HomeSense categoriaFront comú per a reclamar mesures urgents a la carretera de la...

Front comú per a reclamar mesures urgents a la carretera de la Ràpita a Poblenou

“La carretera de la vergonya”, així és com anomenen el veïnat i els usuaris a la via que unix la Ràpita, el Poblenou del Delta i el Trabucador. Els veïns i veïnes d’Amposta, Poblenou i la Ràpita s’han unit en un front comú que porta este mateix nom per a denunciar la situació de la carretera i reclamar mesures urgents. I és que el camí, actualment de titularitat compartida entre els ajuntaments de la Ràpita i Amposta, acumula en pocs anys incomptables embussos, sortides de via, una quarantena d’accidents i tres víctimes mortals.

La manca de vorals, les dimensions reduïdes i la senyalització antiga són alguns dels motius que augmenten la perillositat d’esta carretera, tècnicament catalogada com a camí rural. Una denominació que, segons els membres d’esta plataforma veïnal, “es queda molt per sota de l’afluència i les característiques de trànsit actual”. I és que, segons afirmen, cada dia hi passen més d’un centenar de vehicles, que a l’estiu es multipliquen, ja que la carretera és la principal via d’accés de dos platges principals de la zona: el Trabucador i l’Eucaliptus; a més d’una de les portes d’entrada al Parc Natural del Delta.

Segadores, tractors, vehicles, caravanes, camions i fins i tot algun autobús es veuen obligats a compartir els pocs metres d’asfalt entre camps d’arròs i séquies. Un asfalt deteriorat que, com apunten des de la plataforma, “es manté en les mateixes condicions que quan se va crear i que s’ha degradat amb el temps”. A totes estes demandes se suma la dels carrils bici, perquè els ciclistes són un dels altres grups freqüents de la via. “El Parc Natural i el Patronat de Turisme promocionen uns itineraris en bici que en molts casos discorren per esta carretera. Per tant, hi ha trams on és urgent construir carrils bici”, reclamen.

La Diputació demana la titularitat Fins ara totes estes queixes s’havien desplaçat als ajuntaments d’Amposta i la Ràpita, però fa uns dies es va anunciar que el Departament de Territori de la Generalitat resoldrà l’any vinent un nou Pla Zonal que permetrà atorgar la titularitat de la carretera del Poblenou a la Diputació de Tarragona. El diputat provincial i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va assenyalar que “els pressupostos de l’any 2020 de la Diputació preveuen una partida de 100.000 euros per a redactar el projecte de millora amb l’objectiu d’agilitzar el Pla Zonal”. Per a Tomàs, que l’ens provincial haja assumit la titularitat de la carretera és “un moment històric, ja que per primer cop està sobre la taula tirar endavant la millora d’esta carretera”. 

En este període de traspàs, Amposta i la Ràpita han encarregat una memòria tècnica a carreteres de la Generalitat i a la Diputació amb l’objectiu de millorar els vorals als trams més malmesos, la senyalització vertical i horitzontal i el ferm. Un projecte per a millorar les problemàtiques actuals i en el qual, segons l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, “la Diputació també està col·laborant amb els consistoris abans que arribe el nou projecte”.

 

Solucions immediates

Amb tot això, els veïns apunten que necessiten un canvi imminent: “No podem esperar més temps, perquè no volem que passen més desgràcies”. Els afectats exigixen la reforma integral de la carretera amb una ampliació de la calçada a 3 metres per carril i 1 metre de marge, tal com consta a l’ordenança del Pla Zonal. Tanmateix, des de la Plataforma apunten que la velocitat màxima permesa, que actualment és de 60 km/h, hauria de passar als 80 km/h si es milloren les condicions de la via.
 
 

Marxa lenta de protesta este diumenge

Per a reclamar estes mesures, els afectats han realitzat banderoles, samarretes, adhesius i una campanya a Change.org. L’esdeveniment estrella, però, serà la marxa lenta, el diumenge 24 a les 10.30 hores, quan es reuniran al pàrquing de la Marina de la Ràpita per a, mitja hora després, començar la protesta que acabarà a la platja del Trabucador.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 28

Últimes notícies