HomeEconomiaIncertesa a Flix després d’Ercros

Incertesa a Flix després d’Ercros

Ercros tanca la fàbrica de Flix. La planta de fosfat dicàlcic -l’única que mantenia en funcionament en l’actualitat- cessarà l’activitat el proper 31 de desembre, i unes 150 persones perdran el seu lloc de treball. L’empresa química tanca, així, un període de 125 anys vinculada al municipi de Flix.

El passat divendres, Ercros va anunciar als treballadors i l’Ajuntament la seua voluntat de clausurar la planta, i ho va fer just el mateix dia que també va donar a conèixer els beneficis rècord que ha obtingut durant els primers nou mesos de l’any: 50,52 milions d’euros, un 93,1 % més del que va obtenir en el mateix període de l’any passat.

El motiu del tancament, segons l’empresa, és la fi i no renovació del contracte d’Ercros amb Covestro i la francesa Phosphea per a la producció de fosfat dicàlcic. Segons el comitè d’empresa, però, la finalització del contracte i el tancament de la planta “són conseqüència de la desinversió que ha fet Ercros durant dècades”.

El president del comitè, Enric Cervelló, assegura que “és un cop dur per al municipi, i també per a la comarca”. El tancament afectarà 48 empleats d’Ercros a Flix -amb una mitjana d’edat de 55 anys- i més d’un centenar de treballadors d’empreses subcontractes i empleats indirectes. Cervelló reconeix, però, que la situació “es veia vindre” després que Ercros no apostés pel centre de producció de Flix i decidís tancar la línia de producció de clor el 2017 per la prohibició de l’electròlisi de mercuri, acomiadant un centenar de treballadors mentre reconvertia plantes similars, com la de Sabiñánigo.

Des de l’Ajuntament de Flix han lamentat la decisió d’Ercros i ja han demanat temps a l’empresa per a acabar de treballar en alternatives que donen continuïtat a l’activitat industrial al municipi. “En els temps que corren, quan tanca una indústria hem de pensar en una reconversió. Hem d’explorar vies perquè les plantes passen a fer una altra activitat o uns altres pro- ductes, amb noves empreses que s’hi implanten o amb les mateixes que hi han estat fins ara”, argumenta Barbero.

El consistori flixanco va celebrar dilluns un ple extraordinari en què es va fer una declaració institucional donant suport als treballadors afectats pel tancament i van demanar que es donés continuïtat als acords actuals de l’empresa per a poder seguir treballant en la reconversió industrial del municipi. “Ercros ha dixat de banda Flix en els últims 25 anys, un nucli productiu que havia estat bandera i sostenidor del grup industrial en ocasions passades”, va lamentar Barbero. De fet, la darrera inversió que es va fer a Flix va ser l’any 1997, coincidint amb el centenari de la fàbrica.

El batlle també va destacar que “el pitjor favor” que Ercros pot fer “al futur industrial de Flix” és tancar completament la producció a la planta del complex químic, “perquè és més fàcil fer aterrar projectes en un em- plaçament obert, que en un de tancat”. Per això, des de l’Ajuntament s’ha demanat una pròrroga a l’empresa “perquè arriben alternatives que estan en cartera, i perquè la reconversió siga endreçada”.

El Departament d’Empresa i Treball ja ha començat les tasques de mediació entre l’empresa i la plantilla. El director general de relacions laborals, Òscar Riu, es va desplaçar dimarts passat -dia 15- a Flix, des d’on va demanar “responsabilitat social” a Ercros. Riu va voler recordar “els ajuts que ha rebut la química per part del Govern durant les èpo- ques de dificultat”, que ascendixen “a uns quants centenars de milers d’euros”, i va demanar que rectifique la decisió de tancar. “El municipi, que ha acollit l’empresa durant 125 anys, no mereix això”, va sentenciar.

Què hi queda?

Després del tancament d’Ercros, el complex químic de Flix, que havia arribat a tenir més d’un miler d’empleats, quedarà “en un petit contingent de treballadors”, reconeix l’alcalde. Alguns petits focus d’ocupació, com ara el taller de Rema Tip Top, seguiran actius.

També seguirà l’activitat de descontaminació en alguns punts concrets dels terrenys industrials, on es van detectar alts nivells de compostos, com organoclorats o mercuri, fruit de l’activitat industrial de més d’un segle. “Són punts focalitzats on l’empresa i l’Agència de Residus de Catalunya han treballat i ho seguiran fent, però molts ja s’han tractat i no són un impediment per a accedir al sòl industrial”, destaca l’alcalde.

D’altra banda, el subministrament d’aigua al municipi de Flix encara el gestiona Ercros, i també seguiran treballant en la captació, analítica, potabilització i subministrament. “És un nombre molt reduït de treballadors, en un complex químic que podria atraure moltes possibilitats”, defensa Barbero.

La descontaminació del pantà

Pel que fa al pantà, l’empresa Tragsa i Acuamed van finalitzar ja l’any passat les tasques de descontaminació i només resta el desmantellament del doble tancat de palplanxat a l’embassament. Per a fer-ho, Tragsa està pendent de l’Audiència Nacional, que ha de donar el vistiplau a la intervenció un cop constate que no tindrà efectes en la investigació de la trama de corrupció dins l’empresa pública Acuamed. Després, només restaran algunes intervencions per a adequar l’entorn, com l’arranjament d’un camí complementari o l’adequació del moll d’accés a l’embassament.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies