HomePolíticaEsquerra reclama per al Delta part dels fons europeus que el govern...

Esquerra reclama per al Delta part dels fons europeus que el govern espanyol gastarà en protegir el litoral

El diputat Lluís Salvadó, la diputada Irene Fornós i l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, han reclamat, al costat de l’inacabat Camí de guarda de la Badia dels Alfacs, que el govern espanyol pague els projectes i actuacions per a protegir el Delta de l’Ebre amb els fons europeus de recuperació que pensa destinar a preservar el litoral.
El diputat republicà ha afirmat que “fins ara sabíem que fer per a protegir el Delta de l’Ebre, en coneixíem quina era la diagnosi i les solucions però no teníem els recursos econòmics”, aquest fet però ara pot canviar perquè, “amb els fons del pla de reactivació europea se’ns obre una finestra d’oportunitat històrica que hem de ser capaços d’aprofitar per assegurar la protecció del Delta”.

Salvadó ha destacat que amb l’objectiu de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia la Comissió Europea ha engegat un pla de recuperació creant el fons Next Generation EU amb un pressupost de 750.000 M€ per al període 2021-2024; i dels quals a l’Estat espanyol li’n corresponen 72.000 M€.

El diputat ha recordat que “amb aquests diners el govern espanyol desplegarà l’anunciat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del qual destinarà 8.640 M€ a Infraestructures i Ecosistemes Resilients; amb l’objectiu de preservar l’espai litoral i aturar les conseqüències del canvi climàtic”.

Segons Salvadó part d’aquests diners el govern els hauria de destinar a la protecció del Delta: “Hem de fer el mateix que l’any 2004, quan vam aconseguir que Europa financés els 166 M€ per netejar l’embassament de Flix. En aquests moments no en necessitem tants, però tenim una nova oportunitat històrica de poder acabar d’una vegada per totes en aquesta situació de tenir projectes redactats, de saber el que hem de fer i que no tinguem diners per a poder fer-ho”.

D’aquí que reclame “al Govern de la Generalitat, al conjunt de forces socials i institucionals del territori i als grups del Congrés fer prou força perquè el 2021 puguem disposar d’aquest finançament europeu, que és quan l’Estat destinarà 27.000 M€ per a la primera fase del pla”. Precisament la demanda de l’execució d’aquests fons, és un dels set acords que inclou la moció sobre la protecció del Delta, registrada avui per Esquerra al Parlament. La diputada Irene Fornós ha explicat que es demana “exigir al Govern de l’Estat que en el marc del Fons de Recuperació Next Generation EU i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, prioritze per al 2021 l’execució dels projectes ja redactats pel Ministeri per a la Transició Ecològica de protecció del Delta i iniciar els estudis i projectes executius per a la restauració del trànsit de sediments dels embassaments de Ribar-roja i Flix”

Fornós ha destacat que la moció també “demana al Parlament l’impuls d’una Comissió d’Estudi per a la protecció del Delta; i insta al Departament de Territori i Sostenibilitat a assumir el lideratge en la defensa del riu i el Delta, acompanyant a les administracions locals i entitats que treballen amb el mateix objectiu des del territori; així com que els 6 M€ dels que disposa el Departament per a la protecció del Delta no es poden perdre i s’han de gastar abans de finalitze l’any”.

La moció republicana també “exigeix al govern de l’Estat la immediata constitució de la Comissió Mixta amb la implicació de tots els agents del territori; i que el pla que està redactant per a la protecció del Delta siga compartit i consensuat amb la resta d’administracions i entitats del Delta”. Ha explicat la diputada.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha advertit que “estem en un moment crucial en què el Delta no pot aguantar més i per això des de les diferents institucions i sectors socioeconòmics del territori hem d’anar tots a una per aconseguir aquelles inversions que fan falta, com el Camí de guarda; un projecte que està redactat i aprovat i que amb la partida pressupostària necessària es pot començar a executar de manera immediata”.

“Demanem l’execució del Camí de guarda, que ha de protegir l’interior de la Badia dels Alfacs, però també la de totes aquelles mesures que estant plantejades a curt, mitjà i llarg termini en el Pla Delta de la Taula pel consens, i per tant s’han d’aprofitar els Fons europeus per a fer-les realitat”. Ha afirmat. Caparrós que ha reclamat “reforçar la barra del Trabucador per resistir els temporals d’aquesta tardor i hivern”, i que “el conseller Calvet lidere la defensa del Delta davant del Ministeri de Transició Ecològica per poder aprofitar aquests fons europeus”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies