HomeEntrevistes“Espero que s’impose la raó i que s’ature la Llei 5/2020...

“Espero que s’impose la raó i que s’ature la Llei 5/2020 de les sancions a la caça”

ENTREVISTA // Pregunta: La nova Llei 5/2020 de mesures fiscals i financeres de la Generalitat de Catalunya, publicada el passat 29 d’abril, com a llei d’acompanyament als pressupostos, ha incrementat de manera important les sancions a la pràctica de la caça. Una de les queixes de la Federació Catalana de Caça és que no vau ser ni consultats ni tan sols avisats d’este nou règim de sancions.

Resposta: Efectivament. D’acord amb la llei de transparència quan s’inicia un procés de calat, com ho és el nou règim sancionador, com a mínim se n’hauria d’informar les persones afectades. Una altra cosa és que s’estiga d’acord o no i que l’administració tire endavant o no amb la nova llei, però com a mínim avisar els afectats, cosa que  no s’ha fet.

P: Parleu d’una llei imposada per la Generalitat. Amb una nova llei de caça us hi trobaríeu amb un problema com este?

R: Des de 1979, la Generalitat té competències en matèria de caça per haver pogut impulsar una llei pròpia que hagués solucionat tot l’enrenou que tenim ara. Però això no s’ha fet. Ha faltat voluntat política. L’actual legislació es remunta a 1970 i des de la Federació de Caça hem treballat fins a tres projectes de llei, en tres moments diferents. De fet, el 2017 es va iniciar un procés per a una nova llei de caça amb els mateixos partits que ara governen. Però estem igual que estàvem. No s’ha avançat en res i ara al govern se li ha acudit la idea d’incrementar les sancions. Però no és només un problema d’increment de les sancions…

P: …També demanen actualitzar la tipificació de les infraccions a la realitat actual…

R: Com deia, no és un problema que els caçadors considerem que les sancions no s’hagen d’actualitzar. Òbviament s’han d’actualitzar i hem de tindre un règim de sancions que foragiten fets indesitjables. I trobaran tota la nostra complicitat per a lluitar contra el furtivisme i contra el maltractament animal. Però el que han fet és simplement multiplicar les sancions per 10, la màxima és de 120.000 euros,  sense modificar els fets infractors. Per tant els fets que estan subjectes a infracció els hem d’anar a buscar a la llei del 1970, que res té a veure amb els usos actuals de la Caça a Catalunya. Penseu, per exemple, que el 1970 era un fet lleu no portar una assegurança de seguretat civil i això per a nosaltres és una sanció que hauria de ser molt greu. Insistixo, no és un problema d’increment de sancions, el que hem de fer és una llei pròpia i actualitzada en la qual les infraccions siguen les d’avui no les de 1970.

P: Els caçadors esteu en vaga i heu decidit no participar en les autoritzacions excepcionals per a reduir danys de determinades espècies en l’agricultura. Els pagesos han entès el vostre posicionament?

R: Sí, ens hem posat en vaga. El problema és que no podem caçar ara mateix. Penseu, per exemple, en la zona de les Terres de l’Ebre, on cacem entre arbres fruiters per a intentar reduir els danys del conill als arbres. Ara mateix, per exemple, caçar un conill en un camí, són de 3.000 a 120.000 euros de sanció i de dos a 5 anys d’inhabilitació. Òbviament per a ajudar un pagès amb arbres fruiters plantats l’únic lloc on pots ser efectiu és en un camí i això ens ho impedix l’actual règim de sancions.

P: Un altre motiu de queixa és que creieu que no s’ha explicat prou bé la funció de la caça com una activitat de gestió del medi i de control de l’explosió demogràfica de determinades espècies.

R: El govern de la Generalitat estira dels caçadors per a arreglar un problema social i, en canvi, no li vol explicar a la societat que tenim un problema amb les poblacions de senglar, de cabirol o de tudons i que algú ho ha de gestionar. Hem adaptat el medi natural a les necessitats humanes i això comporta per exemple que moltes zones que abans eren de secà ara són de regadiu. Hi ha poblacions que ho han aprofitat molt bé. Com són el senglar, el tudó o el conill. Això està generant també uns canvis en les poblacions d’animals i això s’ha de gestionar. Des de l’Administració pràcticament s’ha obligat els caçadors a que facen tota esta tasca sense que li coste a l’Administració un sol euro públic. Hem de poder explicar a la gent que això és necessari i que s’ha de fer. 

P: Us heu reunit amb tots els grups parlamentaris per a explicar la situació dels caçadors. Quina resposta us han donat. Quines possibilitats hi ha de modificar la nova llei de sancions?

R: Sóc optimista. Des de la Federació ens hem reunit amb tots els partits representats a la comissió d’Agricultura del Parlament. Han entès bé el que estem demanant i ho veuen raonable, així que s’ha obert la via que, a través d’un decret llei, es puga paralitzar esta disposició addicional primera que venia inclosa a la Llei 5/2010 d’acompanyament de pressupostos. Jo espero que s’impose la raó i es puga aturar la Llei 5/2020. Benvinguda siga una actualització de les sancions, però fem-ho amb seny i responsabilitat.

P: Aprovar un decret llei per a derogar la Llei 5/2010 serà un procediment lent.

R: Segurament trigarà dos o tres mesos. Però som un col·lectiu tremendament responsable; per tant, si hi ha una proposta de decret, encara que trigue dos o tres mesos, aturarem la vaga a l’espera que es complisca la promesa política. si no potser el que haurem de fer és no encetar la temporada 2020-2021. Penseu que això comportaria, per exemple en el cas del senglar, incrementar la població un 40%. Per tant, els caçadors som part de la solució i no un problema.  

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 5 =

Últimes notícies