Expoebre fa una aposta decidida per la gastronomia amb la creació de l’innovador espai Ebretast. Esta nova àrea, tal com explica Sònia Rupérez, regidora de Fires de l’Ajuntament de Tortosa, naix amb la voluntat de “donar un impuls a la rica gastronomia de les Terres de l’Ebre” en el marc de la fira multisectorial.
Rupérez detalla que la idea va sorgir arran de l’èxit de les activitats gastronòmiques com el Festast i enguany, coincidint amb la Regió Mundial de la Gastronomia a Catalunya, Tortosa no es volia quedar al marge. Per això s’ha apostat per este espai. “Sempre que es fan certàmens gastronòmics, la gent respon i els agrada“, afirma la regidora. A més, subratlla la importància del sector: “La gastronomia és importantíssima a Catalunya i a les Terres de l’Ebre com a motor econòmic”.
Ebretast se presenta com un espai dinàmic i visualment atractiu, diferenciant-se de la resta de zones. “És una àrea que visualment és molt bonica i que atraurà molta atenció”, assegura Rupérez. L’objectiu principal és oferir tastos gratuïts de productes de proximitat, donant a conèixer la qualitat i la diversitat de la gastronomia local als visitants de la fira.
Al llarg dels dies d’Expoebre, EbreTast acollirà diverses sessions de tast amb la participació de reconeguts professionals del territori. El xef amb estrella Michelin Vicent Guimerà oferirà un tast de canelons, mentre que també es podrà gaudir de dolços típics de la pastisseria Alqueza. Durant el cap de setmana, hi ha previstos tastos de vermut, arrossos de Ladis Alcalà i altres sorpreses.
“No és un espai de venda ni una exposició de productes, sinó un espai de tastos on hi haurà gent donant vermuts, menjars i altres coses”, aclarix Rupérez. Els participants portaran els seus productes ja elaborats o els cuinaran al moment per a oferir una experiència autèntica als assistents. L’espai comptarà amb una zona de barra i punts per a descansar i gaudir dels tastos en un ambient relaxat.
La regidora de Fires destaca que tots els productes que es donaran a tastar seran de proximitat i reconeguts al territori. Esta iniciativa busca també mostrar als visitants de fora el potencial de les Terres de l’Ebre com a referent gastronòmic. “Crec que aquí tenim una molt bona gastronomia i el turisme gastronòmic és un puntal cada cop amb més adeptes i més importància”, conclou Rupérez, remarcant la riquesa del territori amb els seus atractius naturals, el clima i el patrimoni, als quals se suma una gastronomia de primer nivell. Esta iniciativa s’alinea amb la creixent tendència del turisme gastronòmic, en què els viatgers busquen experiències autèntiques a través del menjar i la beguda local. “Cada vegada el turisme gastronòmic agafa més importància i tothom està més preocupat pel que mengem, tant en sostenibilitat com en temes de proximitat”, afegix la regidora, subratllant la rellevància d’este nou espai en el context actual. Ebretast esdevé, doncs, un punt de trobada on els sabors tradicionals se presenten d’una manera accessible i atractiva per a tots els públics.
A més de l’espai Ebretast, el Fòrum Econòmic que se celebrarà divendres també tindrà la gastronomia com a eix central, i diumenge es presentarà la versió física del Llibre blanc del turisme gastronòmic. Tot plegat evidencia la clara aposta de Tortosa per a potenciar la seua gastronomia com a element clau d’atracció turística.