HomeSocietatEs desencalla el gasoducte per a connectar a la xarxa la planta...

Es desencalla el gasoducte per a connectar a la xarxa la planta Biometagás la Galera

Després de dos anys de traves i buits administratius i legals, la picabaralla de les administracions catalana i espanyola per les competències sobre el projecte ha desencallat el projecte de construcció del ramal que permetrà a la planta de Biometagás La Galera SL transportar gas fins a la xarxa general.

L’empresa del Montsià ha sigut la primera d’estes característiques a Catalunya per la seua particularitat de produir metà per a depurar el biogàs i aconseguir un producte encara més net a partir del tractament d’aliments caducats, residus agrícoles, ramaders i orgànics. Això va desvelar un buit legal a l’Estat espanyol pel que fa a injeccions de gas a la xarxa general d’Enagás.

Finalment, s’ha modificat l’apartat 5 de l’article 78 de la Llei d’Hidrocarburs 34/1998, definint com a línia directa la connexió d’una planta de producció de gasos renovables amb el sistema gasista. Es preveu que la planta estarà connectada a la xarxa gasista de transport general a l’octubre, després de la construcció del ramal de connexió, de 70 bars.

Biometagás La Galera va avançar i pagar 1 MEUR a Enagás, però l’empresa va topar amb un buit burocràtic, la falta d’especificitat del seu cas en la normativa, i les administracions es passaven la pilota. “No teníem constància, ni nosaltres, ni Enagás, ni el Ministeri, que no hi havia llei que clarifiqués la injecció a la xarxa de transport. No n’existia una normativa”, explicava Albert Martínez, gerent de Biometagás La Galera. El pressupost que té l’empresa pública, segons detallen les autoritzacions ministerials, és de 823.325 euros.

Solució perseguida

Inicialment, Enagás va proposar a la companyia traslladar per carretera el gas fins a un punt de connexió de la xarxa de Naturgy a la Ràpita, però el febrer del 2021 l’empresa gasista espanyola va acceptar connectar la planta amb el gasoducte general, que passa a un quilòmetre de les instal·lacions galerenques.

Llavors, el passat 23 de juny, la Direcció General de Política Energètica i Mines va atorgar a Enagás Transporte l’autorització administrativa i va aprovar el projecte per a executar l’ampliació i modificació de la posició 15.03 A del gasoducte de distribució primària ‘Barcelona-València-Vascongadas’ –unitat de mesura G-65- per a injectar biometà a la Galera.

Com que el projecte no s’inclou en els supòsits de la Llei 21/2013, no necessita una avaluació d’impacte ambiental, però ha necessitat l’informe favorable de la Comissió dels Mercats i la Competència (de la sessió del passat 9 de juny), que segons l’article 7.35 de la Llei 3/2013 és l’organisme que ha d’autoritzar les instal·lacions a la xarxa bàsica de gas natural. Enagás s’encarregarà que el ramal complisca amb la Llei dels hidrocarburs, el reial decret 1434/2002 que regula el transport, distribució, comercialització del gas, i el reglament i normes de la Llei 21/1992 d’indústria.

L’empresa galerenca també té ja el permís d’injecció de la Generalitat, del Departament d’Acció Climàtica, una resolució del 2 d’agost en què es demana una declaració responsable de la promotora del compliment dels requisits de la normativa. També farà falta un informe del gestor tècnic del sistema, Enagás, que ha sol·licitat. Les obres van començar el mateix 2 d’agost.

Demanda i inversió 

Les instal·lacions de Biometagás La Galera han suposat una inversió d’uns 5,5 milions d’euros (més el milió d’euros per a construir el ramal) i poden produir fins a 4 milions de metres cúbics anuals d’este gas renovable, molt ben rebut a Europa, sobretot en el sector del transport. L’empresa produïx biogàs des de l’agost del 2020.

L’any passat van tancar un acord per a vendre el biometà a la companyia espanyola Molgas –accionista de l’empresa- i esta, al seu torn, a una comercialitzadora holandesa; però amb la nova planta aturada, el biogàs s’ha hagut de cremar durant dos anys mentre no es desencallava la injecció del gas a la xarxa de transport general.

La crisi del gas derivada de la guerra d’Ucraïna “ha disparat exponencialment” la demanda de biometà a la planta de la Galera, però l’empresa no preveu tancar nous acords fins que no estiguen injectant al ramal de transport, cosa que els permetrà comercialitzar el biometà arreu d’Europa, gràcies a un sistema de certificats de compravenda de gas renovable. “La guerra ha estat un detonant, però el problema és l’escassedat i el preu de l’energia. Ara mateix podem triar els nostres clients”, ha explicat Martínez.

L’empresa de la Galera produïx biogàs des de l’agost del 2020 i com que no està permès acumular-lo, l’han hagut de cremar, cosa que ha provocat 150.000 euros al mes i 3,6 MEUR de pèrdues.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 48 = 58

Últimes notícies