HomeSocietatEs reactiven les protestes contra la granja de micos de Camarles, vint...

Es reactiven les protestes contra la granja de micos de Camarles, vint anys després

El passat dissabte 8 d’octubre, un grup d’activistes pels drets dels animals, convocats per la Plataforma Stop Camarles, va protagonitzar una protesta a l’aeroport del Prat de Barcelona en contra del transport de primats no humans per a l’experimentació i va sol·licitant el tancament de Camarney SL, el centre de cria i subministrament de micos que opera a Camarles des de 2003.

És la primera protesta contra la granja de Camarles, pràcticament 20 anys després que el territori intentés aturar la instal·lació d’este centre; de fet, fins i tot,es va aconseguir aprovar la Llei 22/2003 de protecció d’animals que prohibix expressament la instal·lació a Catalunya de centres de cria i subministrament de primats per a la investigació.

La llei, però no va arribar a temps per a aturar la granja de Camarles, ja que es va aprovar al Parlament el 4 de juliol del 2003 i l’empresa va obtindre l’autorització el 7 de juliol, un mes abans que la Llei entrés en vigor, sense efectes retroactius, el 4 d’agost de 2003.

La lluita contra la instal·lació havia començat abans, al setembre de 1999, quan el Centre de Recherches Primatologiques va sol·licitar la llicència d’obres a l’Ajuntament de Camarles per a establir un centre de cria i un habitatge per a un guarda. Aquí va començar un llarg periple administratiu i judicial que va acabar al 2006 amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va donar la raó a l’empresa i, des de llavors, Camarney SL ha pogut operar amb total llibertat, i es calcula que més de 20.000 micos han passat per la granja en tot este temps.

 

Per què han tornat les protestes?

El perquè que gairebé 20 anys després hagen tornat ara les protestes és pràcticament fruit de la casualitat, tal i com reconeix Pablo, un dels activistes de la plataforma Stop Camarles.

Un grup d’activistes que lluita per l’abolició de l’experimentació científica amb animals va tenir coneixement de l’existència de Camarney SL a Camarles i van decidir fer alguna cosa al respecte, constituint la plataforma i denunciant l’activitat de la instal·lació. “La granja de Camarles és una anomalia al nostre país”, reconeix Pablo, que recorda que “es va arribar a aprovar una llei per a aturar la instal·lació”, però que va arribar uns dies tard. Des de llavors no s’ha autoritzat cap instal·lació més d’este tipus i la granja de Camarles és “la granja d’Europa amb més capacitat, ja que pot arribar a tenir fins a 3.600 micos”.

L’empresa importa els primats des de les Illes Maurici i també del sud-est asiàtic. Aquí se’ls cria amb la finalitat de ser exportats a laboratoris científics, sobretot, de França, del Regne Unit i dels Països Baixos. A més, també es comercia amb la seua sang, amb extraccions setmanals. A més de ser una anomalia, Stop Camarles denuncia l’opacitat que s’amaga darrere l’empresa: “Des que vam començar a investigar al voltant de Camarney, estem veient que l’experimentació animal és un problema enorme i que se’n desconeix el negoci que amaga i l’enorme sofriment de vides que hi ha al darrere”.

L’objectiu d’Stop Camarles és aconseguir tancar el centre de Camarles, que “es troba als llimbs legals, ja que no està prohibida perquè la Llei de 2003 no té efectes retroactius, però tampoc hi ha una normativa específica que en regule l’activitat. Hi ha una incertesa molt gran i molts dubtes sobre la situació legal d’este lloc que no entenem”.

 

Increment de l’exportació al Regne Unit

La protesta del passat 8 d’octubre es va fer a l’aeroport del Prat per a denunciar l’increment que hi ha hagut en els darrers mesos en l’exportació de micos, provinents de la granja de Camarles, via l’aeroport barceloní fins al Regne Unit i amb destinació a laboratoris d’experimentació científica, com serien Charles River i Envigo, segons la informació de què disposa Stop Camarles.

Els vols amb primats de Camarles a l’aeroport del Prat van començar el 23 de desembre de 2021, a través de els companyies Raf-Avia i Bin-Air i amb destinació Manchester. Des de llavors s’han fet un total d’11 vols via El Prat. La protesta va aplegar una quarantena d’activistes de diferents organitzacions animalistes.

“L’objectiu de la concentració ha estat tornar a donar visibilitat a este problema i traure’l de la foscor en què ha estat tants anys”, explica Pablo, que lamenta que la forta oposició que es va trobar la instal·lació al territori en el moment de la seua implantació s’haja diluït: “Ens quedem sorpresos que molts activistes de la zona desconeixien que existia Camarney SL”.

Poc a poc, des d’Stop Camarles van establint connexió amb activistes de la zona amb l’objectiu d’aconseguir el tancament de la granja i acabar amb la vivisecció animal. “La vivisecció no té res a veure amb la ciència. És inútil i arcaic, i un macabre negoci a l’alça que comercia amb vides i destruïx la naturalesa”, expliquen des d’Stop Camarles, que subratllen que l’espècie de micos que s’importa i es cria a Camarles, el Macaca fascicularis, ha estat recentment inclosa a la llista d’espècies en perill d’extinció per la IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura).

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 89

Últimes notícies