HomeCulturaLa cantant Maria Rodés s'inspira al seu nou disc en un avantpassat...

La cantant Maria Rodés s’inspira al seu nou disc en un avantpassat que va dirigir l’Observatori de l’Ebre

La cantant Maria Rodés s’ha inspirat al seu quart disc Eclíptica (Satélite K) en l’astrònom Lluís Rodés, que va dirigir l’Observatori de l’Ebre entre 1920 i 1939. El pare Rodés va ser oncle besavi de la cantant barcelonina que ha recuperat part de la història del seu avantpassat per a escriure i comprondre este disc.

La cantant es va influir pel diari personal que Lluís Rodés va escriure durant la Guerra Civil, on parla de “les atrocitats de la guerra i com es refugia en l’astronomia, que és la seua vocació”, explica Rodés en una entrevista a l’ACN. “Hi ha un bombardeig, pero jo miro les estrelles i seguixen al seu lloc, per tant, tot està bé”, va escriure l’astrònom al diari que Maria Rodés va poder recuperar. “M’hi sentia molt identificada. La vocació el feia fugir del que estava passant al seu voltant i això és paregut al que fem els músics amb les nostres cançons”, assegura Rodés en una entrevista a El País.

A partir de la lectura del diari del seu oncle i del llibre Firmamento, escrit també per Lluís Rodés, la cantant va poder conèixer més la figura del seu avantpassat i li van interessar conceptes com l’astronomia, la guerra o l’espiritualitat. “Volia agafar estos temes i portar-los a la meua vida i investigar què signifiquen per a mi, quina és la meua guerra i la meua espiritualitat i l’astronomia m’ha servit a nivell metafòric per a parlar de moltes coses”, ha explicat.

Rodés va descobrir la història del seu oncle el 2012, en una residència artística que organitzava Gràcia Territori Sonor i que consistia a anar a un observatori i compondre música a partir de les lliçons que rebien d’astronomia i cosmologia.  El director de l’Observatori de Castelltallat li va dir que el seu oncle besavi era “superfamós” i li va regalar el llibre Firmamento, i va poder tindre accés al seu diari durant molts anys guardats pels jesuïtes. D’esta experiència li va vindre la idea que en algun moment voldria fer un disc basat en el seu avantpassat. Així és com sis anys després ha vist la llum Eclíptica.

Un disc eclèctic

El disc Eclíptica, publicat a finals del mes de maig, arriba quatre anys després de la seua revisió de la cobla espanyola a l’àlbum Maria Canta Copla (Chesapik) i després de la publicació del seu llibre Duermevela (Alpha Decay). Maria Rodés ha apuntat que Eclíptica és un àlbum eclèctic i que cada cançó és un món, alguna s’inspira en la cobla, una en la cúmbia, altres temes més intimistes i experimentals. “És un disc que integra bastant les meues facetes musicals”, ha assenyalat. “El disc parla d’una voluntat personal de mirar més cap a les coses lluminoses i deixar el drama de banda, potser els meus discos anteriors eren més melancòlics i enfocats en la tristesa i este disc he intentat que tant en la lletra com en la música siga més lluminós”, ha explicat la cantant.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies