HomeEntrevistes‘Estem preparats per a poder arribar, si fos possible, a la municipalitat...

‘Estem preparats per a poder arribar, si fos possible, a la municipalitat plena’

Víctor Ferrando Sabaté (Jesús, 1971) és president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús des de 2015. Anteriorment, des de 1995, n’havia sigut vocal de la Junta Veïnal. A les eleccions de 2023 va encapçalar la candidatura de Junts per Jesús. És tècnic de laboratori i va ser responsable de medi ambient en una empresa del sector de l’alimentació. L’EMD de Jesús ha celebrat esta setmana el 30è aniversari de la seua constitució.

Pregunta: Quins han sigut els principals èxits de l’EMD en estos 30 anys?

Resposta: L’EMD va nàixer amb la voluntat d’apropar serveis i així ha estat. Tots els tràmits que s’han de fer a l’Ajuntament de Tortosa, la gent de Jesús els pot fer a l’Entitat Municipal. Hem creat nous serveis. En estos 30 anys hem passat de tindre un col·legi a comptar amb un institut escola i una llar d’infants municipal, que permeten l’escolarització fins als 16 anys sense necessitat de fer desplaçaments fora de la població. A més, també tenim l’Escola de Música.

P: I altres serveis públics que destacaria?

R: Per les competències assignades no en podem tenir molts més, però destacaria la millora dels serveis d’atenció primària. Del consultori mèdic de fa 30 anys passarem ara a un nou CAP, que s’està construint. Després d’arribar a un acord de cessió amb el Bisbat, en estos anys hem anat rehabilitant l’antic Col·legi de la Immaculada i urbanitzat la plaça. Este edifici, el més emblemàtic de Jesús, és avui la seu de l’EMD, del Casal de Jubilats i de l’Hotel d’Entitats. També vull destacar tots els equipaments esportius que hem fet, com la piscina, el gimnàs i, més recentment, el pavelló cobert i tota la urbanització del voltant. Jesús té 25 quilòmetres de camins que hem anat millorant i mantenint. Cada vegada tenen més ús perquè hi ha molts veïns que han decidit viure fora del nucli urbà.

P: Sense l’EMD, Jesús seria com és ara?

R: Evidentment, ni els serveis ni totes estes obres segurament que no les tindríem. A més, hi ha un fet intangible però molt important que és que l’EMD ha potenciat molt el sentiment identitari. En 30 anys hem passat de tindre 8 entitats a comptar-ne més de 30 i este és el motor del nostre dinamisme.

P: I el sentiment segregacionista no existix a Jesús?

R: Al carrer no hi ha un crit de segregació, la ciutadania dona per vàlida la fórmula de l’EMD. No obstant això, si existís la possibilitat que Jesús pogués convertir-se en municipi, que avui per llei és impossible, estic convençut que la majoria de la població estaria a favor d’independitzar-se de Tortosa. Tanmateix, l’EMD durant estos 30 anys ha significat una sèrie de millores que han satisfet a la gent, però amb moltes limitacions i mancances, i això fa que cada cop més te n’adones que et queda curta la figura de l’Entitat Municipal Descentralitzada. Cada vegada hi ha més veus que diuen “i natros per què no som independents?”.

P: I heu tingut prou recursos financers en estes tres dècades?

R: Com que hem creat una administració des de zero, hem anat creixent en funció dels recursos que hem tingut. Els problemes els tenim des de fa uns sis o vuit anys. Com que ara ja tenim una estructura de poble prou gran, amb la crisi de la pandèmia i l’augment dels costos energètics, ens trobem que ens costa mantindre els serveis. Per exemple, ara quan el CAP estiga acabat caldrà veure a quin acord arribem amb CatSalut per a costejar el manteniment de l’edifici. Per a una economia com la nostra en funció de les despeses que hàgem d’assumir ens pot posar contra les cordes.

P: Quin és el pressupost de l’EMD?

R: El d’enguany és d’1,96 milions d’euros. I normalment el càlcul que es fa és un milió per cada 1.000 habitants i Jesús gairebé en té 4.000, per tant el nostre pressupost hauria de ser de 4 milions d’euros. El nostre poble té una població molt envellida i necessita un centre de dia, l’espai no seria problema, però el personal i el manteniment posterior a dia d’avui no sabem si el podríem assumir.

P: L’aportació econòmica de l’Ajuntament de Tortosa és suficient?

R: Vam millorar el conveni el 2022 amb efectes retroactius al 2020 pel que fa al pressupost ordinari, però vam tindre la mala sort que després vam patir un increment de l’energia d’un 30 per cent i més de la mitat de l’augment aconseguit se va haver de destinar a pagar les factures de les companyies energètiques. I amb el pressupost d’inversions anem justos, però fem pel que tenim assignat. I sobrevivim gràcies al PAM de la Diputació i, en menor proporció, al PUOSC de la Generalitat i a subvencions d’altres institucions. Només amb el que ens passa Tortosa mantindríem les portes obertes, faríem alguna cosa de manteniment i poca cosa més.

P: Abans ha esmentat el sentiment identitari jesusenc, des de l’EMD quines iniciatives heu posat en marxa per promoure’l?

R: Una de fonamental ha sigut la recuperació del cicle festiu. Abans només celebràvem les festes de Sant Francesc i poca cosa més. I en estos anys hem recuperat la romeria de Sant Bernabé, organitzem festes a l’estiu, celebrem el Carnaval o l’arribada del Pare Noel, esdeveniments tots que s’han convertit en punts de trobada de la gent i han fomentat l’associacionisme i el dinamisme de Jesús.

P: I la Fira de l’Oli també ha projectat la població.

R: Sí, la Fira de l’Oli, que fem des de 1995, ens fa visibles de cara a fora però també potencia el sentiment jesusenc i l’orgull de poble.

P: I en les decisions i activitats de l’EMD, quin és el nivell de participació ciutadana?

R: En els últims dotze anys la participació ciutadana ha anat a més. Fem reunions reduïdes amb gent del poble per àmbits per a conèixer de primera mà les demandes ciutadanes, entre altres iniciatives com els pressupostos participatius o enquestes ciutadanes. El problema que ens trobem com a EMD és que els serveis més importants, com la recollida d’escombraries, l’enllumenat públic o el servei d’aigües, no els gestionem natros, els porta l’Ajuntament de Tortosa, i clar, intentar solucionar problemes quan tu no els pots gestionar directament és complicat.

P: I quines són les prioritats per a este mandat?

R: En són dos. La primera és fer el poble més inclusiu pel que fa a accessibilitat. Tenim un poble que té els anys que té amb unes voreres i carrers amb mancances grans per a les persones amb discapacitat. Al carrer principal, a Molins d’en Compte, la vorera l’hem anivellat amb la calçada, i enguany farem als carrers Santa Teresa i Rosa Maria Moles. La segona prioritat, a llarg termini, és la rehabilitació del nucli històric, que s’està degradant molt. De moment, ja hem encarregat un projecte amb la idea d’anar esponjant-lo i generar espais nous per a fer-los atractius a la inversió privada i fer noves edificacions.

P: Com s’imagina el futur de Jesús?

R: Com a Administració estem preparats per a poder arribar un dia, si fos possible, a la municipalitat plena i poder ser independents, és un objectiu al qual hauríem d’aspirar, de poder gestionar-nos plenament natros sense dependre de ningú.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 10

Últimes notícies