HomeSense categoriaFabricants digitals ebrencs ja han posat a disposició del Verge de la...

Fabricants digitals ebrencs ja han posat a disposició del Verge de la Cinta més de 300 viseres protectores impreses en 3D

Un grup de fins a 15 makers o fabricants digitals de les Terres de l’Ebre, arquitectes, subministradors industrials o especialistes en robòtica, que compartixen com a recurs determinant que disposen d’impresores 3D, han dissenyat, a iniciativa del tortosí Jaume Bel, una nova visera de plàstic protectora per al personal sanitari -davant del risc actual d’escassetat de mascaretes i equips de protecció- per a reduir el risc de contagi per coronavirus. El model cobrix tota la cara i és més senzill que el de les mascaretes quirúrgiques i les viseres que promou el col·lectiu estatal de makers, i es pot imprimer molt més ràpid: n’hi ha prou amb mitja hora, enfront de les 3 o 4 hores que costa una visera fins ara “oficial”, segons explica Bel.
 
Les noves viseres, made in Terres de l’Ebre, són menys sofisticades i no són abatibles, però poden resultar prou efectives per a la majoria del personal sanitari. Per a obtenir-la només cal una peça o fulla de plàstic DIN A4 i filaments de plàstic per a impressora, i uns 10 segons per a muntar-la un cop impresa. La Regió Sanitària del CatSalut a les Terres de l’Ebre va autoritzar aquest prototip dissabte i des d’aleshores el grup de fabricants ja ha posat a disposició de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa més de 300 unitats. Bel confia que l’ICS ho homologue per a tot el sistema català, amb la previsió que només el grup ebrenc és capaç de produir unes 500 cada dos dies, segons les estimacions que fa Jaume Bel, i que altres makers de Catalunya tindrien accés a l’arxiu d’impressió stl (STereo Lithography) que els fabricants ebrencs tenen compartit a través d’un grup de Telegram. Bel destaca que “es podria multiplicar per molt la nostra capacitat de producció i fer-les arribar a residències de gent gran o altres centres” on la falta de material de protecció ha estat ja en alguns casos una realitat, segons denunciava a este periòdic la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pasqual.
 
Material de les noves viseres | Cedida

 

Ara mateix, el que també fa falta als fabricants digitals ebrencs és el material plàstic necessari, i creuen que si la iniciativa pren cos nacional, una manera de solucionari-ho és que l’ICS agafe les regnes i faça la comanda de material per a tots els territoris on es puga produir la nova visera. De moment, en l’àmbit de les comarques ebrenques els makers també han fet una crida a la ciutadania perquè els puguen abastir amb plàstic i bovines de fil plàstic per a impressió en 3D i, en este sentit, ja hi ha hagut empreses que han fet donacions de material.
 
A les Terres de l’Ebre, este grup de fabricants digitals, que a nivell logístic està rebent el suport de l’Institut de l’Ebre de Tortosa, va agafar consciència de col·lectiu en la primera trobada de makers ebrencs que es va fer enguany organitzada pel mateix institut amb la participació del FabLab Terres de l’Ebre, entitat que s’instal·larà en breu a l’edifici del Sindicat d’Amposta i que compta amb el suport de l’Ajuntament de la capital del Montsià. A partir d’ara, segons s’hauria acordat avui mateix entre els Serveis Territorials de Salut i els Mossos d’Esquadra, el cos policial farà la recollida de les unitats de viseres, fabricades majoritàriament als domicilis dels makers, per fer-les arribar a l’hospital Verge de la Cinta.
 
Material de les noves viseres | Cedida

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 44

Últimes notícies