Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha reclamat a la Generalitat de Catalunya que mantingui el 16 d’octubre com a data d’inici de pagament de les bestretes dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) corresponents a 2023, tal com preveu la normativa. Segons l’organització agrària, l’endarreriment d’aquests pagaments afectaria uns 40.000 pagesos i ramaders del territori català i provocaria que, en molts casos, aquests professionals agraris es vegin obligats a augmentar, encara més, el seu nivell d’endeutament.
“Enguany hem viscut una situació de sequera extrema, i els pagesos i ramaders hem fet un gran esforç per mantenir les explotacions i produccions agràries malgrat les restriccions d’aigua i pèrdues econòmiques que hem sofert”, ha declarat Joan Carles Massot, president nacional de JARC.
Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), prop de 40.000 productors han sol·licitat els principals ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) corresponent a 2023. JARC defensa que el 16 d’octubre haurien de rebre uns 210 milions d’euros, que suposarien el 70% de la bestreta d’aquests ajuts.
En aquest sentit, el president nacional de JARC ha afirmat que és “el moment de demostrar que ens consideren un sector estratègic i aposten per la sobirania alimentària del nostre país” i ha recordat que el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va manifestar el juny passat que no permetrien que cap pagès hagi de plegar per la sequera.
L’organització agrària alerta que si la Generalitat de Catalunya no inicia el pagament de la bestreta el 16 d’octubre diverses explotacions agràries i ramaderes veurien “perillar el seu futur”.
El calendari de les ajudes per part del govern espanyol preveu que a partir del 16 d’octubre les comunitats autònomes puguin començar a pagar les bestretes dels ajuts directes de la PAC, que enguany arribaran al 70% del total de l’ajuda. Finalment, entre l’1 i el 30 de juny de 2024 s’acabaran de completar aquests pagaments.
Segons JARC, el Departament només ha de gestionar els fons europeus que rep i controlar que les sol·licituds s’ajustin al que marca la normativa, no ha de fer cap aportació econòmica.