HomeCulturaGuillem Comí escriu un diccionari de vocables, refranys i maneres de dir...

Guillem Comí escriu un diccionari de vocables, refranys i maneres de dir de l’Ampolla

El periodista Guillem Comí és l’autor del llibre Crema el món i que ningú ho sàpiga, un diccionari que recull les més de 1.500 expressions, frases fetes i mots típics de l’Ampolla, i també de la regió de Tortosa.

El llibre és un homenatge als familiars més propers que parlaven així a l’autor i a tothom que l’escoltava. Persones expertes en l’art de la conversa, que practicaven al davant de la casa, al pati dels pescadors familiar i que contaven unes històries i parlaven d’una forma i amb expressions particulars del poble.

La idea d’escriure un llibre com este va sorgir després de moltes hores de conversa amb les dones del poble, i en sentir la seua forma de parlar, es va despertar la curiositat de l’autor, que en sentir-les parlar va veure que este vocabulari s’estava perdent, i la millor manera per a evitar-ho era reflectint-ho en un diccionari de vocables, refranys i maneres de dir de l’Ampolla.

“Em reunia i escoltava les tertúlies de les dones, que venien a fer llarga la xarrada al pati de pescadors de la meua família. Allí es passaven hores parlant amb la meua tia, i jo, mentrestant, escoltava i anava apuntant totes aquelles paraules que sentia, i més o menys, pel context de la conversa, intuïa el que volia dir”.

El llibre va ser escrit l’any 2014, però no ha estat publicat fins a enguany, que l’Ajuntament de l’Ampolla s’ha interessat per fer-lo públic i poder vendre’l a les seues llibreries.

L’acceptació del diccionari ha estat molt bona, amb una primera tirada de 250 llibres, ja quasi no en queden exemplars a les llibreries locals. Així que és possible que en els pròxims mesos es faça una reimpressió del llibre amb una altra tirada de 250 més, i amb una petita reformulació, afegint-hi algunes paraules noves. “El que més em sorprèn del llibre és que en tornar-me’l a llegir, encara m’ha agradat més; el considero una petita aportació a la llengua estàndard” explica Comí.

L’autor, molt content amb l’èxit que ha tingut el llibre i amb la bona acceptació per part dels lectors, ha confirmat que a principis del 2022, sortirà publicat el seu nou llibre, que recull la història de l’Ampolla. A banda, també ha explicat que té escrit un altre llibre que recull la història de la postguerra, i que es titularà Des de la nostàlgia.

“Em seduïx molt la història de l’Ampolla perquè és una història amagada. Durant els anys setanta no figurava en els mapes de carretera, però, en canvi, durant l’època medieval si ho feia, sota el nom d’Ampola o Lebedontia”.

El periodista confirma que té una especial debilitat i connexió per la seua terra natal que l’ha vist néixer i créixer, i que l’apassiona escriure relats que tinguen a veure amb l’Ampolla.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 39

Últimes notícies