HomeHistòriaFerrocarrils i la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i...

Ferrocarrils i la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial signen un acord per a la cessió de trens històrics a Móra la Nova

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Carles Ruiz Novella, ha visitat avui el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, acompanyat de l’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez Vilás, i del president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial i director del museu, Jordi Sasplugas Deu, per formalitzar el conveni de col·laboració entre ambdues organitzacions per a la cessió de trens històrics.

Amb aquest acord, Ferrocarrils cedeix a la Fundació una desena de vehicles històrics que el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova exhibirà de manera permanent i inclourà en les activitats que organitzi per a la difusió del patrimoni ferroviari, que inclouen recorreguts dins del circuit del Museu.

El president d’FGC, Carles Ruiz, ha destacat que “estem plenament compromesos amb fer valdre el patrimoni històric de Ferrocarrils i del país”. Per aquest motiu, ha assegurat Ruiz, “aquest acord amb la Fundació és una molt bona notícia per fer arribar a la ciutadania peces ferroviàries d’un alt valor històric i donar-les a conèixer entre les generacions més joves”.

Per la seva banda, el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial i director del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Jordi Sasplugas, ha posat en valor la col·laboració entre el museu i Ferrocarrils iniciada el 2012. En aquest sentit, ha assegurat que “aquest nou conveni constitueix un salt qualitatiu important perquè les peces cedides contribueixen a reforçar el discurs del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova com a referent nacional per la diversitat d’una col·lecció que representa els diferents sistemes ferroviaris que històricament han estat presents a Catalunya”.

Durant la visita, on també han participat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, i el director de Planificació Estratègica i ASG de Ferrocarrils, Carles Casas Esplugas, s’han pogut veure el conjunt de vehicles cedits.

El material ferroviari, cedit a la Fundació per part de Ferrocarrils, està format per vehicles històrics com els cotxes de viatgers C-117, C-31 i C-103, construïts a la dècada de 1920 i en servei fins als anys setanta, que es van preservar posteriorment per dur a terme circulacions històriques fins al 2017 i reflecteixen l’evolució del transport de passatgers; els furgons F-13 i HG219, també de la dècada de 1920, restaurats per Ferrocarrils, que mostren el paper del ferrocarril en el transport de mercaderies; i el tractor de maniobres 812, adquirit el 1967 per la Companyia General dels Ferrocarrils Catalans, i clau en les operacions ferroviàries de l’època.

També formen part del material ferroviari cedit la locomotora elèctrica E4 i els cotxes de viatgers 22 i 23 del Cremallera de Núria, que van circular regularment fins als primers anys del segle XXI; i el cotxe de viatgers B-1, procedent del Tren del Ciment, que va ser construït l’any 1995.

Fruit d’aquest conveni, la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial realitzarà el manteniment del material ferroviari cedit per Ferrocarrils i tornarà a l’estat original els cotxes de viatgers C-117, C-31 i C-103 i el tractor de maniobres.

Aquest acord de col·laboració s’emmarca en l’Estratègia de Patrimoni Històric de Ferrocarrils que té l’objectiu de millorar la preservació del patrimoni històric de la companyia, potenciar-ne la divulgació i fer valdre el patrimoni ferroviari del país. L’estratègia permet a Ferrocarrils identificar i ordenar el nombrós i divers material històric i apropar-lo a la ciutadania, sigui amb la millora o creació de nous espais de preservació, la circulació de trens històrics, la digitalització de la nombrosa documentació històrica o la digitalització en 3D d’unitats de tren històriques.

La col·lecció del patrimoni històric d’FGC es compon de béns mobles (material mòbil, maquinària i objectes diversos), immobles (infraestructures i edificis) i de 2 milions i mig de documents (escrits, plànols i fotografies). Es tracta d’un valuós patrimoni, testimoni de l’evolució del transport ferroviari de Catalunya amb material del segle XIX, XX i XXI, però també de l’evolució del país, on consten, entre d’altres, més de 79 vehicles històrics catalogats.

En aquesta línia, i en el marc de la visita, la comitiva també ha pogut veure la locomotora Olot 22, una peça clau de l’era del vapor fabricada el 1926, que va pertànyer al Ferrocarril Olot-Girona i va ser posteriorment recuperada per FGC per dur a terme circulacions històriques; i la locomotora elèctrica RENFE 250.029, de la qual ha finalitzat recentment la restauració estètica gràcies al suport de de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Aquesta locomotora va ser cedida l’any 2013 per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles a la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, i traslladada al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. Des d’aleshores, ha estat objecte d’una restauració tant funcional com estètica.

Foto cedida

Divulgació de la història d’FGC

La història i les característiques tècniques dels vehicles històrics de Ferrocarrils es poden consultar al Web del Patrimoni d’FGC, un complet repositori del divers material rodant històric de la companyia, on es poden veure fotografies, les característiques i la història de diferents locomotores, cotxes o automotors, tant de servei de viatgers, com de mercaderies o de treball, inclosos en la col·lecció de material mòbil històric d’FGC. A més, el web també inclou un espai de publicacions en línia que recull diferents llibrets editats per FGC sobre la història de les diferents explotacions ferroviàries, de transport per cable i d’esport de muntanya.

Amb l’objectiu de garantir la preservació de tot el fons documental de la companyia així com de millorar-ne l’accessibilitat, aquest mes de gener, Ferrocarrils ha licitat la tercera i darrera fase de la digitalització del seu fons històric, format per dos milions i mig de documents, procedents de les companyies ferroviàries antecessores d’FGC. Els treballs preveuen la recollida, el trasllat, la custòdia, el tractament i la digitalització dels documents per a la seva preservació, consulta i difusió. La companyia va iniciar fa tres anys el procés de digitalització del seu fons.

Foto cedida

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies