HomeMedi AmbientImpulsen vuit projectes que persegueixen la innovació i competitivitat en el marc...

Impulsen vuit projectes que persegueixen la innovació i competitivitat en el marc de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre

Primera reunió del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial, de la Reserva de la Biosfera. El PECT ha establit quins seran els projectes que desenvoluparan d’ara i fins al 2020 i que tenen com a objectiu afavorir la dinamització econòmica del territori. Suposen una inversió de 2,2 milions, que financen, en la major part, els fons Feder de la Unió Europea. Hi aporten el 50%, mentre que al voltant del 23% prové de la Diputació de Tarragona. La resta els aporten els organismes que desenvolupen els projectes seleccionats. Són vuit:

 

1. Observatori socioambiental per a la transferència de dades, l’emprenedoria i l’autoavaluació – URV.

Creació d’un Observatori Socioambiental com a instrument de recopilació, sistematització, anàlisi i prospecció d’indicadors socioambientals de les Terres de l’Ebre.

2. Simbiosi rural: banc de terres i de serveis agraris – COPATE.

El sector agrari de les Terres de l’Ebre es caracteritza per una escassa concertació, per una elevada dispersió de les explotacions i per una baixa permeabilitat a la innovació, que dificulta l’adaptació a l’actual entorn competitiu. Aquest projecte proposa la creació d’un banc de terres per facilitar la concentració d’explotacions agràries, la creació d’un banc de serveis agraris i un observatori de la sequera.

3. Fitoderivats: innovació i cadena de valor agroforestal – COPATE

La biomassa forestal i l’agrícola constitueixen un valuós recurs energètic renovable que disminueix la dependència energètica externa i crea llocs de treball al mateix territori. Aquest projecte consisteix en crear un clúster publico-privat agroforestal a l’entorn de l’aprovisionament, transformació i subministrament de biomassa, de l’enginyeria, i de la instal·lació i manteniment d’equips tèrmics de biomassa. També contempla la creació d’un mapa de demanda i aprovisionament de bioenergia.

 

4. Rural Smart Energy – COPATE

Aquest projecte proposa posar les bases per implementar a les Terres de l’Ebre progressivament el model Smart Grid, en el qual tot consumidor potencial pot convertir-se en un productor energètic potencial.

 

5. Plataforma per l’impuls del sistema agroalimentari innovador (SAI) – Fundació Agroterritori

Es planteja com a objectiu optimitzar les oportunitats de rendibilitat econòmica i d’estratègia territorial des de la sostenibilitat i la qualitat ambiental.

 

6. Creació de dues plataformes generadores de competitivitat en el sector de l’hàbitat – CENFIM

  • La Plataforma acceleradora de l’Economia Circular (PaEC) vol facilitar l’adaptació de les empreses a un nou model econòmic productiu més eficaç, basat en l’optimització de l’ús de recursos i en mantenir en tot moment el valor màxim dels productes i recursos (reciclatge en cascada).
  • La Plataforma acceleradora de la Innovació en Producte (PaIP) té com a finalitat incrementar la competitivitat de les pimes que conformen el sector hàbitat mitjançant la potenciació de la innovació en producte.

7. Creació Fablab Terres de l’Ebre – Ajuntament d’Amposta

El Fablab (Fabrication Laboratory) s’ubicarà a l’edifici municipal del Sindicat d’Amposta i produirà objectes físics amb accessibilitat a maquinària de fabricació digital controlades per ordinador (impressores 3d, làser fresadores) on podran accedir les start-ups i empreses per tal de crear els seus prototips, les escoles amb seus alumnes, les persones per a compartir experiències i coneixements, els inventors per a fer realitat els seus invents, etc.

8. Plataforma d’Innovació EbreBiosfera – Universitat Rovira i Virgili

Aquest projecte planteja tres actuacions: la creació de l’EbreBiosfera Open Lab, una plataforma d’innovació oberta i espai col·laboratiu per impulsar la innovació a través de la interacció i l’intercanvi de coneixements entre els diversos agents del territori; l’Atracció de Talent, per donar empenta i coordinar accions en marxa que presenten diversos graus de maduració; i la implantació de l’oficina tècnica ‘Regió del Coneixement’, per donar suport a la cerca de finançament públic competitiu per a projectes d’R+D+I.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

36 + = 46

Últimes notícies