HomeAgriculturaLa campanya forestal es tanca a l’Ebre sense grans afectacions

La campanya forestal es tanca a l’Ebre sense grans afectacions

La campanya forestal ha acabat a les Terres de l’Ebre amb només tres incendis que hagen afectat més d’una hectàrea de terreny forestal. Només un, el de Corbera
d’Ebre del passat mes de juny, va tenir dimensions considerables, amb gairebé 300 hectàrees afectades i des de Bombers de la Generalitat han fet una valoració positiva de la campanya.

Per a tancar una campanya forestal, que des del cos dels Bombers han definit com a “tranquil·la” a les Terres de l’Ebre, han estat claus les condicions del terreny, que eren millors respecte de la resta de Catalunya, a causa de les intenses pluges de la primavera i l’hivern. Dels únics tres incendis que han tingut més d’una hectàrea d’afectació, un va ser localitzat al Montsià, a Masdenverge, i va afectar 2,25 hectàrees de superfície forestal -el passat 26 d’agost-, mentre que els altres dos van ser a la Terra Alta.

A Bot, un incendi va calcinar 6,11 hectàrees el passat 19 de juny. El més complicat va ser el de Corbera d’Ebre, que es va originar el 15 de juny i que va arribar a afectar 294,6 hectàrees de superfície forestal, i que va estar actiu durant tres dies, fins que la tarda del dia 17 es va poder donar per controlat.

La simultaneïtat d’altres focs arreu de Catalunya, en indrets com Artesa de Segre -que va afectar 2857 hectàrees- o Castellar de Riera -amb 337 hectàrees afectades- va dificultar-ne les tasques d’extinció. A la vegada, les flames van afectar alguns espais de la Batalla de l’Ebre i la detonació d’alguns artefactes a causa de les altes temperatures també va ser un entrebanc afegit per a la tasca dels Bombers.

En la valoració de la campanya forestal d’enguany, el conseller Joan Ignasi Elena ha destacat “la gran faena d’intel·ligència” que s’ha fet per a evitar la proliferació de grans incendis. Així, s’ha pogut reduir l’afectació mitjana dels darrers anys. D’altra banda, Elena ha destacat que “entre el 15 de juny i el 15 de setembre, es van produir un total de 260 incendis forestals, que han afectat 6.136,32 hectàrees” de tot el país.

La principal dificultat, però, va venir en els episodis de simultaneïtat de finals de juny, durant l’incendi de Corbera d’Ebre, on es van produir “unes condicions que feia més de trenta anys que no es donaven”.

El conseller va agrair “l’esforç col·lectiu de tothom “per a superar un altre estiu dificilíssim”. Si, de mitjana, en nou de cada deu incendis hi intervenia l’activitat humana, enguany han estat menys del 70 %.

Gairebé un 31 % dels incendis d’este estiu han tingut una causa natural, en concret, un 28’5 % han estat provocats per caigudes de llamps, deu punts per sobre de la mitjana dels darrers quinze anys (18,25 %) i un 2 % han estat incendis revifats. Els focs intencionats han estat el 15,80 %, nou punts per sota de la mitjana (26,71 %), fet que demostra que les actuacions contra la intencionalitat han donat fruits.

En el cas de les Terres de l’Ebre, hi ha indicis que l’incendi de Corbera d’Ebre fos intencionat, però la investigació continua oberta. El de Bot va ser provocat per línies elèctriques, mentre que el de Masdenverge va ser intencionat, segons han fet públic des de la Direcció General d’Agents Rurals.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies