HomeAgriculturaFront comú contra la proposta de la UE de limitar a 28...

Front comú contra la proposta de la UE de limitar a 28 dies la pesca d’arrossegament

La flota de l’arrossegament s’enfronta a una cimera decisiva els pròxims dies 10 i 11 de desembre a Brussel·les, on els ministres amb competències en matèria de pesca de la Unió Europea debatran el Pla plurianual del Mediterrani occidental per a la pesca demersal que ha posat damunt la taula la Comissió Europea. La proposta del comissari de pesca sortint, el lituà Virginijus Sinkevicius, suposaria la pràctica liquidació del sector de l’arrossegament, ja que limita la pesca a un màxim de 28 dies anuals. De fet, segons la proposta, els vaixells de més de 18 metres d’eslora podrien feinejar 28 dies, 26 els d’entre 12 i 18 metres i només 20 els de 12 metres. “Seria gravíssim que s’acabés aprovant esta proposta de la Unió Europea, perquè de facto suposaria la desaparició de la flota d’arrossegament. No hi ha cap empresa que puga sobreviure treballant un mes a l’any”, ha insistit el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya. A Catalunya hi ha actualment uns 200 vaixells en actiu del sector de l’arrossegament -36 a la Ràpita- que aporten el 60 % de la facturació del conjunt de les confraries catalanes.

De fet, L’Estat espanyol ha insistit que la proposta és inviable, i per això espera que prospere la petició que han fet Espanya, França i Itàlia de demanar una moratòria del pla i establir un nou sistema d’avaluació de l’estoc pesquer. A Catalunya, el Govern i les confraries de pescadors també han fet front comú i estan alineats amb la proposta d’estos tres països d’establir una moratòria i revisar la metodologia que utilitza la Unió Europea per a mesurar l’evolució dels estocs. “A Catalunya disposem D’IcatMar, un òrgan de recerca pesquer que fa molts anys que està treballant i d’acord amb les seves dades hi ha una discrepància clara respecte al mètode d’avaluació d’estocs utilitzada per la Comissió Europea”, ha alertat Espanya. De fet, segons el director general, d’acord amb les dades d’IcatMar fins i tot hi hauria una certa recuperació dels estocs en cinc espècies de referència com són la gamba blanca, la gamba roja, el lluç, el moll i l’escamarlà: “N’hi ha tres que estan per damunt dels òptims biològics, molt per sobre, i dos -escamarlà i lluç- que estarien per sobre. Per tant, aquí ja és evident que hi ha una discrepància important en les fórmules matemàtiques d’avaluació dels estocs pesquers del Mediterrani Occidental”. Davant d’esta situació, Espanya ha insistit que cal aplicar una moratòria i esperen que el nou comissari de pesca, el xipriota Costas Kadis, siga més sensible a les demandes dels països mediterranis: “Esperem que com a comissari atengui les demandes dels estats membres del Mediterrani Occidental i de tota la flota pesquera mediterrània i que el 2025 sigui un any de revisió d’esta metodologia”.

Eusebio Rosales, president de la Confraria de Pescadors de la Ràpita i de la Federació Territorial de Confraries de Tarragona, recorda l’esforç que ha fet el sector que porta des de 2020 reduint dies de pesca i fent vedes biològiques per a aconseguir la recuperació d’estocs. Davant de l’actual proposta de la Comissió Europea ha sigut clar: “No hi ha cap empresa del món que amb 28 dies a l’any puga treballar”. I reconeix que el sector podria desaparèixer si es tira endavant esta reducció dels dies de pesca: “Crec que en definitiva deixarem d’existir i no serem nosaltres sols: en el cas del meu poble, la Ràpita, la mar és la primera empresa que hi ha, llavors tota l’activitat dels pobles de costa, les llonges i confraries, tota la gent que hi ha al voltant de tot això, també anirà al mateix carro”.

El director general d’Afers Marítims lamenta que es prioritze l’eix ambiental de la Política Pesquera Comuna per davant dels altres dos, el social i l’econòmic. “No pot ser que es prenga una decisió d’este tipus atenent l’eix ambiental; s’ha d’entendre la importància socioeconòmica de les comunitats pesqueres locals, que en molts municipis són la primera empresa en llocs de treball, directes i indirectes, i això no es pot obviar”, ha reblat Espanya.

Vaga a nivell estatal

Davant la cimera de la setmana que ve, Espanya ha insistit que continuarà pressionant i, per la seua banda, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors ha decidit donar suport a la vaga convocada dilluns i dimarts vinent a nivell estatal en protesta per les retallades que preveu la Comissió Europea per a la regulació de la pesca del 2025. La Federació assegura que la modalitat d’arrossegament de fons “és el pal de paller del nostre sector, juntament amb l’encerclament i les arts menors”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies