HomePolíticaEsquerra Republicana demana al govern espanyol més dotació de recursos per cobrir...

Esquerra Republicana demana al govern espanyol més dotació de recursos per cobrir els projectes desestimats al Programa DUS5000

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya – Euskal Herria Bildu ha registrat una moció davant la Mesa del Senat amb la qual es demana al govern espanyol que solucioni la deficient gestió del Programa DUS5000, que ha deixat diferents municipis sense ajudes malgrat haver-hi presentat projectes. Aquest Programa ofereix ajudes per la transició ecològica amb inversions en projectes singulars locals d’energia neta a municipis de repte demogràfic, és a dir, de fins a 5000 habitants.

La senadora Vanessa Callau ha explicat que la moció republicana vol ‘potenciar el compromís amb els petits municipis, redoblant els esforços per dotar-los de recursos econòmics, humans i materials suficients’ per tal que puguin accedir a aquests ajuts.

Amb data 22 de desembre de 2022, l’Executiu espanyol va signar la Resolució per la qual es desestimaven definitivament 1.078 sol·licituds d’ajuda formulades per les entitats locals de menys de 5000 habitants, per indisponibilitat de pressupost del Programa.  Un terç de les quals, segons Callau, concretament 335, corresponen a municipis catalans, i d’aquests, 15 són de les Terres de l’Ebre.

La senadora ebrenca ha denunciat que molts d’aquests municipis van haver de buscar tota mena de complicitats -i fins i tot contractar els serveis de consultories privades- ‘per poder presentar els seus projectes ajustant-se al que determinava el decret de convocatòria’. De fet, el grup Republicà ha criticat que el govern espanyol, ‘hagi optat per la modalitat de presentació de sol·licituds que prioritzava l’ordre de registre d’aquestes; i que no hagi tingut en consideració que els potencials beneficiaris són municipis que per norma general no disposen ni de dotació pressupostària, ni de personal necessari, per afrontar els requisits plantejats’.

En aquest sentit, molts ajuntaments petits van haver de cercar recursos econòmics, humans i materials per poder presentar els projectes i accedir als ajuts del Programa DUS5000. “El municipalisme va fer la feina i va complir, en canvi, qui no ho ha fet és el govern espanyol’, ha apuntat; la senadora Vanessa Callau.

La moció presentada per Esquerra Republicana demana reobrir i dotar al programa DUS5000 dels recursos econòmics necessaris per cobrir els projectes municipals desestimats o, si no, establir una nova línia de subvencions destinada als municipis esmentats.

També es reclama fer pública la llista completa de projectes concedits a cadascuna de les comunitats autònomes, amb indicació de l’import sol·licitat i el concedit; a més de completar el llistat amb els projectes desestimats, indicant la quantitat demanada per cadascun.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies