HomePolíticaJunts per Tortosa rebutja la pujada d’impostos del tripartit qualificant-la de “desorbitada,...

Junts per Tortosa rebutja la pujada d’impostos del tripartit qualificant-la de “desorbitada, innecessària i inaudita”

Junts per Tortosa s’ha posicionat en contra de la proposta d’ordenances fiscals presentada pel govern tripartit. Després d’analitzar la pujada d’impostos prevista per al 2024, la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha refermat el seu rebuig per “inaudita” i “incomprensible”. “És la pujada d’impostos més gran que hem vist mai a Tortosa, i més quan els últims anys Junts per Tortosa hem congelat i reduït els impostos, fent-ho compatible amb la major inversió de la història i amb una reducció neta de 16,5 MEUR de l’endeutament”, ha manifestat Roigé.

En aquest sentit, Meritxell Roigé ha volgut contestar alguns dels arguments que el govern fa servir per justificar la pujada d’impostos. “Atribuir-nos a nosaltres l’endeutament és entre cínic i ridícul”, ha manifestat, tot recordant que “el passat tripartit va governar 8 anys i incrementar l’endeutament de 17,6 MEUR. En canvi, Junts per Tortosa ha tancat els darrers 16 anys en una reducció neta de l’endeutament de 16,5 MEUR. Així, des de Junts per Tortosa s’ha tornat a afirmar que la situació econòmica a juny del 2023 és bona, tal i com ho diuen els informes tècnics de la intervenció municipal, les auditories, l’acta d’arqueig i el compte general aprovat el darrer ple amb 20 vots a favor i una única abstenció“. “I això els hi podrà agradar més o menys, però esta és la realitat, per molt que intentin intoxicar. Ja n’hi ha prou d’intentar sembrar dubtes i mentides de la gestió econòmica que hem dut a terme els darrers anys. Perquè quan és el moment d’aprovar el compte general, al ple de l’ajuntament, no obrin la boca. I després, en canvi, a les xarxes i als mitjans de comunicació menteixen sobre els comptes per intentar amagar la incapacitat de gestió”, ha manifestat.

La portaveu de Junts per Tortosa ha lamentat que el govern tripartit busqui excuses per justificar la seua incapacitat de gestió i ara busqui la solució més fàcil per malgastar els recursos públics, “que paguin els tortosins i les tortosines”. Roigé ha insistit que “no és necessària” una pujada d’impostos a Tortosa, i que això “la ciutat ja ho va viure durant els 8 anys de tripartit on es va incrementar la despesa corrent de forma desmesurada i va justificar-ho de la mateixa manera: pujant els impostos” ha reblat.

D’aquesta manera, Junts per Tortosa ha volgut comparar aquest increment amb la política fiscal duta a terme els darrers 16 anys. “El darrer mandat vam congelar els impostos, els tortosins no van pagar ni un euro de més”, ha recordat Meritxell Roigé, fent memòria a les diferents bonificacions i exempcions que va implementar per fer front a la complexitat de la pandèmia. “Els darrers 4 anys, en una situació molt complexa, temporals, pandèmia, guerra, inflació, vam ser capaços de tancar tots els anys en positiu, fent créixer el pressupost, de controlar la despesa, de reduir l’endeutament, d’invertir a la via pública…”, ha detallat la portaveu, posant de manifest que “tot això ho vam fer congelant o reduint els impostos”. I en aquesta línia Roigé ha recordat els eixos del seu govern: racionalitzar la despesa pública, optimitzar partida per partida del pressupost, lluitar contra el frau fiscal, i aconseguir subvencions d’altres administracions.

Un increment que pot superar els 300 €

Junts per Tortosa també ha analitzat quin increment real suposarà això per a les famílies de Tortosa. “El tripartit ha intentat relativitzar aquest increment parlant ‘d’actualització d’impostos’ i que la pujada de les escombraries només suposarà 3 o 4 cafès al mes”, ha lamentat Roigé, fent èmfasi en que “aquest increment representa una aportació addicional desmesurada per als tortosins i tortosines”.

En aquesta línia Roigé ha explicat que “una família amb un pis de 90 m2 pagarà, amb la pujada del nou govern, 565€ per l’IBI i la taxa d’escombraries, 95€ més que abans. I d’altra banda, una família amb una unifamiliar en pagarà sobre els 800€. Això representa 130€ més que abans” ha matisat.

I pel que fa al petit comerç, “un petit establiment comercial o una oficina pagarà 70€ més només de la taxa d’escombraries. A més del corresponent increment de l’IBI, que comportarà un increment d’entre 145 i 195 €. D’altra banda, un bar o restaurant d’entre 100 i 250 m2 pagava 588€ d’escombraries, ara, amb l’increment del tripartit en pagarà 753€. I si sumem l’increment de l’IBI, passarà a pagar entre 265 i 315 € més que abans. A més, un petit supermercat haurà de fer front a un increment d’entre 280 i 330 €” ha volgut remarcar.

Un “autèntic despropòsit” pujar la taxa d’escombraries un 28%

Roigé ha analitzat un per un els impostos que incrementa el govern tripartit, començant per l’increment lineal de la taxa d’escombraries d’un 28%, que ha qualificat com un “autèntic despropòsit”. D’aquesta manera la portaveu ha explicat que “actualment ja es recapta el 95% del cost real del servei i que aquest podria arribar a costejar el 100% si es continués amb la tasca d’optimització interna i lluita contra el frau fiscal que s’ha dut a terme els darrers anys“, tot lamentant que el govern “plantegi incrementar en 900.000 € el cost del servei per així justificar un increment del 28% a la taxa”.

Roigé també ha aprofitat per rebatre els arguments de l’alcalde quan ha justificat esta pujada dient que Tortosa és una de les ciutats que menys recicla. “Menteix descaradament i només cal entrar a la web de l’Agència de Residus de Catalunya i veure la taxa de reciclatge, on Tortosa ha passat d’un 24% al 2018 a un 53% al 2022, molt per damunt de la mitjana del Baix Ebre i la mitjana de Catalunya”.

Així mateix, Junts per Tortosa ha alertat que “el govern tripartit està contemplant dins del cost del servei 400.000 euros de costos indirectes que inclouen Policia Local, brigada municipal, despeses d’administració, costos de tramitació de la recaptació. D’altra banda, el govern també preveu un increment de prop de 500.000 euros dels pagaments al COPATE, a qui l’Ajuntament de Tortosa només té delegat el tractament dels residus. El COPATE, gestionat per ERC, arrossega unes pèrdues de més de 500.000 euros, tal i com consta al seu tancament comptable, i no podem permetre que la seva mala gestió l’haguem de pagar els tortosins i les tortosines” ha puntualitzat Roigé.

Pujada “sense precedents” de l’IBI

El nou govern també ha incrementat l’IBI de forma “desmesurada”, arribant quasi al topall màxim permès d’IBI urbà i directament al màxim amb l’IBI rústic, fet que afectarà moltíssima gent, ja que el sòl rústic és molt extens al nostre municipi “Quan el nou govern diu que aquest increment és imprescindible, està mentint, ja serà casualitat que durant molts anys Tortosa haguem estat força per sota del topall, enguany s’hagi d’anar a màxims”.

A més, el govern tripartit també redueix les bonificacions existents. Limita i redueix la bonificació de l’IBI a les famílies nombroses, elimina l’últim tram de reducció i redueix la bonificació del 3r tram, que passa del 50% al 30%. A més, també estableix un topall màxim de 4 anys a la bonificació del 40% de l’IBI per a la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del Sol que Junts per Tortosa vam incorporar el passat mandat per fomentar la instal·lació de plaques solars. El tripartit també planteja un recàrrec del 50% per a tots els pisos desocupats, i no només per als grans tenidors, com va anunciar” ha destacat Meritxell Roigé.

L’increment de l’IAE pot espantar noves implantacions industrials

Pel que fa a l’Impost per Activitats Econòmiques, el govern tripartit també ha anat a màxims i l’ha incrementat en prop d’un 19%. “Com sabeu el nostre govern hem fet possible la instal·lació de diferents implantacions comercials i també indústries com Kronospan, Florette i Lucta, i un dels punts destacats que feia decantar les empreses per instal·lar-se a Tortosa eren les bonificacions fiscals existents”, ha explicat la portaveu, tot alertant que “aquest increment sense precedents del 19% de l’IAE pot afectar l’activitat i la viabilitat de les actuals implantacions, les futures ampliacions així com pot arribar a ser un impediment perquè se’n puguin instal·lar de noves”.

Així, després d’explicar amb tot detall els motius del rebuig a la proposta d’esta pujada d’impostos “desorbitada, inaudita i innecessària”, Junts per Tortosa ha assegurat que si estéssin al govern no hi hauria pujada d’impostos, després d’haver-los reduït i/o congelat. “Este govern tripartit en comptes de buscar recursos d’altres administracions, com hem fet els darreres anys, o de lluitar contra el frau fiscal i fer que tothom pagui el que li pertoca, opten pel camí fàcil: per tornar Tortosa al passat i tornar a pujar els impostos”, ha conclòs Meritxell Roigé.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies