Eufònic 2025 celebrarà la seva 14a edició del 10 al 13 de juliol en diferents poblacions del Delta de l’Ebre. Amposta, epicentre del festival, acollirà el gruix de la programació, mentre que Tortosa serà la seu d’Eufònic Pro els dies 10 i 11 de juliol, a més d’altres poblacions de Terres de l’Ebre que també formaran part del programa.
Amb la singularitat del paisatge com a tret distintiu, el festival programarà espectacles audiovisuals, concerts, instal·lacions artístiques, accions sonores, performances en el paisatge i activitats formatives, tant en espais interiors com a l’aire lliure, en espais museístics o patrimonials habilitats de forma temporal per a l’ocasió. El festival anuncia avui els primers artistes de la programació.
Una aposta pels espectacles audiovisuals a l’Auditori d’Amposta
Eufònic 2025 aposta significativament per les actuacions audiovisuals i lumíniques a l’Auditori de La Lira d’Amposta, un espai que acollirà diverses propostes durant el festival, com el nou show audiovisual de l’aclamat productor mexicà establert a Catalunya Murcof, figura clau de la música electrònica contemporània, conegut pel seu enfocament minimalista i la fusió amb la música clàssica experimental. Presentarà “Twin Color Vol. 1” (2024), editat pel prestigiós segell InFiné Music, un àlbum que marca el seu retorn al format de llarga durada amb un espectacle en quadrafonia d’atmosferes obscures amb influències dels còsmics dels 70 i la synthwave.
D’altra banda, el duet arabofrancès Caïn و Muchi presentarà el seu àlbum de debut, “Dounia” (2024), un viatge sonor i visual entre la penombra industrial, el dubstep i el grime contemporani. Amb un directe audiovisual fosc i contundent -estrena al país-, la veu de la vocalista d’origen marroquí es converteix en el centre de l’escena, explorant en diferents dialectes àrabs qüestions com la salut mental, els conflictes polítics o l’opressió social.
La música, de la delicadesa a la contundència rítmica
L’artista japonesa resident a Londres Hinako Omori desplegarà un feix d’electrònica paisatgística inspirada en els sons de la naturalesa i les experiències sensorials. Presentarà “Stillness, Softness…” (2023), el seu segon àlbum d’estudi, un treball que flueix de manera contínua en un directe meditatiu i profund, ambiental i seductor, amb subtils tocs pop.
En l’encreuament entre la delicadesa musical i la poesia punyent, Eufònic 2025 acollirà l’espectacle poètico-musical de l’any, protagonitzat per la poeta Mireia Calafell i el músic Nil Ciuró, amb el disseny lumínic de Marc Arroyo. Mentre Calafell llegirà versos del seu poemari “Si una emergència” (Premi Carles Riba 2023), Ciuró acompanyarà la lectura amb una espectacular banda sonora que oscil·la entre la melancolia i els ritmes electrònics, creant una atmosfera única que potencia la força del poema.
En el camp oposat i en horari nocturn, el músic i productor francès Mézinc oferirà un espectacle que combina sintetitzadors analògics i llums immersives per crear un viatge multisensorial. Influenciat per Rival Consoles o Johnny Jewel, sense oblidar el french touch, presentarà el seu últim àlbum, “Racine”, que es publicarà aquest mes de març.
Totes aquestes actuacions audiovisuals i musicals estan incloses en l’abonament d’Eufònic 2025 que surt avui a la venda a eufonic.net
Instal·lacions amb la fragilitat del Delta en el punt de mira
El paisatge sonor del Delta i la seva fragilitat són el punt de partida de tres instal·lacions que connecten art i ecologia.
La prestigiosa artista sonora noruega Jana Winderen, reconeguda mundialment pels seus enregistraments subaquàtics, presentarà la seva nova instal·lació sonora immersiva, comissariada per Arnau Horta i creada expressament per a Eufònic. Fruit de diverses visites i de l’enregistrament en diferents punts del territori durant dotze mesos, la peça reflexiona sobre la fragilitat de l’ecosistema del Delta i de la transformació d’altres medis naturals d’arreu del món. Coproduïda amb Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, convida a un exercici d’escolta atenta del paisatge sonor del Delta.
En aquesta mateixa línia, l’artista new media barcelonina Andrea Badia presentarà “Estètiques destructives”, una instal·lació que investiga com el soroll generat per l’ésser humà afecta el creixement, desenvolupament i reproducció de les espècies vegetals. Una proposta totalment alineada amb l’esperit d’Eufònic: Badia infiltra dades de contaminació acústica de Barcelona en plantes per qüestionar el nostre impacte en l’entorn natural i la seva preservació.
Finalment, com a resultat de la 14a residència creativa Eufònic / Lo Pati, l’artista tarragonina Núria Rovira presentarà “Atrapa-somnis”, una instal·lació inspirada en els bussons o gànguils, les trampes tradicionals per pescar anguiles, durant els mesos en què queden inactives. La peça posa el focus en aquest període de pausa, atès que la pesca només està permesa quatre mesos l’any, explorant la relació entre el temps, l’equilibri natural i la petjada humana en els cicles de l’ecosistema deltaic.
El nou folk ebrenc i la revisitació de les tradicions
La reinterpretació del folclore i les tradicions des d’una perspectiva contemporània és un tema recurrent a Eufònic. El grup Terrae, recent arribats al nou folk ebrenc però amb una sòlida carrera dels seus integrants, presentarà “Riuada” (2024) en un camp d’oliveres, un àlbum que transforma la música tradicional de Terres de l’Ebre a través de l’electrònica. El cantant Andreu Peral i el percussionista Genís Bagés, tots dos de Flix, reten homenatge al seu entorn amb una fusió de cant tradicional, sàmplers, sintetitzadors i efectes de veu.
El paisatge i la memòria immaterial de les Terres de l’Ebre són un dels eixos centrals d’Eufònic, explorant la intersecció entre art, natura, memòria i patrimoni. En aquest marc, el reconegut artista i productor cultural Marc Vives crearà, en residència en ple Delta, “SSSSS”, una sèrie d’accions basades en la veu i l’espai, on cantarà des de la mar per explorar la relació amb el paisatge sonor, convertint l’acte vocal en una experiència immersiva i física del territori.
D’altra banda, l’artista i fotògrafa rapitenca Vanessa Roca realitzarà una performance multidisciplinària inspirada en les enversades dels goigs de Sant Roc, una investigació que explora la relació entre memòria col·lectiva, identitat de resistència i crisi ecològica, destacant el paper de les dones en la transmissió d’aquestes tradicions i establint-se en una eina per reactivar la memòria col·lectiva.
El paisatge sonor també protagonitza la recerca en residència del músic i creador sonor barceloní Cristian Subirà, “Signal Extraction”, un projecte que utilitza arbres com a receptors de freqüències per qüestionar l’impacte del so en els ecosistemes. Finalment, l’artista sonor portuguès João de Nóbrega Pupo proposarà un passeig participatiu pels voltants del llac de l’Encanyissada, convidant a una escolta atenta per aprofundir en la connexió sensorial amb el paisatge ebrenc.
Accions de cos, so i moviment
Eufònic explora també el diàleg entre context i moviment, fent del cos una eina d’interpretació de l’entorn. El duet catalanojaponès Park Keito presentarà “Yukendo Yukendo”, una performance inspirada en els poemes de Takahide Nishiwaki, on el recorregut coreogràfic i sonor dona forma a nous paisatges poètics. I la ballarina i performer Glòria Ros presentarà “Algo poroso”, un experiment performàtic improvisat que estableix un diàleg en temps real entre moviment i so, amb la participació de la ballarina i artista sonora Anna Fontanet, la violinista Ariadna Torner i el músic Joan Cot.
Abonaments a preu reduït
Avui surten a la venda els primers abonaments d’Eufònic 2025 a preu reduït i fins al 19 de març, en la modalitat de dos dies (38€, i que inclou totes les activitats de divendres 11 i dissabte 12 de juliol).
L’abonament dona accés a tots els espectacles i concerts i a totes les activitats de pagament del festival (fins a completar aforament).