HomePolíticaEsquerra demana al govern espanyol que aporti al Fons de Transició Nuclear...

Esquerra demana al govern espanyol que aporti al Fons de Transició Nuclear els mateixos diners que la Generalitat

La diputada al Congrés, Norma Pujol, ha anunciat que Esquerra Republicana  presentarà a les Corts espanyoles una Proposició no de Llei (PNL), on es “demana al govern espanyol que implementi un Pla de Transició nuclear a partir de 2023, per assegurar la diversificació econòmica i la reindustrialització de les àrees nuclears d’Ascó, Vandellòs i Cofrents arran del tancament definitiu de les centrals”.

També se li reclama “que a partir de 2023 contribueixi a dotar el Fons de Transició Nuclear de la Generalitat de Catalunya amb el mateix import que aporta anualment l’administració catalana; i que  aniran a càrrec dels ingressos públics estatals provinents del sector de l’energia nuclear.”

Pujol ha recordat que “les competències en matèria nuclear són de l’Estat i malgrat haver fixat un calendari de tancament de les centrals el govern de PSOE- Podemos – Comuns no ha presentat cap Pla per actuar amb anterioritat, antelació i previsió oferint instruments i recursos que facin possible diversificar l’economia de les zones nuclears, revertint la pèrdua de llocs de treball que tindrem i oferir una oportunitat de futur  als habitants d’aquests municipis”.

La diputada ha explicat que el govern espanyol l’any 2020 va recaptar 468 milions d’euros del Fons per al finançament de les activitats del Pla General de Residus radioactius; i la previsió es que al final de la vida útil de les centrals nuclears el Fons hagi arribat als 11.000 milions d’euros. A més, addicionalment, l’Estat recapta al voltant de 300 milions d’euros anuals per impostos directament vinculats a la producció nuclear.

“No és comprensible que el govern espanyol no hagi establert cap conveni o Pla de Transició Justa destinat a la creació d’activitat i ocupació a les zones exposades al tancament nuclear, i, en canvi, si que ho hagin fet en altres àmbits energètics com el del tancament de les centrals tèrmiques” ha afirmat Pujol. 

Aquesta inacció contrasta amb l’actuació del Govern de la Generalitat que ha creat un Fons de Transició Nuclear, que aportarà 24 milions d’euros anuals, fins al tancament de les centrals. D’aquí que la diputada hagi reclamat a “PSOE- Podemos i Comuns que assumeixin la seva responsabilitat, i que el govern aporti al Fons de Transició Nuclear creat per la Generalitat, la mateixa quantitat que aportarà la Generalitat cada any. Perquè és l’Estat qui té les competències en matèria nuclear, qui recapta milers de milions d’euros en impostos a les centrals, qui ha fixat un calendari de tancament i qui no ha presentat cap actuació de Transició”.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha explicat que el text de la PNL el presentaran en format moció als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre. “La central nuclear  és l’empresa amb major impacte laboral i econòmic a la nostra comarca, i les més properes; i volem tenir futur després del tancament de la central nuclear”.

Carim ha lloat la feina de la Generalitat amb la creació del Fons Nuclear , a la vegada que ha exigit “responsabilitat i corresponsabilitat al govern de l’Estat que és el responsable del tancament  de les centrals, i no és admissible que no tingui cap Pla per a nosaltres”.

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, ha manifestat que “l’interès del govern espanyol pel futur de les nostres comarques és completament nul. Fa poques setmanes vam expressar el nostre rebuig al  tancament de l’Oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre i ara veiem com, una vegada més, se’n desentén de tota la responsabilitat que té en el tancament nuclear  i les conseqüències laborals i econòmiques que pot comportar a les nostres comarques”. D’aquí que la presidenta hagi reclamat al govern espanyol la seva implicació per ajudar a dotar d’oportunitats i nous projectes de futur unes comarques que abans del tancament de les centrals ja pateixen despoblament.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 38 = 41

Últimes notícies