HomeEnergiaLa Cimera Social de l'Aigua abandona la Taula Nacional i critica el...

La Cimera Social de l’Aigua abandona la Taula Nacional i critica el triomfalisme del Govern amb les 煤ltimes pluges

La Cimera Social de l’Aigua abandona la Taula Nacional de l’Aigua cansats de “la inoperativitat i la falta de transpar猫ncia” de l’貌rgan. Les entitats ambientalistes exigeixen que no es confongui la sequera actual amb “la poca disponibilitat d’aigua cr貌nica” del pa铆s i demanen “un exercici de responsabilitat” i defugir “triomfalistes” despr茅s de les pluges de les 煤ltimes setmanes. La Cimera estableix la interconnexi贸 de xarxes i els transvasaments han de ser l铆nies roges en les negociacions per formar govern i han elaborat un dec脿leg de propostes que faran arribar als grups parlamentaris. D’altra banda, la Cimera es reivindica com a “actor leg铆tim” per participar activament en la planificaci贸 de nou cicle 2028-2033 de les conques internes.

M茅s d’una quarantena de representants de la trentena d’entitats ambientalistes, ecologistes, associacions ve茂nals i operadors p煤blics de tot Catalunya treballen aquest dissabte des del Castell del Falset, el museu comarcal, en la quarta Cimera Social de l’Aigua, una cimera que ja no tornar脿 a asseure’s a la Taula Nacional del Govern. Dolo Catal脿, del Grup de Defensa del Ter, considera que ha estat una eina “inoperativa“, que “no ha servit ni per debatre, ni per consensuar” un canvi del model de gesti贸 de l’aigua al pa铆s.

Catal脿 ha recordat que la Taula Nacional de l’Aigua es va presentar “com un full en blanc“, per貌 que ha tingut “cap filtre normatiu ni cap sentit com煤“. “No se’ns ensenyaven dades. Al rev茅s, se’ns demanaven les existents. Aix貌 ens fa pensar que o les oculten, o no les tenen“, ha criticat la portaveu del Grup de Defensa del Ter. Catal脿 ha lamentat tamb茅 que ni l’Ag猫ncia Catalana de l’Aigua (ACA) ni el Govern es presentaven a les reunions i que l’empresa que la gestionada desconeixia la situaci贸 i el problema, i no tenia en compte ni “l’escassedat cr貌nica ni el canvi clim脿tic” en el debat.

Des de la Cimera, rebutgen que les solucions a la sequera estructural es fi茂n nom茅s “a la tecnologia” perqu猫, a m茅s “de ser cara“, representa “un gran consum d’energia” i “dona la falsa sensaci贸 que l’aigua 茅s infinita”. Les entitats tamb茅 han lamentat que no s’hagin respectat els cabals ecol貌gics, els m铆nims fixats per la normativa europea, en el Ter, el Fluvi脿, la Muga o el Llobregat i han defensat que el nou “model h铆dric de Catalunya” ha de reduir la demanda dels grans consumidors i prioritzar els usos perqu猫 “l’aigua no pot ser una mercaderia privada“.

Deu propostes per al futur Govern

Com ha detallat Dante Maschio, membre d’Aigua 茅s Vida, la quarta Cimera Social de l’Aigua ha consensuat un dec脿leg que reclama assumir aquest “escassedat d’aigua com a cr貌nica” i no donar per superada la sequera actual. Susanna Abella, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), ha recriminat “el triomfalisme” per les darreres pluges. Tot i que els embassaments de les conques internes hagin passat del 14% de capacitat al 30%, Abella ha apuntat que el pa铆s est脿 en la mateixa situaci贸 que l’estiu passat i que el problema “no s’ha superat“.

El dec脿leg de la Cimera de l’Aigua inclou la petici贸 de millorar el dret a la informaci贸 sobre els recursos h铆drics, que “s’ha vulnerat greument” durant aquests tres anys de sequera perqu猫 no s’ha pogut “avaluar el Pla Especial de Sequera“. El primer punt del dec脿leg 茅s la reducci贸 de la demanda i un canvi de la llei d’aig眉es; el segon punt reclama la millora de la participaci贸 dels agents socials i ambientals en el nou cicle de planificaci贸 de la conca fluvial de Catalunya que ha de fer l’ACA per al per铆ode 2028-2033. “Som un actor leg铆tim a participar-hi“, ha reclamat Maschio.

Les entitats de la cimera tamb茅 demanen la garantia del dret a l’aigua -pel que fa a tarifes i tamb茅 a punt d’acc茅s p煤blic per a tothom; rebutgen de forma contundent els transvasaments i la interconnexi贸 de xarxes entre conques 鈥 i es demana que sigui una l铆nia roja en els pactes de govern -; i tamb茅 es reclama aturar tots els projectes urban铆stics i de desenvolupament econ貌mic 鈥 com el Hard Rock o la planta de Lotte a Mont-roig del Camp 鈥 fins que no hi hagi una nova panificaci贸 h铆drica contra l’escassetat cr貌nica de Catalunya.

La portaveu de la PDE ha recordat que la sobreexplotaci贸 dels rius i els aq眉铆fers 茅s un dels principals problemes vinculat “al model de desenvolupament” del pa铆s i cal una revisi贸 “dels usos i concessions” que s贸n “massa generosos” per la reserva que existeix. “Els transvasaments, per altra banda, desenganyem-nos, s贸n les solucions del segle XX, no les solucions del segle XXI“, ha dit. “De fet, cal revertir-los perqu猫 s贸n la p猫rdua d’oportunitats de desenvolupament als territoris i dona continu茂tat a un model centralista que genera desequilibri“, ha dit afegit.

La resta de propostes s贸n “reduir la cabana porcina, aplicada a grans explotacions“; prioritzar infraestructures i tecnologies com l’aprofitament de les aig眉es grises i pluvials amb programes “obligatoris” per als ajuntaments i el Govern; la protecci贸 dels aq眉铆fers i els rius perqu猫 no es tornen a “sacrificar els cabals ecol貌gics” com s’ha fet els 煤ltims mesos; i reconstituir el Departament de Medi Ambient “amb rang de vicepresid猫ncia” de manera que fiscalitzi i garanteixi “la coher猫ncia de pol铆tiques entre departaments“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

8 + 1 =

脷ltimes not铆cies