HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEvitem les contradiccions del Turisme Esportiu!

Evitem les contradiccions del Turisme Esportiu!

Aquesta setmana santa les Terres de l’Ebre i la nostra gent hem acollit una nova edició de l’ITE-DV7 (Torneig Internacional Terres de l’Ebre). Amb l’asturià i llegenda del Barça David Villa i l’ampostí Josep Gombau al capdavant de l’organització, del 15 al 17 d’abril més de 100 equips de les TTEE i d’arreu del món han compartit la magnífica experiència del Futbol Base, del futbol formatiu, a les seus d’Amposta, la Ràpita, Tortosa, l’Aldea, Jesús i l’Ampolla.

Simultàniament, del 12 al 17 d’abril, i a la part central del país (el nord el tenim a l’altra banda dels Pirineus), a la Costa Brava, un altre ebrenc, en Juanjo Rovira organitzava i dirigia el MIC Football i el MICIntegra, el Torneig internacional de Futbol Base per excel·lència que cita a casa nostra a molts dels clubs més potents del món. Com diuen els del MIC Football, reunint algunes de les “pedreres” més rellevants dels cinc continents. Fet que permet als joves jugadors i jugadores poder jugar contra algunes de les futures icones del futbol mundial.

Al mateix temps, i sense sortir de casa nostra, són centenars els esdeveniments esportius que se celebren per aquestes dates, altres tornejos i campus de tecnificació de basquetbol, d’hoquei herba, de pàdel, de golf, d’escacs i de tants i tants d’altres esports.

I són desenes i desenes de milers les esportistes i aventureres que dediquen aquests dies festius i de vacances per escapar-se a n’aquell indret idíl·lic per descobrir i gaudir de la natura tot practicant esports nàutics i d’aventura en qualsevol de les seves múltiples, clàssiques i noves manifestacions.

Una confluència, la de l’esport i el turisme que ha tingut com a resultat la irrupció imparable del  fenomen que coneixem com a Turisme Esportiu. Afavorit a casa nostra per la bonança de la climatologia durant bona part de l’any, per una geografia i uns espais naturals privilegiats, per disposar d’excel·lents – però encara insuficients –  instal·lacions esportives (que volem sense comissions), i molt especialment, per la qualitat de la nostra oferta turística. Una tipologia de turisme que està contribuint d’una manera molt rellevant a posicionar Catalunya (amb el permís de Pegasus i dels que ens vigilen, investiguen i fiscalitzen permanentment) com a referent turístic esportiu a nivell internacional i què a les TTEE i certificades per l’Agència Catalana de Turisme ja hi tenim a dos dels onze municipis certificats a Catalunya: Amposta per la disciplina de rem i l’Ametlla de Mar per la de vela.

Un turisme esportiu que practiquem i què vivim com a experiències que volem inoblidables, com a font d’emocions, que ens aporten valor a la nostra vida i què són el resultat de la vivència de situacions alta i diversament estimulants. Un turisme esportiu on entre d’altres pot prevaldre la participació esportiva, l’esport com a activitat secundària, la formació o l’entrenament, o simplement l’assistència a un esdeveniment esportiu. I tot just ara fa uns dies vaig poder assistir a una manifestació “elevada a la màxima potència” del que coneixem com a un esdeveniment de turisme esportiu. Em refereixo al partit del Barça-Eintracht Frankfurt on com “caiguts del cel” van aparèixer al Camp Nou més de 35.000 alemanys i alemanyes que van deixar una imatge probablement irrepetible del nostre Estadi. Aficionats i aficionades que van omplir hotels, bars, restaurants, botigues, taxis, …, els seus calaixos, i carrers i què malgrat que de ben segur que es van donar algunes situacions de provocació i de tensió, puc acreditar que a la Boca 124 del Gol Sud 1a Graderia, on la majoria d’afeccionats alemanys era massiva, les úniques situacions de tensió va ser provocades per “Culers” provocadors, irresponsables i intolerants. Serà bo que la Junta Directiva del President Laporta s’expliqui molt més i molt millor del que ho ha fet fins ara, assumint responsabilitats, doncs tot hi ser molt benvinguts i benvingudes, del cel segur que no van caure, i no els hi va sortir per quatre duros que alguns ja tenen a les seves butxaques brutes!

El turisme esportiu té molts impactes positius, com ara dinamitzar l’economia local, crear llocs de treball, contribuir al desenvolupament de noves infraestructures, millorar la preservació del medi natural, … però també pot impactes negatius que cal evitar, com  la inflació i l’especulació del sòl, la precarietat laboral, exportar estils de vida que sovint s’acaben imposant, provocar un distanciament cultural entre turistes i locals, alteració i destrucció del medi natural, … , i és precisament per això que NO necessitem uns JJOO d’hivern a Catalunya si aquests no poden ser 100% Naturalment, Esportivament, Socialment i Econòmicament Sostenibles, una candidatura pels JJOO governada pel COE i el Deep State franquistes i per Pegasus!

PS1. Aquesta setmana santa alguns i algunes joves esportistes d’Ucraïna refugiats a d’altres països com ara Alemanya s’han pogut desplaçar a Catalunya per participar de programes esportius. Hi ho han fet sabent que els seus éssers més estimats estan literalment sota les bombes i a uns tres mil kilòmetres de distància. I tot perquè alguns han decidit per elles i per ells que NO poden decidir! Europe Shame On You!

PS2. NO a cap tipus de guerra!

Ignasi Caballé Caire
Ignasi Caballé Caire
Professor d’educació física i emprenedor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies