L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ja disposa de la Casa Abadia, antiga residència eclesiàstica adossada a l’església de Sant Joan Baptista, per convertir-la en el futur Museu Picasso d’Horta.
El projecte es va gestar fa gairebé una dècada, amb un acord inicial amb el Bisbat de Tortosa. La Diputació de Tarragona va pagar –més de 100.000 euros- la redacció de l’avantprojecte per adequar-la, però el conveni va quedar bloquejat per part del Bisbat perquè reclamaven que el nou edifici inclogués un habitatge per al capellà. Finalment, el consistori ha donat un pis de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, l’antic Hostal, al Bisbat de Tortosa i ha contribuït en la reparació de la coberta de l’església per poder signar la cessió definitiva de la Casa Abadia, aquest dimarts.
L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha aconseguit desbloquejar un dels projectes més ambiciosos del municipi de la darrera dècada, la creació d’un nou Museu Picasso, avalat pels centres museístics del pintor malagueny de Barcelona i París. Horta de Sant Joan fa anys que somia amb un nou centre museístic on poder exposar obra original de Picasso, amb exposicions itinerants que podrien suposar un revulsiu cultural per al poble, per a la Terra Alta i per a tot el territori ebrenc. Un museu condicionat és l’assignatura pendent d’un poble que vol reivindicar-se com “un focus d’atracció cultural mundial”, on Picasso va fer dos estades, el 1898 i el 1909.
El projecte per convertir l’antiga Casa Abadia en el nou museu es va redactar el 2011 pels arquitectes Hereu i Español de Girona. Aquesta antiga residència eclesiàstica està al vell mig del nucli antic, adossada a l’església, a l’antiga presó i a l’Ajuntament. Ofereix les panoràmiques i els paisatges amb què Picasso es va convèncer que “tot ho havia après Horta”, al menys el primer estímul per arribar al cubisme.
L’avantprojecte que va pagar la Diputació de Tarragona, amb més de 100.000 euros s’haurà de modificar per mantenir la sagristia del temple religiós i per reforçar-la. Aquest és un dels punts de l’acord que s’ha signat, aquest dimarts, entre el vicari general de la Diòcesi de Tortosa, mossèn José Luís Arín, l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Joaquim Ferràs, i el mossèn de la parròquia d’Horta de Sant Joan, mossèn Josep Maria Garcia.
Un dels aspectes que ha costat desencallar ha estat la donació d’un pis per al capellà. El conveni inicial contemplava aquest intercanvi entre el consistori i el Bisbat i finalment s’ha pogut oferir un dels habitatges de l’antic Hostal, recuperat recentment pel consistori, i que havia acollit l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. També en el conveni s’ha inclòs el compromís de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan per pagar la meitat del cost de les obres de reparació del sostre de l’església de Sant Joan Baptiste.
“Ha estat un goig arribar a un acord. Hi havia un projecte on hem estat fidels al valor d’escoltar-nos. Tots volem el bé d’Horta i s’ha anat millorant el conveni. El poble d’Horta guanya en la seva dimensió parroquial i també amb el projecte de l’antiga Casa Abadia. És un goig veure que les dificultats no es poden convertir en obstacles”, ha destacat el vicari general de la Diòcesi de Tortosa. “Hem estat mirant d’adequar les necessitats d’uns i altres fins al dia d’avui amb una venda que clarifica els espais que seran de l’Ajuntament i quins del Bisbat”, ha afegit Ferràs.
El projecte arrenca
Amb el conveni signat, el consistori demanarà a la Diputació de Tarragona que es faci la redacció del projecte definitiu i serà el moment de buscar el finançament per a una infraestructura que es va pressupostar, fa cinc anys, en 2,3 milions d’euros. “Serà una inversió molt important que requerirà segur de fons europeus i de les administracions de l’estat espanyol i Catalunya així com patrocinis privats que puguin intervenir”, ha reconegut l’alcalde.
“És molt important perquè preveiem poder acollir una exposició permanent amb les litografies que tenim però combinat amb obra original de Picasso, cedida temporalment, o altres exposicions relacionades amb el món de l’art i el món picassià”, ha destacat Ferràs. “Tenir obra original és complicat pels requisits de seguretat i manteniment però podrem aspirar a exposicions temporals com hem fet en dues ocasions al Centre Picasso actual. Això és assumible”, ha afegit. Les dues experiències que ha tingut Horta amb la celebració dels centenaris de les estades de Picasso can demostrar la “gran expectació” i la “gran afluència de visitants” que genera al municipi poder veure obres pintades per Picasso al seu lloc d’inspiració.
“D’equipaments museístics d’aquest nivell, aquí al sud n’hi ha molt pocs i és molt exclusiu perquè el món picassià suscita interès a nivell mundial. Picasso és una marca mundial i pot ajudar al desenvolupament turístic de tota la zona”, ha assenyalat Ferràs.