogut conèixer la posició política dels diferents grups parlamentaris envers l’energia nuclear, un debat que no havia tingut lloc en seu parlamentària després que el govern de Pedro Sánchez anunciés el tancament progressiu de les centrals que porten quaranta anys d’activitat.

El posicionament arriba també quan, este mes, la Comissió Europea ha passat a considerar la central nuclear com a energia verda i diversos estats han fet oficial la seua aposta per l’energia atòmica com una font de transició, mentre es treballa amb l’horitzó que al 2050 tota l’energia elèctrica provingue de fonts d’energia renovable.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies