Pocs dies després de la seva visita a les Terres de l’Ebre, on públicament el president Illa es va comprometre a tirar endavant el projecte del nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre, el mateix president signava un compromís amb el campus de salut de Girona en funció del qual, i mitjançant la ratificació d’un protocol establert prèviament el 2020, certificava el seriós compromís de la Generalitat per la construcció del nou hospital universitari Josep Trueta. Aquest compromís comporta una inversió de 700 milions d’euros que, en paraules de Jordi Viñas, alcalde de Salt, representa una oportunitat de transformació econòmica i social per al territori. Opinió corroborada pel batlle de Girona, Lluc Salellas, que parla “d’important pas endavant” i “l’oportunitat històrica” a l’hora de valorar l’impacte d’aquest acord signat pel president de la Generalitat, l’ICS, els alcaldes de Girona i de Salt i la UdG (Universitat de Girona).
Hi ha una certa semblança, en la història i desenvolupament, entre el que ha passat a Girona en la seva reivindicació en favor d’un nou Trueta i el que ens ha passat a nosaltres, les Terres de l’Ebre, en la reivindicació d’un nou hospital. Com en el cas de Tortosa, l’exconsellera Marina Geli havia anunciat la construcció d’un nou hospital l’any 2010, i, fins i tot es va arribar a presentar una maqueta del projecte bàsic. Aquí s’havia fet un pas més, l’any 2006 s’havia anunciat la construcció de l’hospital, hi havia un pla funcional fet i un concurs d’idees per la construcció que va guanyar un col·lectiu d’arquitectes, segle XXI, per tirar endavant el projecte.
L’arribada de la crisi i la gestió del conseller de salut de CiU, Boi Ruiz, ajornaren sine die la construcció del nou Trueta i del nostre hospital, al mateix temps que —i aquí no hi valgueren motius econòmics— es construïa el macrohospital de Reus, ciutat prou propera a Tarragona que gaudeix d’un hospital de referència com és el Joan XXIII.
Durant tot aquest temps, a les nostres terres només es parlava de remodelació, renovació, ampliació, etc. del Verge de la Cinta, i els gestors polítics que ens governaven, CIU, ERC, JuntsX, presentaren diferents projectes que mai van veure la llum, potser perquè ja preveien el que podia passar i està passant. Mentre Girona, amb la seva reivindicació, feia notar que no n’hi havia prou amb la remodelació, renovació, ampliació i millora del Trueta.
Tot i que a nosaltres, a les Terres de l’Ebre, se’ns havia anunciat i promès la construcció del nou hospital el 2006, i que Marina Geli va presentar una maqueta del projecte del Trueta el setembre del 2010, ara el procés de construcció del nou Trueta ens va al davant, i, si no fora per la tasca que estem portant des de la Plataforma per un nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre i les 23.000 signatures que ho avalen, el nou hospital no deixaria de ser una quimera.
És per això que, a partir de l’anunci que el president Illa va fer amb motiu de la visita a les nostres terres, hem d’aprendre d’aquells que ens precedeixen en la reivindicació que ens és comuna. Hem de fer bé les coses, aprendre dels qui han signat un compromís que comporta una inversió de 700 milions d’euros i que ho han estat gestionant i gestionen mitjançant una comissió que vetllarà pel compliment del calendari, amb la participació dels diversos agents implicats i sota la coordinació d’un tècnic coneixedor de la problemàtica i del projecte a desenvolupar.
No som Girona, tampoc ho volem ser, però més enllà del victimisme que sovint ens acompanya, hem de ser humils i bons aprenents de qui, tot i haver-ho iniciat més tard, ens va al davant en una reivindicació que també compartim.
Ens hi juguem molt, i no només a nivell sanitari, també en el desenvolupament econòmic i social podem fer un salt qualitatiu si sabem fer bé les coses. La nostra voluntat, la voluntat de la Plataforma per un nou hospital universitari, és alinear uns i altres en pro d’aquest objectiu, com ho han fet altres que han vist en la signatura del conveni i amb el compromís de l’actual govern de la Generalitat una oportunitat històrica, un important pas endavant.
Per això: fem un cafè?, fem un Trueta?